Skocz do zawartości

[pytanie] Jak przekonac gmine?

NitroS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wpadłem z kilkoma kolegami na pomysł stworzenia takiego jak by Miasteczka Rowerowego? Parku? NIe wiem jak to nazwać. I tutaj na samym początku zaczynają się schody, ponieważ. Nie wiem za bardzo jak do tego podejść, tzn. Jak zaproponować to Gminie i jak przekonać ich do tego. Jeśli macie pomysły/Sugestie itp. Napiszcie, na pewno się przydadzą.

Pozdrawiam NitroS.

Napisano

Miasteczko rowerowe? Mógłbyś trochę uściślić? Bo jeśli jest to mniej więcej to co ja widzę przed oczyma to koszt wybudowania czego takiego byłby ogromny, a zyski dla gminy żadne...

Napisano

Może źle się wysłowiłem. Taki jak by park rowerowy Nie wime do wafla jak to się wysłowić. Pare ścieżek itp. hopek, i pare tras opisanych na mapach.

Napisano

Czyli chodzi tylko o przystosowanie lasu, a to nie będzie jakiś bardzo duży koszt dla gminy.

Myślę, że to dobry moment na składanie takich wniosków, bo zbliżają się wybory samorządowe i obecni burmistrzowie mogą wiele zrobić, żeby zostać na następną kadencję :)

Napisano

Dokładnie :) Czas jest bardzo dobry, tylko przydałby się jeszcze jakiś sensowny projekt, żeby nie było tak, że odpierniczą kaszane, żeby tylko było i żeby mogli powiedzieć, że coś zrobili.

:EDIT:

Wafel sądząc, że kolega mieszka w Krakowie, to raczej nie burmistrz :)

Napisano

Jesteś z Krakowa więc powiedz, gdzie chciałbyś robić takie trasy? Podejżewam że w Lasku Wolskim bo to jedyne miejsce z "dużym" potencjałem do tego typu inwestycji. Problem polega na tym że trasy z hopami do ostrzejszej jazdy już są i spokojnie można tam trafić a normalne opisane szlaki rowerowe do xc też. Pomysł fajny ale do realzacji w górskich miejscowościach. A tutaj wiele przeszkód formalnych i nie wiem jakie miały by być korzyści ze sformalizowania tych tras.

Napisano

No tutaj was troszkę wprowadziło w błąd. Mieszkam obok Krakowa, dokładnie w Kłaju [30km] Obok jest Pikna Puszcza Niepołomicka i wiele innych rzeczy. Rezerwat Żubrów itp. Ale no oczywiście mieszkam tu 15 lat i nadal nie wiem jak tam dojechać bo 0 oznaczeń. Jaki taki wniosek złożyć podpowie ktoś?

Napisano

Wybory za niecały miesiąc, więc to już trochę za późno na składanie wniosków z nadzieją, że władza zrobi coś na pokaz, trzeba było ogarnąć się w sierpniu, no ostatecznie we wrześniu, wtedy szansa na wyborczy bike park byłaby większa.

Napisano

Dokładnie :P Czas jest bardzo dobry, tylko przydałby się jeszcze jakiś sensowny projekt, żeby nie było tak, że odpierniczą kaszane, żeby tylko było i żeby mogli powiedzieć, że coś zrobili.

:EDIT:

Wafel sądząc, że kolega mieszka w Krakowie, to raczej nie burmistrz :P

Dobra dobra, jak zwał tak zwał, akurat myślałem o swojej gminie :P

- zysk z płatnych reklam na zawodach

no i jeszcze dużo plusów

Na początku miałem w głowie coś innego (myślałem o wybudowaniu takiego parku od podstaw, na jakiejś działce), dopiero później się okazało że chodzi o przystosowanie ścieżek rowerowych w lesie, przez co odbiera większy sens mojej poprzedniej wypowiedzi.

Nawet jeśli nie załapie to się już pod wybory to i tak warto nad takim projektem pomyśleć, bo pomysł jest zacny :)

Napisano

NitroS no więc sprawa się wyklarowała, trasy zjazdowe odpadają bo w puszczy niepołomickiej nie ma skąd zjeżdzać. Aktualnie są już wytyczone szlaki rowerowe i piesze. Z jazdą tam nie ma żadnych problemów więc nie bardzo wiem co tam zmieniać...

Napisano

NO właśnie o jadowych wiem, ale. No zawsze jest ale. Byłeś w Puszczy W okolicach kłaja? Dojechałęś BEZ PROBLEMU do Rezerwatu Żubrów? Ja od 15lat! Nie dojechałęm be błądzenia. Jest tam wiele dróg szutrowych które prowadzą do ch*** wie kad. Więc jeśli by ruszyli te 4 litery i postawili pare drogowskazów to korona im głowy nie spadnie?

Napisano

Puszcza niepołomicka ma wg mnie najmniejszy potencjał rowerowy, jeśli chodzi o okolice krk. Płasko, szutrowo, nadaje się najwyżej do niedzielnych, rodzinnych przejażdżek. Poza tym dojazd z krakowa (rowerem) jest tragiczny, trzeba sie przebijać przez ruchliwe, wąskie drogi pełne tirów.

PS. jak można sie zgubić w puszczy niepolomickiej? przecież tam prawie wszystkie sciezki przecinają sie pod kątem prostym... mapa boli?

Napisano

Zgadzam się z Edgharem, mapa nawet ogólna wystarczy w zupełności. Jeśli mieszkasz na skraju puszczy to sorry ale powinieneś ją już znać na pamięć choćby jeżdząc na ślepo:/ Ja wjeżdzałem od Niepołomic i robiłem różne trasy i problemów z błądzeniem nie było. Sam rezerwat a raczej hodowla żubra i tak jest zamknięty dla zwiedzających więc nie jest nawet atrakcją turstyczną. Wydaje mi się, że to miejsce jednak nadaje się spokojnie do swobodnego przemieszczania gdzie kto chce bez żadnego ryzyka z tym związanego. I tworzenie na siłę wielu szlaków mija się tu z celem. A w puszczy istnieją już cztery szlaki piesze, w całości przejezdne + trasa rowerowa + trasa konna. Jeśli Ci zależy i masz pomysł, skontaktuj się z miejscowym oddziałem PTTK lub nadleśnictwem Niepołomice. Bo to w ich gesti jest oznakowanie szlaków turystycznych, kto wie może wyjdą naprzeciw twoim oczekiwaniom.

http://niepolomice.krakow.lasy.gov.pl/main.php?muid=15&mid=91&akID=621#ak621

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...