Skocz do zawartości

[napęd] O łancuchu, kasecie i korbie pytań kilka

dayus

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Ja jeżdżę na kasecie SRAM 5.0 do tego mam 3xłańcuch PC-48, mam nadzieje że napęd mi pociągnie jakieś 13k, a jeśli chodzi o SRAM-a to moje zdanie jest takie że wymiata i w jakości i w wadze, zarówno w przerzutkach jak i kasetach i łańcuchach tylko "panowie w serwisach" utrzymują stereotypy że shimano to shimano i jest najlepsze, niczego nie ujmując shimano SRAM stanowi dla niego konkurencję. Co wybierzesz decyduj sam. To tylko moje zdanie. Pozdrawiam!!

Co wy za pierdoły opowiadacie że stosowanie metody wielołańcuchowej jest tańsze. Już dawno przecież obliczono że koszty wychodzą tak samo (a nieraz nawet i na plus dla metody jednołańcuchowej). Jedyny plus dla metody wielołańcuchowej to to że jesteśmy do przodu jak nam pęknie jeden z łańcuchów.

A ja jeżdżę na jednym łańcuchu i mój napęd też wygląda jak nowy - a ma dobre 10000 km przebiegu.

Podpisuje sie pod tym nigdy wiecej sie nie bede w to bawić

Ja sie wlasnie zastanawiam jaki lancuch zakupic . CHce miec jeden , bo nie chce mi sie bawic w zmienianie .

Czy lepiej kupic Srama Pc 38 ( chyba taki model na 8 ) czy cos z HG lub IG ? Caly naped mam klasy Alivio wiec nie wiem czy jeste sens kupowac jakis łancuch np lx ( chociaz nie wiem czxy na 8 robia lxy :) )

• 2 lata później...

Mam korbę XT 2008r. Jednak po prejechaniu 300km zaobserwowałem coś w rodzaju stukania (jak pedałuje). Po dźwięku zobaczyłem że chyba w suporcie z miski wypadła kulka (czy jak to się tam profesjonalnie mówi). Mam pytanie jak mam naprawić usterkę? Czy jest to trudny zabieg? Potrzebuje jakieś smary klucze oprócz imbusów i klucza do korb?

Mam korbę XT 2008r. Jednak po prejechaniu 300km zaobserwowałem coś w rodzaju stukania (jak pedałuje). Po dźwięku zobaczyłem że chyba w suporcie z miski wypadła kulka (czy jak to się tam profesjonalnie mówi). Mam pytanie jak mam naprawić usterkę? Czy jest to trudny zabieg? Potrzebuje jakieś smary klucze oprócz imbusów i klucza do korb?

Najlepiej zwróć do sprzedawcy jako towar niezgodny z umową. Posługując się rękojmią możesz żądać wymiany rzeczy na nową.

http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_200.../konsument.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rękojmia

Gwarancja takiego prawa może Ci od razu nie dać (np. dopiero po którejś usterce może być wymiana).

Opowiesz jeszcze czy sam zakładałeś korbę? Czy w serwisie Ci zakładali?

Kupiłem rower Poison Zyankali T nic sam nie zakładałem (około dwa miesiące temu go kupiłem). Wszystko było dobrze od nowości a po 300km coś zaczęło stukać. A możecie mi powiedzieć co się stało w ogóle z tą korbą. Czy to jakaś duża usterka?

tez mam zyankali T (2008) i tez miałem podobny problem, gdy pierwszy raz wyjechałem rowerkiem to po jakiś 500metrach zaczęło coś strzelać (stukać) w suporcie, kręcąc w miejscu było wszystko okej, po jakiś dwóch wyjazdach (ok. 30 km) już było wszystko okej stukanie ustało, widocznie łożyska musiały się dotrzeć.

• 3 miesiące temu...

witam,

przejechalem juz okolo 700km na łańcuchu IG90 ( byl w komplecie z kaseta LX) i teraz chciałbym go zmienić (poprzez cykl na zmiane z innymi) na jakis inny podobnej klasy. Najlepiej byloby na ten sam shimano, ale mam problemy ze znalezieniem go w korzystnej cenie. Jaki podobny polecacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...