Allegrowicz Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 witam, czy można odkrecić z tylu przerzutki to dolne kółeczko a następnie je rozebrać tak by dostać się do łożyska bo chciałbym je wyczyścić?
stefan2810 Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Można. Odkręcasz śrubę która mocuje to kółeczko (jest jedna jedyna śruba). Obraca się ono zapewne na sworzniu. Można je umyć i wszystko wyczyścić. Górne kółeczko podobnie, tylko że razem z górnym odkręcisz pół wózka przerzutki, czyli tą blache która jest pomiędzy kółeczkami.
Allegrowicz Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 Chodzi mi tylko o dolne, czyli jak odkrece je i wyjme kółko to co mam zrobić aby dostać się do łożyska?
jasskulainen Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 jaka masz przerzutke ? w tanszych modelach nie ma zadnego lozyska, kolka sa na takich tulejkach metalowych pamietaja zeby je dobrze zalozyc potem gorne ma wiekszy luz niz dolne
jasskulainen Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 xt ma uszczelnione lozysko nie powinienes miec z tym problemow
Allegrowicz Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 problemów ze zdjęciem czy czyszczeniem?
jasskulainen Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 nie bardzo wiem po co chcesz otwierac to lozysko ? zle sie kreci? przeplucz woda , do srodka nie powinno sie nic dostac
Allegrowicz Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 skoro mówisz że nic się niepowinno dostać to niebede ruszał ;P
jasskulainen Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 zdejmij lancuch i ocen czy kreci sie lekko i cicho
Crazyk Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Ale Wy macie problemy... Wyjęcie kółeczka to 10sekund roboty, a wałkujecie temat godzinę. A kółka od czasu do czasu trzeba przesmarować.
Patryke Napisano 18 Października 2010 Napisano 18 Października 2010 Ale XT z którego roku? Już jest typu shadow? Jeśli tak to dolne masz na maszynówkach, a górne na ceramicznym łożysku. O ile ceramiczne w czyszczeniu jest banalnie proste to dostanie się to wnętrza maszynówki przy tej wielkości jest dość problematyczne. Najpierw przeczyść ile się da z zewnątrz, jak nie poskutkuje to pozostaje dobrać się do bebechów.
netta1987 Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 łożyska maszynowe tych rozmiarów fajnie igiełką się rozbraja
ukaniex Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 W kółeczkach XT shadow zabezpieczają dwie okrągłe blaszki, jedna całkiem płaska druga z rantem, czy ma znaczenie która będzie z której strony? Tzn. z wypustką od strony frontowej napędu?
Patryke Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Według mnie nie ma znaczenia, one i tak jest dociskane z obu stron, a ten rant (domniemam, że taka tulejka?) mieści się w otworze tej drugiej blaszki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.