reventos Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Mam zamiar kupić hamulec tarczowy mechaniczny. Mam na oku Avid BB7 z tarczą 203mm (nowy). Hamulec chcę na tylne koło. Rowerem jeżdżę na dircie i streecie. Hampel z tarczą kosztuje 180zł do tego chcę klamkę Avid FR-5 i linkę jakąś lepszą. Moje pytanie czy do dirtu/streetu to jest dobry zestaw, czy może są jakiś lepsze jak za te pieniądze (do 250zł). Wolałbym nie mieć hydraulicznego, ale proszę też o jakieś propozycje. Nie mam mowy o V-Brake'ach.
Gothic Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Co prawda nie jeżdżę ani w dirt'cie, ni w street'cie, jednakże mam porównanie BB7 do kilku hamulców dostępnych na rynku (Juyicy 3 i 5, Tektro Auriga, Shimano BR-M 575 i teraz Elixir CR i CR Mag) i z całą odpowiedzialnością twierdzę, że w tej grupie wypadają na równi z CR pod względem mocy. Modulacja również nie pozostaje z tyłu. IMO są to najlepsze mechaniki dostępne na rynkiu. Sprzedaję ję mechaniki tylko ze względu na bakcyla z rodziny lightbikeus pospolitatus. Jeśli jestes zainteresowany używkami w dobrym stanie to pisz na priv. Pozdrawiam
Silver400 Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 ja bym się zastanawiał czy nie zaduża tarcza co prawda nie jeżdze w tych dyscyplinach ale 185mm w BB5 z przódu i 160mm z tyłu bardzo cięzko jest przegrzać
reventos Napisano 24 Października 2010 Autor Napisano 24 Października 2010 Tarczę większą chcę, ponieważ zależy mi na sile hamowania, a nie na tym czy się przegrzewa czy nie. Hydrauliki nie chcę, bo w streecie/dircie łatwo o upadek i przerwanie pancerza, co wiąże się z wyciekiem płynu (niefortunnie na tarczę) i przewód jest droższy do kupienia. A hydr. np. juicy 3 160 to to samo BB7 203 a tańsze i łatwiejsze w naprawie, brak wadliwych egzemplarzy też duża siła hamowania, ale głównie proszę o opinie tych bb7 czy ktoś je ma, czy jeździł na nich, jak się sprawują i czy to jest dobry wybór do roweru dirt/street?
Gothic Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 A kto proponuje hydrauliki jako alternatywe Przeczytaj raz jeszcze powyższe posty. Pozdrawiam
reventos Napisano 24 Października 2010 Autor Napisano 24 Października 2010 Co miałeś na myśli mówiąc o alternatywie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.