SaSceD Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Witam. Nie wiem co to jest ale od kilku tygodniu zaobserwowałem, że podczas hamowania rower wpada w straszne wibracje i podskakuje. Z początku myślałem że to wina hamulca, faktycznie okazało się że kilka śrubek jest niedokręconych ale dokręcenie ich niewiele pomogło. Wiem że mało kto się tym przejmie ale po to są fora by pytać. Jest to dosyć wkurzająca sprawa kiedy hamuję twardo na asfalcie a tu rower mi skacze jak by miał padaczkę . Jak ktoś wie o co chodzi to proszę o pomoc. Pozdro.
berkas97 Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Może napiszesz co to za hamulec i jaka rama?
SaSceD Napisano 24 Października 2010 Autor Napisano 24 Października 2010 Może napiszesz co to za hamulec i jaka rama? http://rowery.shop.pl/view/496/ Wiem że powiesz że hamulec- gówno ale naprawdę działa świetnie. Na ramę można by zwalić winę gdyby tak wcześniej się działo coś podobnego ale tak nie jest.
Grand231 Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Miałem taki sam przypadek gdy kupiłem nowe hydrauliki do swojego roweru - u mnie była to kwestia dotarcia klocków po jakimś 1 k km problem ustał sam od siebie. Drugą możliwością takiego problemu mogą być miejscowo zatłuszczone tarcze bądź już w niektórych miejscach zużyte.
premier2 Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Sprawdź, czy nie ma luzów na sterach.
SaSceD Napisano 25 Października 2010 Autor Napisano 25 Października 2010 Miałem taki sam przypadek gdy kupiłem nowe hydrauliki do swojego roweru - u mnie była to kwestia dotarcia klocków po jakimś 1 k km problem ustał sam od siebie. Drugą możliwością takiego problemu mogą być miejscowo zatłuszczone tarcze bądź już w niektórych miejscach zużyte. No właśnie że nie jest to na pewno problem tarcz/klocków bo są one po niedawnym, gruntownym wyczyszczeniu. Nie ma luzów na sterach.
nieborak Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Miałem coś podobnego przy hamowaniu przednim hamulcem. Rower klekotał tak jakby był luz na sterach lub amortyzatorze. Okazało się, że to była wina motylka, tej blaszki przytrzymującej klocki. Po prostu luźno się go trzymały, po wymianie motylka wszystko ok.
SaSceD Napisano 25 Października 2010 Autor Napisano 25 Października 2010 Miałem coś podobnego przy hamowaniu przednim hamulcem. Rower klekotał tak jakby był luz na sterach lub amortyzatorze. Okazało się, że to była wina motylka, tej blaszki przytrzymującej klocki. Po prostu luźno się go trzymały, po wymianie motylka wszystko ok. Rozumiem o co chodzi ale również ta część działa w 100% jak powinna. właśnie idę do garażu pogłówkować dokładnie to to może być.
SaSceD Napisano 26 Października 2010 Autor Napisano 26 Października 2010 Niestety nie dopatrzyłem się żadnej możliwej przyczyny. Acha ale ostatnio zamieniłem tylną tarczę stronami. Może być to przyczyna ?
Silver400 Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 O.o jak stronami ? kreci się teraz w przeciwnym kierunku ?? nie masz tam strzałek jak ma być założona ?
SaSceD Napisano 26 Października 2010 Autor Napisano 26 Października 2010 O.o jak stronami ? kreci się teraz w przeciwnym kierunku ?? nie masz tam strzałek jak ma być założona ? No miałem ta jakieś strzałki tylko niewiele z nich zrozumiałem. Ale ten problem też odpada bo pooglądałem kilka zdjęć rowerów z ham. tarczowymi i mam ok założone...
michalj Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Może śruby mocowania tarczy uderzają o widelec? Ja tak miałem
1415chris Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Tak sie zachowuja krzywe zuzyte tarcze. Zamien przod z tylem i zobacz czy problem dalej istnieje. Sprawdz czy klocki rowno dociskaja tarcze, jaki jest ich stan, czy jest rowna powierzchnia. To samo zrob z tarczami. To ze wyczysciles zestaw nie oznacza ze jakies jego elementy sa zuzyte.
