SaSceD Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam. Przeglądając allegro w poszukiwaniu nowych tarcz do roweru zauważyłem że ktoś przy pewnej tarczy napisał że montuje się ją do hamulców hydraulicznych. I tu pytanie - czy jest różnica w tarczach do hydraulików oraz mechanicznych ? A no i mam 2 małe pytanie - jeżeli teraz mam tarczę 160 to istnieje możliwość zamontowania 180 ? Jeżeli am to znaczenie to rower to Kross Sfx 300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Do hydraulicznych i mechanicznych są takie same tarcze. Jak chcesz zmienić tarczę ze 160 na 180 to będziesz musiał też kupić adapter ale ogólnie problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 mozesz zamontowac wieksza tarcze, ale niezbedny bedzie adapter warto tez sprawdzic jaka max wielkosc zaleca producent widelca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaSceD Napisano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Zdaje mi się że to głupie pytanie ale lepiej się spytam - takie hamulce które teraz obsługują tarcze 160 nadają się na 180 tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Potrzebujesz adaptera, to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 różnica polega tylko na ustawieniu w innym miejscu zacisku ( troche wyzej) i do tego jest potrzebny adapter z reguły kawałek aluminium przykrecany do ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Niektóre firmy wkładają do zestawów z hamulcami hydraulicznymi inne tarcze niż do mechanicznych, np avid do juicy i do bb5. Ale ma to raczej znaczenie estetyczne (wg mnie - jeśli to podlega jakiejkolwiek ocenie) tarcze z bb5 są brzydsze. Shimano stosowało kiedyś tarcze mniej wiercone w niższych modelach hamulców. Przy ewentualnym zakupie większej tarczy nie pomyl się, by nie kupić tarcz od avida - one mają średnicę 185 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaSceD Napisano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedzi - Już wiem gdzie będę zaglądał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 20 Października 2010 Udostępnij Napisano 20 Października 2010 ktoś przy pewnej tarczy napisał że montuje się ją do hamulców hydraulicznych. Tak tylko zgaduję - mogło tej osobie chodzić o współpracę tarczy z klockami metalicznymi (niektóre tarcze dosłownie 'zżerają' klocki organiczne)... Wyszła z założenia że do tanich mechaników daje się klocki żywiczne, do droższych hydraulicznych klocki metaliczne. Założenie jest oczywiście błędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.