Skocz do zawartości

[skrzypienie] tylko gdzie?

Shelbyboy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od dłuższego czasu skrzypi mi w okolicach korby (Shimano M543,pedały M520}

Skrzypienie jest cykliczne i występuje najczęściej po prawej stronie gdy prawe ramie korby jest równoległe do dolnych widełek. rama sztywna

Co zrobiłem:

rozebrałem rower do gołej ramy, znalazłem pęknięcie na dolnych widełkach, myślałem, że to właśnie skrzypiało, została porządnie zespawana, poskładałem do kupy i dalej skrzypiało po 50 km.

Dodam jeszcze że po zdjęciu łańcucha i obracaniu korbą kiedy jestem na rowerze dalej skrzypi

Wymieniłem:

Korbe, buty, zamieniłem pedały na starsze authora razem z blokami i daaaaalej to samo co obrót korby takie pyk,pyk,pyk...

Czekam na jakieś sugestie bo wysiadam psychicznie i fizycznie :<

• Mod Team
Napisano

Miałem ostatnio to samo. Wyeliminowałem tylną część napędu bo po zdjęciu łańcucha i kręceniu korbą dalej skrzypiało. Cyklicznie, co obrót. Wykręciłem suport, wyczyściłem szmatką, nasmarowałem, nie pomogło. Dałem inny suport i korbę, nie pomogło. Koniec końców winowajcą okazał się syf na gwincie w mufie, kupiłem ekstrakcyjną, wyczyściłem porządnie i po skrzypieniu.

Napisano

to może być całkiem prawdopodobne bo wtedy jak czyściłem cały rower, to było tam trochę syfu, zwłaszcza na gwincie.

spróbuje to wyczyścić właśnie ekstrakcyjną bo zawsze używałem cx-80

dzeki wielkie, pojawiła się nadzieja :P

Napisano

Sprawdź czy haki tylnego koła nie są brudne. Zdejmij koło i przetrzyj szmatką haki w miejscu, gdzie opiera się oś piasty i łapie zacisk i przetrzyj też zacisk. Czasem nawet trzeba odkręcić hak przerzutki i też przeszmatkować wszystkie miejsca styku. 

Niestety każde skrzypienie rozchodzi się tak ładnie po ramie, że jest nie do zlokalizowania na słuch. Próbuj wszystkiego aż trafisz, powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...