Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] RD-M410 nie pasuje do haka

PKDeath

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ramę El Nino i przerzutkę z grupy Alivio (w moim profilu zamieściłem pełną konfigurację roweru).

Problem polega na tym, że w mocowaniu przerzutki jest wcięcie na hak, gdzie przerzutka powinna się zblokować, dzięki czemu możliwa by była regulacja odchylenia przerzutki od osi przechodzącej prostopadle do płaszczyzny koła. Zaznaczyłem na zdjęciach o którą regulację mi chodzi i o jakie wcięcie mi chodzi. Wcięcie zamiast nachodzić na hak i pasować jest za małe i opiera się na haku. W ten sposób tylko minimalnie jestem w stanie zmienić to nachylenie i w efekcie nie wpadają mi dwie największe zębatki.

Pytanie brzmi: czy dobrze rozumuje jak to powinno działać? W sensie, czy moje powyższe wypociny mają jakiś sens. Jeśli tak, to czy problem polega na tym, że ta przerzutka ma niestandardowe mocowanie, czy hak ramy jest jakiś szeroki? Moje zdziwienie jest spotęgowane tym, że nie odnalazłem jakiegokolwiek rozróżnienia w przerzutkach tylnych ze względu na kompatybilność z hakami, a tym bardziej do mojej ramy jest tylko jeden hak do kupienia. Zastanawiam się, czy inna przerzutka, np. na M592 by śmigała na tej ramie bez problemu? Czy też może pójść do jakiegoś serwisu i spróbować dopasować inny hak do ramy.

Do tej pory zawsze potrafiłem rozwiązać problemy z rowerem, a teraz jestem w kropce ;)

PS Sorry jeśli zły temat, czy nie ta forma - do tej pory tylko czytałem to forum :)

post-133599-1287684518,45_thumb.jpg

post-133599-1287684601,84_thumb.jpg

Napisano

Tak może być - nie jest to żaden problem. Przerzutka powinna działać poprawnie. Jeśli coś nie wskakuje, to nie powinno być tym spowodowane.

Wychylenie przerzutki ustawia się śrubami H i L.

Napisano

Nie o to chodzi.

Przerzutka się blokuje przez to że nachodzi na drugą zębatkę, a nie dlatego, że jest niewyregulowane napięcie sprężyny. Zgodnie z tym co kombinowałem, to po to jest ta śruba, którą zaznaczyłem, żeby ją odchylić od kasety. Gdyby ten mechanizm działał to przerzutka by pracowała bez żadnych problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...