Skocz do zawartości

[ Amortyzator przód ] cena 400 zł do xc

dlugi93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od miesiąca rozglądam się za amortyzatorem, który pasował by do stylu cross country. Rozglądałem się po wielu tematach na forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mam do wydania na amortyzator około 400zł. Chodziłem po kilku sklepach rowerowych w mojej okolicy i w moim przedziale cenowym mieszczą się sr suntour XCR, DURO, rs dart 2 i dart 3. Proszę o opinie tych amortyzatorów, ich mocne i słabe strony. Wiadomo że nie są to amortyzatory z wyższej pułki, ale niestety mój budżet ogranicza mnie do tych amortyzatorów. Jeżeli posiadacie jakieś inne propozycje co do amortyzatorów, to z miłą chęcią je przeczytam. Chciałbym żeby był to amortyzator raczej nowy, do którego będę mógł wsadzić tarcze hamulcową 185mm, i taki który nie złapie luzów po 1000km :icon_cool:

Napisano

Duro raczej nie byłoby dobre do xc, poza tym duro łapie luzy po jeździe z hamulcem tarczowym. Ja jeżdżę z tarczą 203 i już ma małe luzy.

• Mod Team
Napisano

W tej cenie gorąco polecam po raz kolejny Raidona.

Fajny amortyzator najlepiej w wersji AIR, bo sprężynowiec już nie jest taki dobry.

Trzyma ciśnienie, praca jest moim zdaniem na właściwym poziomie do ceny.

Po zakupie byłem mile zaskoczony jego działaniem i nadal nie ma luzów po kilku tysiącach kilometrów.

• Mod Team
Napisano

czyli chudziaczek :wallbash: bez urazy oczywiście. XCRa i tego drugiego sztucca nie bierz pod uwagę bo po sezonie z tarczami będziesz żałował wyboru. Składałem koledze rower i uparł się na niego(XCR), bo podobno dobry, tani, blokada i miał coś co go zabiło - tarcze 200mm. Po sezonie był nawet na mnie zły że taki badziew mu zamontowałem :D

Na obydwa Darty moim zdaniem trochę za mało ważysz choc mam kolegów śmigających zarówno na 2 jak i na 3 i specjalnie nie marudzą. Co prawda moim zdaniem te widelce pracują dopiero pode mną (96 kg mięśni :wallbash: ) ale kumple muszą przecież miec lepsze amory bo ja przecież jeżdżę na zalewanej Gili TnL Pro he-he :P .

Przejrzałem teraz siec - na allegro można znaleźc w tej cenie i Raidona Air ale są też i rodzynki jak używane bombery. Owszem używane i niesie to za sobą niebezpieczeństwo luzów czy katowania przez poprzedników ale zawsze możesz umówic się(pisemnie!) na gwarancję rozruchową np 15 lub 30 dni i sprawdzic sprzęt.

Zerknij też nasz forumowy dział sprzedam - tu człowiek jest mniej anonimowy i masz spore szanse na uczciwą transakcję.

Z mojego wypracowania wniosek masz jeden - coś w wersji air. Chyba się nie śpieszysz więc na spokojnie poszukaj. Jeszcze jeden plus - idzie zima i powietrzny amorek miło Cię zaskoczy swoją pracą na mrozie.

Napisano

Jak rozumiem hamulce wraz z tarczami montował już sam. Wiadomo przecież, że do XCM, XCR, Raidonów, Epiconów producent zaleca montaż tarcz max. 185mm.

Ja przejeździłem sezon na XCM-ie z tarczami 180 i nie dostał żadnych luzów.

Napisano

Przeszukałem allegro i znalazłem ciekawą opcje :)http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2008-super-i1265089790.html lub http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-d-100mm-new-model-2008-i1265296254.html .Sklepik jest nawet nie daleko mnie, także mógłbym się przejechać na rowerze i zobaczyć te amorki. Tylko że jak bym kupił raidona air to znowu musiał bym zainwestować w pompkę do niego :)

• Mod Team
Napisano

Na początek kup sobie amora, na pompkę uzbierasz później. Zapytaj też w sklepie o możliwośc dopompowania ew zmiany ciśnienia co jakiś czas. Sporo ludzi tak robi.

