Skocz do zawartości

[Obręcze] Jaka obręcz w okolicach 100zł

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Buduję koło. Piasty już nabyłem. Rozważam kilka obręczy i nie wiem na co się zdecydować. Poza ceną i wagą nie wiele wiem. Obręcze będą do MTB i XC. Ścigam się na Świętokrzyskiej Lidze Roweowej, więc koło musi znieść kocie łby, dziury, korzenie ,hopy i inne niespodzianki. Oczekuje niezawodności, w miarę niskiej wagi i sztywności koła.

26" 32 otw. pod V

Mavic xm317. Cena ok.110zł. Kultowa obręcz, sprawdzona przez kumpli. Waga 440g, stop 6106

Alexrims XC Lite Cena ok. 80zł. Waga 455g. Nie wiele o niej wiem.

Nad czym jeszcze warto się zastanowić? Która z w.w obręczy jest ogólnie lepsza?

Nie mieszkam w Bydgoszczy, więc trzeba doliczyć transport bartolini.

Przydałaby się osoba, któa widziała i mavica i alexa, żebym wiedział, która z tych obręczy jest sztywniejsza i mocniejsza. Jak nic się nie dowiem, to kupię mavica.

Sunrims kusi wagą, ale czy jest równie wytrzymały, jak mavic? Bo jak mam złamać koło na byle korzeniu, to wolę napędzić te 40g więcej. :) Jak się spisuje eq 21?

To zależy ile ważysz i jak jeździsz. Pod moimi 65kg i przy dośc agresywnym stylu zjeźdżania, tył średnio dawał rade. Tyle, że kółko było zaplecione na 32 revo i alu nyplach, więc połączenie dosć ryzykowne... Natomiast z przodu nie miałem z equalizerami żadnych problemów, zarówno z wersją pod v-ki, jak i tarcze.

Jeśli chodzi o mavica 317, to jakoś nie mam do nich zaufania. Może dlatego, że jedną połamałem przy pierwszej glebie po złożeniu koła.

Jeżdżę dość agresywnie* i chce mieć ten zapasik wytrzymałości. Celuję w szprychy DT competition i nyple mosiężne. Czyli z przodu można zaryzykować equalizera i powinien przetrwać?

Ja mavicom ufam, bo u kolegów się sprawdzają. Skoro ty je połamałeś, a eq mówisz daja radę z przodu, czyli eq według twoich doświadczeń są wytrzymalsze? Ew. miałeś trefny egzemplarz mavica, bo inni ich nie łamią :)

Jaka w takim razie godna obręcz na tył?

*Co do mojej jazdy, to po roku Obręcze alexrimsa dm18 z przodu mają się nie najgorzej, z tyłu bije po hamulcach delikatnie(łapią w połowie klamki) i piasta quando się rozleciała. Prawdopodobnie krzywa oś. Szprychy cn spoke. Nigdy nie urwałem żadnej. Może to będzie jakiś punkt odniesienia.

Jak na razie mavic- sprawdza się u kumpli, 1 osoba go połamała.

XClite- nie wiadomo

eq 21- Z tyłu siada, ciężkie osoby śmigaja na niej turystycznie bez problemów, z przodu może być.

A eq 21 na przedzie będzie sztywniejsza, czy miękciejsza miększa od mavica? To, że mavic jest sztywny, dla mnie jest in plus, bo raczej go nie połamię, a lepiej będzie przeniesiony napęd. A jakieś ekstrema pewnie częściej, jak raz na rok się nie zdarzą, więc jak już połamię, to kupię drugą za te 100zł i tyle :rolleyes: Tylko kwestia, bym nie musiał co wyścig centrować koła, a po sezonie do śmieci.

En 321, to straszny klocek jak na MTB :wallbash:

(1) miękki, miękka, miękkie. Miękcy, miękkie, miększy, najmiększy, bardziej miękki. najbardziej miękki

Będzie to 1,95. Jeszcze będę myślał, ale węższe się chyba kiepsko sprawdzą. W każdym razie nie grubsze, niż 1,95. Jestem świadom, że będzie to bardziej pływało, niż na dm18, ale mówi się trudno.

Na tą chwilę dwa mavicki, ew. z przodu equalizer.

XC lite ma szerokość 16,1mm, mavic 17, equalizer 16 wersja disc a V nie wiem.

Koledzy, a jakie wymiary mają te obręcze? mav xm 317 i eq 21. 

http://www.sapim.be/...?st=spokelength Co mam wpisać w D2 i F?  :voodoo:

Problem w tym, że obręcze będę kupował jednocześnie ze szprychami i chcę już wiedzieć  :P

Jaki zaplot na przód? Też 3 krzyże, czy może 2?

odradzam kalkulator sapima

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...