Skocz do zawartości

[napęd] Jaki napęd?

Matti95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zwracam się z prośbą w wyborze napędu. Napęd chciałem wymieniać dopiero w sezonie zimowym ale jeszcze został 1 miesiąc do ostrej zimy więc można jeszcze pośmigać :)

Więc tak ja myślałem nad takim czymś:

http://allegro.pl/manetki-shimano-slx-2010-sl-m660-3x9-linki-centr-i1283683294.html

http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m590-44-32-22-175mm-klucze-cr-i1275004031.html

http://allegro.pl/shimano-rd-m772-xt-shadow-2010-gs-centrumrowerowe-i1272101034.html

http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-slx-cs-hg80-lancuch-lx-i1269022444.html

Co powiecie o takim zestawie? Może coś byście zmienili? Aha i nie chciałbym przekraczać tej kwoty :)

pozdrawiam :)

Napisano

Niedawno założyłem podobny temat, możesz poczytać :)

(link)

Wg. tego, co napisano w w/w temacie, postawiłem na komplet:

korba - Shimano SLX FC-M660 (175mm 48/36/26, bardziej szosowy wariant) (link)

kaseta - Shimano CS HG-50 (link)

przerzutka przednia - Shimano Deore FD-M531 (link)

przerzutka tylna - SLX RD-M662 (link)

łańcuch - Shimano Deore HG-53 (link)

Napisano

Hmm korba slx? Słyszałem o niej same dobre opinie tylko wykraczająca poza mój budżet :/ i nie wiem czy przełożenia 26/36/48 pasowało by pod mój styl jazdy. Ta kaseta nie wchodzi w grę ona jest 8 rzędowa a mi jest potrzebna 9. Przerzutka przednia jest mi niepotrzebna ponieważ już użytkuję xt :icon_cool:. Przerzutka tylna slx? myślałem nad nią ale wolałbym xt ;P . Łańcuch deore? a nie lepiej opłacało by się kupić ten zestaw? Aha a jak już tak napisałeś to manetki jakie?

Napisano

Mi nie odpowiadał praca manetek SLX i osobiście wolałbym kupić Deore albo dorzucić trochę kasy i mieć XT, Możesz tez kupić kasetę deore.

Napisano

Jeśli chodzi o kasetę to mój błąd, chodziło mi o model nie o ilość zębatek.

Więc kaseta - HG-50 9 (link)

Korba - pisząc ,,175mm 48/36/26" miałem na myśli wybraną przeze mnie, oczywiście każdy ma inny gust (jeśli chodzi o zęby) i inny wzrost (ramię 170/175mm) - chodziło mi o sam model, o którym słyszałem i czytałem wiele dobrego.

Napisano

Hmm teraz to już sam nie wiem, ale wiem że u mnie "jedynka" na korbie ma 26 więc musze policzyć pozostałe a jak będą miały 36 i 48 to spokojnie będę brat korbę o takiej liczbie zębatek :) a kasetę to chyba mam alivio ale dokładnie to nie wiem. I zależy mi na wadze i na jakości bo rowerek chcę używać na zawody/maratony i od czasu do czasu jakaś wyprawa2-3 dniowa :)

Napisano

Albo co byscie powiedzieli na temat p. tylnej x9 manetki (jeszcze nie wiem) kaseta deore korba deore a łańcuch jaki? i co bysie powiedzieli na ten temat?

z gory thx :)

P.S. sorry za blendy :)

Napisano

Albo co byscie powiedzieli na temat p. tylnej x9 manetki (jeszcze nie wiem) kaseta deore korba deore a łańcuch jaki? i co bysie powiedzieli na ten temat?

z gory thx :)

P.S. sorry za blendy :)

X-9 jest dobrym wyborem i wydaje mi się, że powinna lepiej pracować niż SLX ( też zależy czy odpowiada ci praca SRAMa )

Pamiętaj, że jeśli tylna zmieniarka X-9 to i manetki muszą być SRAM'a :)

Co do łańcucha to ciężko doradzić, bo co człowiek to opinia ale myślę, że HG-73 będzie dobrym wyborem i ja bym chyba tak zrobił. ewentualnie C9 ale kosztuje ~100 zł

Napisano

X-9 jest dobrym wyborem i wydaje mi się, że powinna lepiej pracować niż SLX ( też zależy czy odpowiada ci praca SRAMa )

Pamiętaj, że jeśli tylna zmieniarka X-9 to i manetki muszą być SRAM'a :icon_lol:

Co do łańcucha to ciężko doradzić, bo co człowiek to opinia ale myślę, że HG-73 będzie dobrym wyborem i ja bym chyba tak zrobił. ewentualnie C9 ale kosztuje ~100 zł

Tak tylko że ja jeszcze nigdy nie używałem srama. Wiem tylko z opinii innych :thumbsup:

Napisano

Więc najpierw poproś kogoś znajomego, który ma srama, niech da ci się przejechać.

Ewentualnie w rowerowym obmacaj sobie.

Jest wielu ludzi, którym nie odpowiada praca srama :o

Napisano

Ze shimano nie polecam tylnego SLX-a, przejechał u mnie jakieś 2000 km, teraz nie da się jej poprawnie wyregulować i już ma luzy, dużo lepszym wyborem jest nawet tańsza, żwykła deorka (nie shadow) która działa dużo lepiej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...