I najważniejsze bierz tego powietrznego a nie sprężyny/olej

Napisano

Powietrze to powietrze. Ustawisz pod siebie jak chcesz twardo/miętko tak jak chcesz. Ze sprężyną nie masz takiego wyboru i będziesz musiał jeździć tak jak jest a z powietrzem możesz majsterkować.

Napisano

Zakupiłem Raidona kilka dni temu w wersji Air RLD (podobno warto dopłacić za regulację odpicia). Jeszce go nie testowałem ale działa rewelacyjnie (w porównaniu z XCM'em, którego miałem poprzednio). Nikt nie pisał jeszcze o tym, że ma on możliwość regulacji skoku - od 80 do 140 mm. Ponieważ jeżdżę głównie po górach zmieniłem skok z 100 na 120 + obniżenie kierownicy o 10 mm i nieco większy SAG - geometria powinna być zachowana.

• Mod Team
Napisano

Na pompkę można uzbierać później, a tymczasowo można pompować w sklepie.

Najtańsze pompki zaczynają się od 65 zł, więc nie jest źle a kupujesz taką pompkę co najmniej na kilka lat.

kuvel obawiam się, że taki system niewiele daje w terenie, bo rzeczywistego skoku masz tyle samo,

a geometria mimo tego może na tym ucierpieć, chyba że masz ramę przystosowaną pod widelec ze 120 mm skoku.

Napisano

Dzięki wszystkim za cenne sugestie :o dziś byłem kupić amortyzator i stało się! Kupiłem! Jest nim raidon air, tak jak radziliście. Dałem za niego 420zł. Pierwsze wrażenie SUPER. Jeszcze raz wielkie dzięki :(

Napisano

No i czar prysnął. W sobotę byłem na jeździe próbnej, wszystko ładne i pięknie. Dziś wchodzę do garażu, wyciągam rower i wsiadam. Ze skoku 100mm zrobił się 20mm, po prostu zapadł się jak na niego usiadłem, a jak z niego zszedłem to nie odbił do samego końca. Tak się robi w nowych amortyzatorach czy to jest jakiś defekt i powietrze uszło z amorka? Jutro pojadę do sklepu i poproszę aby mi go dopompowali.

Napisano

Nie wiem czy przycięcie rury sterowej = po gwarancji

W sumie co, nikt nie będzie jeździł z rurą wystającą która ma np. 22cm. Zapytaj tam gdzie kupiłeś i daj znać co i jak z amorem.

Napisano

Przycięcie rury sterowej nie oznacza utraty gwarancji :mellow:

Ogólnie u Pawlaka nie robią z tego problemu, więc dlaczego mieli by robić w sklepie, w którym dokonałeś zakupu? A jak chłopaki w sklepie, gdzie kupiłeś, są sprawni manualnie - sami Ci to zrobią w półgodziny.

Napisano

Jakby przycięcie rury sterowej = utracie gwarancji to musieliby sprzedawać amory z rurami sterowymi o kilkunastu długościach. Poza tym, fakt nietrzymania powietrza nie ma żadnego związku z długością rury sterowej. Pewnie najpierw spróbują go naprawić a, jak naprawa będzie nieskuteczna-wymienią. Jakby co, Federacja Konsumentów. W końcu kupno to zawarcie umowy cywilno-prawnej wiążącej dla obu stron.

Napisano

Byłem dziś w sklepie i chłopaki byli bardzo zaskoczeni ta całą sytuacją. Powiedzieli że pierwszy raz zdarzyło im się żeby amor od nowości nie trzymał powietrza. Mam się zgłosić z amorem we wtorek i będą go wysyłać do naprawy ;/ Kurde, tydzień bez roweru ;/

• Mod Team
Napisano

ajajaj, trzeba było poprosic by Ci do niego dmuchnęli. Gdyby sytuacja się powtórzyła to sprawdzasz w pogodynce kiedy ma byc deszczowy tydzien i wtedy oddajesz :icon_redface:

Napisano

A no poprosiłem żeby dmuchneli do amorka powietrza, ale i tak w ciągu 3 dni znowu nie będzie w nim powietrza. Najbardziej ciekawi mnie to że gdy amorek był w sklepie to trzymał powietrze, a tylko jedna lekka jazda i już powietrze powolutku schodzi :icon_redface:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...