maciej1408 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam!! Proszę, o jak najwięcej informacji związanych z wydolnością płuc.. Jak ją polepszyć, co to dokładnie jest itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 23 Października 2010 Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Ja tam żadnym ekspertem nie jestem. Wydolność płuc według mnie zależy od ilości tlenu, jakie dostarczają w np. minucie. Składowymi wydolności jest siła i wytrzymałość mięśni obsługujących płuca, ich pojemność i sprawność naczyń.(obniżana np. paleniem). Do tego przepustowość dróg oddechowych. np. przy astmie mogą zwężać się oskrzela i wydolność oczywiście spada. Bieganie rozwija płuca serce i niektóre mięśnie nóg, pływanie również rozwija płuca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Października 2010 Udostępnij Napisano 23 Października 2010 wydolność płuc zależy od 2 rzeczy - wentylacji i perfuzji. Istnieje optymalny stosunek V/P. Perfuzja zależy od serca, wentylacja od sapania. Więc już wiesz co poprawi wymianę gazową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Ok Ale jak najlepiej poprawić sobie tą wydolność płuc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 24 Października 2010 Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Myślę, że na basenie. Wstrzymanie oddechu, szybkie nabieranie powietrza itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2010 I czy wydolność płuc ma jakiś związek z tym że po wyścigu strasznie kaszle i się "dusze" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.