Skocz do zawartości

[Tarcze] Różnica między Tarczam Mech. a Hydr.

SaSceD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądając allegro w poszukiwaniu nowych tarcz do roweru zauważyłem że ktoś przy pewnej tarczy napisał że montuje się ją do hamulców hydraulicznych. I tu pytanie - czy jest różnica w tarczach do hydraulików oraz mechanicznych ?

A no i mam 2 małe pytanie - jeżeli teraz mam tarczę 160 to istnieje możliwość zamontowania 180 ? Jeżeli am to znaczenie to rower to Kross Sfx 300

Niektóre firmy wkładają do zestawów z hamulcami hydraulicznymi inne tarcze niż do mechanicznych, np avid do juicy i do bb5. Ale ma to raczej znaczenie estetyczne (wg mnie - jeśli to podlega jakiejkolwiek ocenie) tarcze z bb5 są brzydsze. Shimano stosowało kiedyś tarcze mniej wiercone w niższych modelach hamulców.

Przy ewentualnym zakupie większej tarczy nie pomyl się, by nie kupić tarcz od avida - one mają średnicę 185 mm.

ktoś przy pewnej tarczy napisał że montuje się ją do hamulców hydraulicznych.

Tak tylko zgaduję - mogło tej osobie chodzić o współpracę tarczy z klockami metalicznymi (niektóre tarcze dosłownie 'zżerają' klocki organiczne)...

Wyszła z założenia że do tanich mechaników daje się klocki żywiczne, do droższych hydraulicznych klocki metaliczne. Założenie jest oczywiście błędne :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...