Skocz do zawartości

[trening zimą] przygotowanie do sezonu,wzmocnienie innych mięśni

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 15 lat,uprawiam kolarstwo górskie i szosowe. Mam kilka pytań dotyczących treningów zimą. Wiem, że trzeba wzmocnić inne mięśnie itd. Ale nie wiem dokładniej jakie,w jaki sposób itp. Myślałem o bieganiu,basenie,siłowni.. Mam wolne 2 h dziennie i dostęp do:

-siłowni(chociaż niewiem czy w tym wieku mogę się za to brać..)

-pływalni

-sauny(raz,może dwa razy w miesiącu)

A i zapomniałem dodać że co piątek przez 2h gram w gry zespołowe (siatkówka,koszykówka)

Mam bardzo słabe mięśnie ramion(przy dłuższej jeździe nie mam siły trzymać kierownicy)

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać że mam trenażer

Mnie to samo dotyczy mam 16 lat moim zdaniem powinno się robić coś na mięśnie grzbietu .

Otóż zawsze jak zaczynam nowy sezon to zawsze bolą mnie dolne mięśnie grzbietu i właśnie w zimie można coś z tym zrobić .

Jak masz słabe ręce to polecam Ci podciąganie zwykłe jak i podciąganie za głowe (wyrabia to barki) .

Ok. A co powiecie na coś takiego?

Poniedziałek-Siłownia

Wtorek-Basen

Środa-Bieganie

Czwartek-Siłownia

Piątek-Bieganie

Sobota-przejażdżka na rowerze,basen

Niedziela-przejażdżka na rowerze

A kiedy zaplanowałeś odpoczynek i regenerację po treningu :D ? Takim planem szybko nabawisz się przetrenowania co będzie miało odwrotny efekt do założonego. Przetrenowanie w okresie zimowym to przeziębieni, grypa i masz miesiąc do tyłu. Miałem tyle lat co Ty też mogłem nie wychodzić z siłowni ale niestety to był duży błąd.

Myślałem że 24 h wystarcza na regeneracje mięśni :) Ale nie znam się, więc może byś coś podpowiedział na ten temat ?

A może coś takiego:

1 TYDZIEŃ:

poniedziałek-basen

środa-siłownia

piątek-bieganie

sobota-przejażdżka na rowerze

niedziela-przejażdżka na rowerze

2 TYDZIEŃ:

poniedziałek-siłownia

środa-basen

piątek-bieganie

Co o tym sądzicie ?

nie jest źle, ale ja mimo wszystko bardzo ostrożnie podszedłbym do siłowni w twoim wieku. bardzo łatwo nabawić sie kontuzji, czasem nawet takiej, któa da objawy dopiero później. także naprawdę lekko na siłowni, basen jak najbardziej, to, to zawsze ;p i ważne jest rozciąganie ;D

• 7 miesięcy temu...

Ja nie kończę sezonu i nie zaczynam cały rok jeżdze na rowerze zima wyrabia siłę nacisku wytrzymałość ale też wzmacnia chwyt kierownicy i mięśnie rąk wzmacnia bo nie raz ja skręce na śniegu dosłownie wyrywa kierownicę z dłoni i trzeba utrzymać ją ale zimą też się wyrabia równowagę i większą kontrolę nad rowerem szczególnie na lodzie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...