maciej1408 Napisano 20 Października 2010 Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam! Mam 15 lat,uprawiam kolarstwo górskie i szosowe. Mam kilka pytań dotyczących treningów zimą. Wiem, że trzeba wzmocnić inne mięśnie itd. Ale nie wiem dokładniej jakie,w jaki sposób itp. Myślałem o bieganiu,basenie,siłowni.. Mam wolne 2 h dziennie i dostęp do: -siłowni(chociaż niewiem czy w tym wieku mogę się za to brać..) -pływalni -sauny(raz,może dwa razy w miesiącu) A i zapomniałem dodać że co piątek przez 2h gram w gry zespołowe (siatkówka,koszykówka) Mam bardzo słabe mięśnie ramion(przy dłuższej jeździe nie mam siły trzymać kierownicy) Pozdrawiam Zapomniałem dodać że mam trenażer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 20 Października 2010 Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Na silowni mozesz cwiczyc tylko nie mozesz za duzo brac na siebie i nie mozesz wykonywac nie ktorych cwiczen np martwy ciąg. Chodzi tu glownie o kręgosłup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ok,czyli chodzi o to żeby robić więcej powtórzeń z mniejszym obciążeniem tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 20 Października 2010 Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Mnie to samo dotyczy mam 16 lat moim zdaniem powinno się robić coś na mięśnie grzbietu . Otóż zawsze jak zaczynam nowy sezon to zawsze bolą mnie dolne mięśnie grzbietu i właśnie w zimie można coś z tym zrobić . Jak masz słabe ręce to polecam Ci podciąganie zwykłe jak i podciąganie za głowe (wyrabia to barki) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ok. A co powiecie na coś takiego? Poniedziałek-Siłownia Wtorek-Basen Środa-Bieganie Czwartek-Siłownia Piątek-Bieganie Sobota-przejażdżka na rowerze,basen Niedziela-przejażdżka na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serav Napisano 20 Października 2010 Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ok. A co powiecie na coś takiego? Poniedziałek-Siłownia Wtorek-Basen Środa-Bieganie Czwartek-Siłownia Piątek-Bieganie Sobota-przejażdżka na rowerze,basen Niedziela-przejażdżka na rowerze A kiedy zaplanowałeś odpoczynek i regenerację po treningu ? Takim planem szybko nabawisz się przetrenowania co będzie miało odwrotny efekt do założonego. Przetrenowanie w okresie zimowym to przeziębieni, grypa i masz miesiąc do tyłu. Miałem tyle lat co Ty też mogłem nie wychodzić z siłowni ale niestety to był duży błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Myślałem że 24 h wystarcza na regeneracje mięśni Ale nie znam się, więc może byś coś podpowiedział na ten temat ? A może coś takiego: 1 TYDZIEŃ: poniedziałek-basen środa-siłownia piątek-bieganie sobota-przejażdżka na rowerze niedziela-przejażdżka na rowerze 2 TYDZIEŃ: poniedziałek-siłownia środa-basen piątek-bieganie Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszql Napisano 21 Października 2010 Udostępnij Napisano 21 Października 2010 nie jest źle, ale ja mimo wszystko bardzo ostrożnie podszedłbym do siłowni w twoim wieku. bardzo łatwo nabawić sie kontuzji, czasem nawet takiej, któa da objawy dopiero później. także naprawdę lekko na siłowni, basen jak najbardziej, to, to zawsze ;p i ważne jest rozciąganie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 a propo trenowania zimą od kiedy rozpoczynacie okres przygotowawczy ?? listopad czy grudzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Zależy kiedy skończysz jeździć.. Ja np. zaczynam w listopadzie.. Dzięki za wszystkie odpowiedzi Proszę o usunięcie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ja nie kończę sezonu i nie zaczynam cały rok jeżdze na rowerze zima wyrabia siłę nacisku wytrzymałość ale też wzmacnia chwyt kierownicy i mięśnie rąk wzmacnia bo nie raz ja skręce na śniegu dosłownie wyrywa kierownicę z dłoni i trzeba utrzymać ją ale zimą też się wyrabia równowagę i większą kontrolę nad rowerem szczególnie na lodzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.