Skocz do zawartości

[szprychy] Jakim sposobem je zapleść?

reventos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Będę robił tylko koło Piasta novatec Single Speed, alex dm 24, continental vertical 2,30. Jakim sposobem zapleść takie koło do dirt'u i street'u i jaki do tego dobrać szprychy (jakiej marki). Jaki splot jest najmocniejszy?

Napisano

Najlepiej wzorować się na splocie gotowego koła o podobnym przeznaczeniu. Porób zdjęcia np. u kumpla lub w sklepie, popytaj sprzedawców, mechaników. Ale ze swojego doświadczenia wiem, że jest to dosyć trudne i za pierwszym razem może nie wyjść dobrze. Lepiej zlecić to doświadczonemu mechanikowi i podpatrywać jak on to robi jeśli się zgodzi. Nie jest to też droga usługa w warsztacie.

Powodzenia

Napisano

W doborze zaplotu należy kierować się głównie ilością otworów w obręczy i piaście. W Twoim przypadku będzie to zapewne 36 lub 32 więc zaplot na trzy krzyże będzie najodpowiedniejszy.

Pozdrawiam

Napisano

Nie mam zamiary samemu zaplatać, bo wiem, że to spieprzę, ale ja oddam części do rowerowego to nie wiem właśnie czy powiedzieć żeby splotli na 2 krzyże na 1 czy na 3 czy jeszcze inaczej. Kolega ma Prodigy 9,81 i alex dm 24 i ma na 3 krzyże. Felgę i piastę mam na 36 szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...