SaSceD Napisano 26 Października 2010 Autor Napisano 26 Października 2010 Może się nie zrozumieliśmy co do problemu. Rower drga i "skacze" kiedy totalnie nacisnę hamulec do końca i tarcza już się nie rusza z miejsca. co do tych tarcz to stan ich jest dosyć dobry i wątpię aby były one przyczyną problemu.
1415chris Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Czyli jak rozumiem drgania powstaja jak zablokujesz kolo, ktore?
seker1995 Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Jeżeli rower drga przy zblokowaniu koła to możliwości są takie: luz na sterach (sprawdź dokładnie wciskając mocno przedni hamulec i ruszając rowerem przód tył na tym kole) luz na piastach (choć było by to odczuwalne w czasie jazdy) poluzowana tarcza hamulcowa (mimo tego, że się blokuje rusza się w miejscu mocowania) przychodzi mi jeszcze jedno na myśl jeżeli nie to co wyżej: Może po prostu jedziesz po nierównym terenie i rower drży sam z siebie :D
SaSceD Napisano 26 Października 2010 Autor Napisano 26 Października 2010 Jeżeli rower drga przy zblokowaniu koła to możliwości są takie: luz na sterach (sprawdź dokładnie wciskając mocno przedni hamulec i ruszając rowerem przód tył na tym kole) luz na piastach (choć było by to odczuwalne w czasie jazdy) poluzowana tarcza hamulcowa (mimo tego, że się blokuje rusza się w miejscu mocowania) przychodzi mi jeszcze jedno na myśl jeżeli nie to co wyżej: Może po prostu jedziesz po nierównym terenie i rower drży sam z siebie :D 1.rower drga po zablokowaniu koła tylnego. jeszcze raz sprawdzę czy na pewno nie ma luzów na sterach ale nie wiem czy luzy na sterach mają wpływ na tył roweru xD 2.Jak odczuwalne ? co może się przydać to wymieniałem ostatnio oś bo co ciekawe przez moje wygibasy na rowerze dosyć często się ona gnie. 3. Tarcza hamulcowa jest na pewno wystarczająco dociśnięta. A ten problem występuje na każdej powierzchni poczynając od typowej polskiej drogi po asfalt gładki jak pupa niemowlaka.
Grand231 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Zobacz czy na tarczy nie masz takich rdzawych rys - jeżeli tak to znaczy że masz zużytą tarczę. Ja dalej skłaniałbym się do zużycia tarczy ew klocków.
SaSceD Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Zobacz czy na tarczy nie masz takich rdzawych rys - jeżeli tak to znaczy że masz zużytą tarczę. Ja dalej skłaniałbym się do zużycia tarczy ew klocków. Będę niedługo wymieniał tylne klocki (właściwie to wymieniał przednie więc nowe dam do tyłu) o przy okazji podmienię tarcze to zobaczymy...
seker1995 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 No cudów nie ma .... Skoro nie dawno wymieniałeś ośkę to może nie dokręciłeś dobrze konusów...
Poczwar Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Miałem podobnie w starym rowerze i problem nie został rozwiązany. Było podejrzenie ,że rama jest po porostu zbyt wiotka (Scott Reflex 60). Teraz mam nową ramę więc jak złożę rower to napisze czy problem ustał bo może przyczyna jest w kole,tarczy(?).
SaSceD Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 No cudów nie ma .... Skoro nie dawno wymieniałeś ośkę to może nie dokręciłeś dobrze konusów... Konusów ? Rozumiem że są to te pierwsze śruby nakręcane na oś ?
Waniul Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Witam! Mój znajomy posiadał Kellys'a Quartz z mechanicznymi tarczówkami Shimano. U niego działo się dokładnie tak samo jak u kolegi SaSceD. Po zablokowaniu tylnego koła powstawały straszne wibracje i widać było jak koło "porusza się" w przód i w tył. Nie wiem jak to opisać. Myślę, że to kwestia sztywności koła i widełek ramy.
SaSceD Napisano 28 Października 2010 Autor Napisano 28 Października 2010 Ale przecie to nie nowy rower jest ^^ podejrzewam że faktycznie konusy są poluzowane ale póki co nie chce mi się majstrować przy rowerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.