wikrap1 Napisano 16 Października 2010 Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam. Buduję koło. Piasty już nabyłem. Rozważam kilka obręczy i nie wiem na co się zdecydować. Poza ceną i wagą nie wiele wiem. Obręcze będą do MTB i XC. Ścigam się na Świętokrzyskiej Lidze Roweowej, więc koło musi znieść kocie łby, dziury, korzenie ,hopy i inne niespodzianki. Oczekuje niezawodności, w miarę niskiej wagi i sztywności koła. 26" 32 otw. pod V Mavic xm317. Cena ok.110zł. Kultowa obręcz, sprawdzona przez kumpli. Waga 440g, stop 6106 Alexrims XC Lite Cena ok. 80zł. Waga 455g. Nie wiele o niej wiem. Nad czym jeszcze warto się zastanowić? Która z w.w obręczy jest ogólnie lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 16 Października 2010 Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Jak jesteś w miarę lekki to mavic spokojnie wytrzyma wysokogórską turystykę więc maratony też. Swoja drogą 110 zł to trochę dużo za nią http://centrumrowerowe.pl/Kola%20i%20opony-Obrecze/Kategoria.aspx Srebrny mavic za 95zł, czarny 100. Z alexami nie miałem kontaktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 16 Października 2010 Udostępnij Napisano 16 Października 2010 jezeli jesteś lekki to jeszcze masz do wyboru Sunrimsa Equalizera na Alexrims XC Lite jedziłem jeszcze kilka dni temu nic sie nie działo pozatym ze wszystko w tym kolo mi ciazylo:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Nie mieszkam w Bydgoszczy, więc trzeba doliczyć transport bartolini. Przydałaby się osoba, któa widziała i mavica i alexa, żebym wiedział, która z tych obręczy jest sztywniejsza i mocniejsza. Jak nic się nie dowiem, to kupię mavica. Sunrims kusi wagą, ale czy jest równie wytrzymały, jak mavic? Bo jak mam złamać koło na byle korzeniu, to wolę napędzić te 40g więcej. Jak się spisuje eq 21? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 To zależy ile ważysz i jak jeździsz. Pod moimi 65kg i przy dośc agresywnym stylu zjeźdżania, tył średnio dawał rade. Tyle, że kółko było zaplecione na 32 revo i alu nyplach, więc połączenie dosć ryzykowne... Natomiast z przodu nie miałem z equalizerami żadnych problemów, zarówno z wersją pod v-ki, jak i tarcze. Jeśli chodzi o mavica 317, to jakoś nie mam do nich zaufania. Może dlatego, że jedną połamałem przy pierwszej glebie po złożeniu koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 z mojej strony to tylko tyle: zaplotłem już parę kół na eq21 na razie nie było "reklamacji" a z dwoma kompletami tych kół często się spotykam i właściciele nie narzekają...ważą koło 75-80kg i jeżdżą umiarkowanie w XC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Jeżdżę dość agresywnie* i chce mieć ten zapasik wytrzymałości. Celuję w szprychy DT competition i nyple mosiężne. Czyli z przodu można zaryzykować equalizera i powinien przetrwać? Ja mavicom ufam, bo u kolegów się sprawdzają. Skoro ty je połamałeś, a eq mówisz daja radę z przodu, czyli eq według twoich doświadczeń są wytrzymalsze? Ew. miałeś trefny egzemplarz mavica, bo inni ich nie łamią Jaka w takim razie godna obręcz na tył? *Co do mojej jazdy, to po roku Obręcze alexrimsa dm18 z przodu mają się nie najgorzej, z tyłu bije po hamulcach delikatnie(łapią w połowie klamki) i piasta quando się rozleciała. Prawdopodobnie krzywa oś. Szprychy cn spoke. Nigdy nie urwałem żadnej. Może to będzie jakiś punkt odniesienia. Jak na razie mavic- sprawdza się u kumpli, 1 osoba go połamała. XClite- nie wiadomo eq 21- Z tyłu siada, ciężkie osoby śmigaja na niej turystycznie bez problemów, z przodu może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Mój przypadek z mavikiem to pewnie po prostu pech, każdą obręcz da sie połamać Mysle, ze najrozsądniejszym zestawem będzie eq na przód i 317 na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Jeżdżę na Mavic xm317 i pod moimi 85 kg nie sprawia żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Maviki, tak przynajmniej było z moją X517, są sztywniejsze niż inne obręcze. Trudniej jest je skrzywić ale też trudniej wyprostować. Z powodu swojej sztywności są też mniej plastyczne z którego to powodu częściej pękają przy mocniejszych uderzeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Mavic EN321 Disc. W niektórych sklepach tanio wyrwiesz. Choć nie wiem czy są pod V-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Tak, tak. poleć jeszcze obręcze do DH :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A eq 21 na przedzie będzie sztywniejsza, czy miękciejsza miększa od mavica? To, że mavic jest sztywny, dla mnie jest in plus, bo raczej go nie połamię, a lepiej będzie przeniesiony napęd. A jakieś ekstrema pewnie częściej, jak raz na rok się nie zdarzą, więc jak już połamię, to kupię drugą za te 100zł i tyle Tylko kwestia, bym nie musiał co wyścig centrować koła, a po sezonie do śmieci. En 321, to straszny klocek jak na MTB (1) miękki, miękka, miękkie. Miękcy, miękkie, miększy, najmiększy, bardziej miękki. najbardziej miękki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 No piszesz że potrzebujesz mocnych obręczy to podałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 EQ21 nie kupuj, 16 mm wewnętrznej szerokości to trochę mało ja brałbym mavice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Mocnych, do MTB pod 65kg A mav nie ma 17? Ten 1mm to aż taka różnica? Ile mają mav? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 szerokość wewnętrzna obu obręczy jest dokładnie taka sama, z tego co pamiętam 17mm. Mało, jeśli chcesz założyć opony grubsze niż 2.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Nawet 2.1 na takiej szerokości kiepsko się układają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Będzie to 1,95. Jeszcze będę myślał, ale węższe się chyba kiepsko sprawdzą. W każdym razie nie grubsze, niż 1,95. Jestem świadom, że będzie to bardziej pływało, niż na dm18, ale mówi się trudno. Na tą chwilę dwa mavicki, ew. z przodu equalizer. XC lite ma szerokość 16,1mm, mavic 17, equalizer 16 wersja disc a V nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Koledzy, a jakie wymiary mają te obręcze? mav xm 317 i eq 21. http://www.sapim.be/...?st=spokelength Co mam wpisać w D2 i F? Problem w tym, że obręcze będę kupował jednocześnie ze szprychami i chcę już wiedzieć Jaki zaplot na przód? Też 3 krzyże, czy może 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Koledzy, a jakie wymiary mają te obręcze? mav xm 317 i eq 21. http://www.sapim.be/...?st=spokelength Co mam wpisać w D2 i F? Problem w tym, że obręcze będę kupował jednocześnie ze szprychami i chcę już wiedzieć Jaki zaplot na przód? Też 3 krzyże, czy może 2? odradzam kalkulator sapima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2010 A jaki polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.