tomek24ster Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 Witam! Dzisiaj zdarzył mi się nieprzyjemny wypadek. Otóż tego roku w wakacje kupiłem sobie rower KROSS Level A2 z tarczami. Mam na nim przejechane ok. 600 km. ZAcznijmy od tego, że jakieś 2-3 tygodnie temu miałem drobny wypadek mianowicie jechałem przez miasto chodnikiem i przejeżdżając przez przejście dla pieszych lekko otarłęm o samochód (oczywiście facet musiał stanąć na przejściu, chociaż miał jeszcze 5 m do skrzyżowania i nikogo za nim ani przed nim nie było..). Niestety nie udało mi się go ominąć, czego następstwem była wywrotka i minimaliowanie szkód (prawie nic mi się nie stało, tylko hak lekko wygięty). myślę sobie no nic, wygnę z powrotem i będzie ok. Tak też uczyniłem, odginanie poszło mi kilka razy. Dzisiaj jadąc na zwykłej drodze asfaltowej bez żadnych szaleństw po prostu prosto jadąc hak się wygiął na tle, że 'spadł' z tego małego 'wcięcia' i koło straciło zaczep, wygięło się i zahamowało mnie od razu (na szczęście akurat w tym momencie nie było żądnego samochodu za mną ) Krótki telefon do opiekuna (mam 16 lat) i rower już w bagażniku. W domu po krótkich oględzinach wiem, że hak i tarcza z tyłu wygięta (przerzutka nei wiem, ale wygląda ok). Nie wspominam o ramie, bo strasznie porysowana, ale jakoś przeżyję : ) Co mam z tym zrobić? hak chyba nowy, ale tarcze da się jakoś odgiąć? to moje pierwsze tarcze i hydrauliki (dokładnie tektro auriga comp) jak sprawdzić przerzutki, żeby mieć pewność, że są w porządku? ile to mniej więcej będzie kosztować? Może powinienem jeszcze coś sprawdzić? Z góry dziękuję
pim Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 i przejeżdżając przez przejście dla pieszych lekko otarłęm o samochód To wbrew przepisom. Przeprowadzamy rowerki. Miałeś szczęście, że żyjesz... Pozdrawiam
adii22 Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 Wymień hak w ramie - koszt ~35zł, ale masz pewność, że zakładasz prosty. Jeżeli na takim haczyku zmieniarka będzie krzywa, to ona jest do prostowania/wymiany. Co do hydraulików - raczej nic im sie nie stało, jeżeli masz obawy - oddaj rower do serwisu pod hasłem "przegląd". Tarcze - popatrz w dziale "sprzedam" lub "inne" na temat Andrewa - "prostowanie tarcz". Może On coś wskóra Do do wypadniętego koła - wygląda mi na niedociśnięty zacisk
tomek24ster Napisano 20 Października 2010 Autor Napisano 20 Października 2010 To wbrew przepisom. Przeprowadzamy rowerki. Miałeś szczęście, że żyjesz... Pozdrawiam przeprowadzam, jak widzę, że jest ruch czy coś ale było mało samochodów i wiadomo, że nie zawsze chce się schodzić Do do wypadniętego koła - wygląda mi na niedociśnięty zacisk koło wypadło dlatego, że hak się zsunął bo właściwie to jest ono zamocowane z tej strony na haku ;p mógłbym go oddać na gwarancji, ale szczerze mówiąc nie chce mi się go wysyłać do Przanysza, bo w mojej mieścince (10 tys. ludzi) nie ma serwisu krossa : ( chocaiż może tak będzie lepiej? tylko co powiedzieć, i ile bym musiał czekać na nowe częsci?(o ile uznają, że to nie z mojej winy)
michalbike Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 W temacie przewinął się temat haka przerzutki, więc podepnę się nie zakładając nowego wątku. Oto widok z tyłu mojego roweru. Powiedzcie, czy hak przerzutki jest krzywy, czy może to wina przerzutki, ponieważ czuć lekkie chrobotanie podczas pedałowania. Uważam, że jest trochę krzywy, jednak nie mam żadnego porównania czy to duże odchylenie czy na tyle małe, że nie warto sobie nim zawracać głowy. Jeśli faktycznie stwierdzicie, że hak jest krzywy to zasugerujcie czy mam bawić się w prostowanie, a może są jakieś inne metody poprawy jakości pracy? Jak widać, nie jest to najnowszy wyrób (2001), bo hak jest integralną częścią ramy. Dochodzi do tego fakt wieku ramy. Aluminium pewnie już jest na tyle postarzone - kruche, że lekkie wygięcie spowoduje złamanie, a w rezultacie brak możliwości kontynuowania eksploatacji całego roweru. Dzięki z góry za pomoc!
tiomek Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 Mi się kiedyś udało wyprostować alu hak, nic nie pękło. Był wygięty mniej więcej jak u Ciebie. Ogólnie jeżeli jesteś w stanie wyregulować dobrze przerzutkę to chyba nie ma sensu tego ruszać. Jeśli nie da się jej dobrze ustawić to tak czy siak trzeba próbować prostować, bo po co komu rama, z którą nie da się dobrze przerzutki wyregulować. PS: ja jestem pedantem i bym prostował
michalbike Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 Hak też już prostowałem, ale był to hak dwumiesięczny. Ten ma dziewięć lat, a upływający czas źle działa na aluminium. To mnie zastanawia, bo rower jest już praktycznie na wymarciu, chcę nim jechać jeszcze na małą wyprawę 5-6 dniową, później będzie odstawiony, a nie chcę w niego nie wiadomo ile ładować. Jak doszłaby opcja kupowania ramy z powodu ułamanego haka to dopiero byłaby tragedia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.