drwg Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Witam:) niedawno kupiłem sobie używane koło Dt swiss ex 5.1d na piascie Dt cerit oraz nyplach Dt z klejem Pro lock. Koło miało lekkie bicie góra dół oraz minimalne bicie boczne. Gdy dałem je do wycentrowana serwisant powiedział ze nypli nie możne ruszyć (są zapieczone)oraz ze obręcz jest podbita. Mam pytanie czy mogę wymienić same nyple i zapleść koło na nowo. czy będzie się dało łatwo je wymienić czy może ten klej łączy nypel z obręczą? a jeżeli tak to czy może istnieje jakiś środek który potrafi rozpuścić ten klej? czy gdy będę je zaplatał będzie się dało wycentrować je nawet gdy jest podbite? z góry dziękuje i pozdrawiam
wikrap1 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Nie wiem ock z podbiciem obręczy. Klej jest na gwincie szprych i nypli. Nie wiem, czy da się to jakoś ruszyć. Na hama można poprzecinać szprychy i założyć nowe szprychy i nyple.
drwg Napisano 22 Października 2010 Autor Napisano 22 Października 2010 no właśnie tez nie wiem o co chodzi z jakimś podbitym kołem. chyba tak zrobię ze po prostu poprzecinam szprychy. czyli ten klej nie klei nypla z obręczą tylko nypel ze szprychą. a mam pytanie jeżeli obręcz jest w kształcie lekkiego jaja to gdy zaplotę na niej nowe koło i dam do centrowania to naciąg szprych powinien wyprostować tą obręcz czy jeszcze przed zaplataniem powonieniem ją wyprostować jakoś sam:)
cebul08 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Jak podgrzejesz np. zapalniczką szprychę blisko nypla, to klej powinien nieco odpuścić. Będzie sporo zabawy przy tym i musisz uważać, by się nie poparzyć.
cichy66 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Jeśli szprychy były przykręcane do nypli na klej do śrub(np.Loctite) co jest prawdopodobne,to zdejmij oponę,dętkę i opaskę i spróbuj delikatnie opalarką podgrzewać nyple. Taki klej pod wpływem wyższej temperatury powoduje że odblokowywuje gwint.Tylko uważaj z odległościa nie za blisko nypli i delikatnie.
Kamil515 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Dobrym rozwiązaniem byłoby zdjęcie opaski i wykręcenie nypli od tyłu płaskim śrubokrętem. Jest o wiele łatwiej i nie niszczy się nypli.
Schwefel Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Szprychami regulujesz tylko bicie boczne i góra-dół. Jak obręcz jest jajowata to trzeba ją wymienić.
drwg Napisano 23 Października 2010 Autor Napisano 23 Października 2010 dzieki za odpowiedzi zrobiłem jak zasugerował Kamil515. obręcz niejest aż tak jajowata odbiega minimalnie od koła to jednak bedą problemy przy centrowaniu myslicie? ze niebedzie sie dała wyprostować samym centrowaniem ze będzie bicie góra dół?
wikrap1 Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Jak jest małe bicie, to nie ma problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.