jacekmak Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam Mam typowo miejski rower typ holender (peugot). Bardzo fajnie się nim jeździ. Mam tylko jeden problem: Bardzo często padają mi łożyska w suporcie (suport oczywiście starego typu na wianki). Może ktoś zna tego przyczynę? Ostatnio łożyska wymieniłem ok 2 tygodnie temu i wczoraj zaczęło mi w suporcie trzeszczeć. Podejrzewam, że to znowu łożysko. Dlaczego tak szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 A dałeś stały smar (np. tawot) na wianki i na miejsce łączenia korb z ośką suportu? Trochę smaru też przyda się na kliny jeśli masz takie mocowanie. W moim starym rowerze gdzie korby były mocowane na kliny też bardzo długo zastanawiałem się co jest grane że trzeszczy, myślałem, że to pedały itp. a okazało się, że to zwyczajny brak smaru w miejscach łączenia elementów. Jeśli to nie pomoże to przyjrzyj się dokładnie miskom w których są osadzone wianki, może one się już zużyły lub są krzywe, lub krzywo osadzone. To były niestety stare czasy PRL gdzie za jakość nikt nie odpowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmak Napisano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Łożyska wymieniałem w serwisie. Ale tym razem to chyba sam się za to zabiorę. Może włożyli byle jakie łożysko z Chin i tyle. Zapytam tak przy okazji czy miski po których przesuwają się łożyska da się wymienić. A Może łożyska padają bo oś jest krzywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 A jaki to typ suportu? klasyczny kwadrat ? Jeżeli tak, to od razu wymień go na suport na łożyskach maszynowych i zapomnisz o problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 to wg pierwszego postu jest raczej suport na kliny, taki sprzed 20 i więcej lat. Tak, miski da się wymienić, można je krzywo osadzić, mogą być za mocno wytarte, że powstanie w nich dziura itp. Sama ośka suportu tez może być krzywa co spowoduje nierównomierne zużywanie miski i łożyska. Generalnie przyczyn może być kilka ale najpierw sprawdził bym, czy wszędzie jest smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmak Napisano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Suport typ taki jak w ukrainie W sobotę jak będę miał czas porozkręcam i sprawdzę. Dzięki za pomoc Dodam jeszcze, że ok 2 miesiące temu wymieniłem łańcuch i tylną zębatkę (mam Torpedo Sachs 7). Co jakiś czas łańcuch mi spada. Nie możliwe, że jeszcze nie rozciągnął tyle ile trzeba. Może to wina łańcucha? W suporcie trzeszczy co jakiś czas, ale żadnych luzów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.