Skocz do zawartości

[kierownica] Kierownica do downhillu gięcie , długość

kamilkross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Myślałem nad kierownicą do downhill-u myślę , że 680 -700 będzie dobra (mam rację?)

I jakie powinno być optymalne gięcie tej kierownicy wydaje mi się , że 15 powinno być dobre

A przy okazji chciałbym zaczerpnąć opinii o gripach biore pod uwagę

- jak trzymają (rzecz oczywista)

- scieralność

-cena

- wygląd ( a co :thumbsup: )

Edit: Nie zakładając nowego tematu chciałbym krótki mostek najlepiej zielony myślałem nad prodigy , kierownica kora i gripy daję wam pole do popisu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kierownice Downhillowe to są 730+ szerokości  , w sumie i na 800 jeżdżą ludzie. Im większa szerokość to tym lepsza kontrola nad rowerem .

Gripy to indywidualna sprawa , ja wole te z obejmami w wersji " grubej " najlepsze jak dla mnie to Odi Rouge , choć teraz mam Ruffiany i sprawdzają się dobrze , 2 sezon już .

Napisano

Przez wiele lat kierownice zjazdowe znanych firm miały poniżej 700 mm i nikt z tego powodu nie czuł dyskomfortu.

Bez sensu jest załozyć że kierownica zjazdowa to plus 730 i ani centa mniej.

Ja mam 185 cm i przy kierownicach powyżej 680 czuję się jak rozpięty na krzyżu. Do tego trzeba mieć na względzie jaką szerokość mają ulubione szlaki, jeśli są wąskie to można się nie zmieścić przy takim wiośle.

Napisano

Z własnego doświadczenia wiem że 680mm wystarczy w DH , jednak na kierownicy 730mm+ u znajomych mam większą kontrole nad rowerem ( bardzo podobne wysokości kokpitu ) , lepiej mi się steruje rowerem , łatwiej wyczuć rower dzięki czemu w  zakrętach i bandach można idealnie korygować swoje położenie . Minusem szerszych kierownic jest problem z mieszczeniem się pomiędzy drzewami lub robienie table-topa . 

Napisano

Kierownice Downhillowe to są 730+ szerokości  , w sumie i na 800 jeżdżą ludzie. Im większa szerokość to tym lepsza kontrola nad rowerem .

Gripy to indywidualna sprawa , ja wole te z obejmami w wersji " grubej " najlepsze jak dla mnie to Odi Rouge , choć teraz mam Ruffiany i sprawdzają się dobrze , 2 sezon już .

Tzn. że jeśli kierownica ma np 680mm to już nie jest zaliczana do kierownic downhilowych?? Według mnie ,granice rozsądku to jakieś 750 - 770 mm.

Znajomy dał się złapać i kupił kiere 800 mm po czym po 2 tygodniach stwierdził że to jednak nie to i obcina ją na 730mm.

Na jakiś targach , Syncros wystawił kierownice 1m - to już jest chyba 'lekka' przesada ... - jakby nie patrzeć to kilka centymetrów więcej by nabić się tam , gdzie nie trzeba :).

Pozdrawiam

Napisano

Kierownica z przeznaczeniem DH o szerokości 680mm to kiera do DH  . Jednakże ostatnio 680 są wypierane przez szersze modele 720+ , wielu riderów woli szersze kierownice gdyż niosą za sobą same plusy ( opisane wyżej ) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...