ProEvolution Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Czyli nadal mam HRmax = 214? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Tego nie wiem. Jesli chcesz wiedziec jakie masz HR max to zrob probe i ja powtorz ok 3 razy. Chociaz nie wiem czy to ma praktyczny sens. Treningi ustawia sie przeciez wzgledem progu mleczanowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sladgehammer Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Czyli nadal mam HRmax = 214? Ja bym przyjął tą większą wartość - tak jak piszesz zmotywowałeś się bardziej, udało się wycisnąć więcej, to znaczy, że się da Moim zdaniem po pierwsze ze wzrostem formy możesz dochodzić do większy wartości HRmax niż na początku treningów. Po drugie nie sądzę, żeby to był błąd pulsometru, sam takiego używam i od kilku miesięcy czasem udaje mi się podbić wynik HRmax (nieznacznie ale zawsze) i przyjmuję tę największą wartość do określania stref... Tego nie wiem. Jesli chcesz wiedziec jakie masz HR max to zrob probe i ja powtorz ok 3 razy. Chociaz nie wiem czy to ma praktyczny sens. Treningi ustawia sie przeciez wzgledem progu mleczanowego. Fakt, zawsze lepiej powtarzać testy na HRmax dla pewniejszego wyniku, wszak takie próby własnoręczne są obarczone błędami w stosunku to badań laboratoryjnych. Natomiast jak w takim razie wyznaczyć próg mleczanowy nie znając HRmax... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Natomiast jak w takim razie wyznaczyć próg mleczanowy nie znając HRmax... ? A od kiedy to HRmax jest do tego potrzebne? Mozesz podac zrodlo tej infromacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ja bym przyjął tą większą wartość - tak jak piszesz zmotywowałeś się bardziej, udało się wycisnąć więcej, to znaczy, że się da Moim zdaniem po pierwsze ze wzrostem formy możesz dochodzić do większy wartości HRmax niż na początku treningów. Po drugie nie sądzę, żeby to był błąd pulsometru, sam takiego używam i od kilku miesięcy czasem udaje mi się podbić wynik HRmax (nieznacznie ale zawsze) i przyjmuję tę największą wartość do określania stref... Ale HRmax nie zależy od formy i wytrenowania, maleje z wiekiem. Gdzieś wyczytałem Coś ta wartość 221 mnie strasznie przeraża. Nie za duże to HRmax jak na naszą dyscyplinę? Czyta się na różnych stronach, że ktoś ma HRmax 190 200 ale że 221? Nie spotkałem się jeszcze z takim Co o tym myślicie? Dodam że moje tętno spoczynkowe to 45 a próg mleczanowy 202 ( próba 30 minutowa). Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 To jest sprawa indywidualna i bez znaczenia. Zależy tylko od organizmu i nie przekłada się na wyniki, osobnik z genetycznym tętnem max 190 może mieć lepsze rezultaty od tego z hrmax 210. Ogólnie wyznaczanie stref treningowych w oparciu o hrmax jest raczej błędem, czy może raczej dużym przybliżeniem, o wiele lepszym sposobem jest wyznaczanie tętna w oparciu o próg mleczanowy LT, który jest trenowalny, i w dodatku chyba łatwiej go wyznaczyć niż Hrmax. Strefy typu niski tlen 65-75% hrmax są w rzeczywistości raczej aktywną regeneracją przy wytrenowanym organiźmie (operam się na Frielu), i nie dają żadnych korzyści treningowych. To jest reguła, czyli strefy treningowe wyznaczane na podstawie Hrmax są prawie zawsze zaniżone w stosunku do stref według Friela, opierających się na progu LT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Aha. Czyli według Friela to i tak mam trenować do tętna 212 Wielkie dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Nie. Tetno max nie ma znaczenia przy ustawianiu treningu. Wg Friela oczywiscie m.in. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.