sebekfireman Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja sobie sprawiłem zestawik: kaseta XT (na 9, '05), Korba XT ('05) 3 łańcuchy XTR. I zobaczymy jak to długo pociągnie Smile. Łańcuchy ze złota spinką srama. Mam zamiar wymieniać (łańcuch) co 500km. Jak ktoś ma dużo kasy to można i tak . Szkoda tylko że tyle będzie trzeba czekać na wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja bym kaset SRAMów nie brał gdyż mają mniejszą trwałość niż SHIMANO Ta, ciekawe, a skąd to wiesz ? :> :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ta, ciekawe, a skąd to wiesz ? Wystarczy poczytać opinie użytkowników i wniosek się sam nasuwa. Dużo osób narzeka że szybko kasety SRAMA sie zużywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Zdjęcie mojej kasety mam (zdjęcie jest po przebiegu około 9000 km) - zobaczyć je możesz tutaj - http://psf.download.webpark.pl/kaseta.jpg stan jak na 9k km jest calkiem niezly chociarz 5 biegu za nowke to bym nie wzial na pewno u mnie tak samo wyglada po okolo 4000-5000km mniej wiecej tylko ze ja ogolnie szybko kasety niszcze zazwyczaj wczesniej o jedna trzecia niz moi kumple(ze 2 razy kupowalismy taki sam zestaw kaseta+lancuch).Krece bardziej silowo-niska kadencja ;-) Jezdzilem na nowym napedzie deore(kaseta)+HG73 lanuch i przerzutka xt i w porownaniu do mojego 8 biegowego(choc 9 z reguly sa lepsze pod tym wzgledem bo lancuch wezszy)wolale moj jednak. PS.Ile dales za ta kasete? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ile dales za ta kasete? Ile ona kosztuje to nie mam pojęcia, gdyż ona już była w rowerze który kupiłem. Wiem tylko że rocznikowo jest ona z 2002 roku. A co do zdjęcia to następnym razem jak będę czyścił to zrobię dokładniej z pionu zdjęcie - wtedy dokładniej będzie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 a tak z ciekawosci jakbys mial nowa kupowac to jaki to bedzie model?No chyba ze przechodzisz na 9 biegow wtedy cofam pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Na 9 raczej nie przejdę bo na co mi tyle biegów - mi wystarczyłoby spokojnie 7. Zostanę przy 8 tylko że widzę że teraz są straszne problemy z kupnem 8. A jak zajadę to to zdecyduje się albo na ALIVIO albo na LXa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No to ja sie podlacze do tematu i zadam pytanie bo szkoda zakladac nowy watek. Do konca roku kupie przerzutke i Triggery SRAM X-9. A pytanie brzmi: Czy lepiej by bylo kupic nowa kasete i kilka lancuchow do tej przerzutki czy uzywac jeszcze starej? Do konca roku bedzie miala zrobione 4500-5000km. Bo chyba jak bede wymienial kasete to wtedy nowe kulka do przerzutki trzeba bedzie kupic bo sie wyrobia juz na tym jeszcze lancuchu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 18 Października 2005 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2005 jak akseta pocganie to nie zmieniaj kasety, koleczka przerzutki powinny wytrzymac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetr1s Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 dayus mozna taniej kupic pc59 ja na allegro dalem za 110 ogniw + spinka 59 zl ale teraz patrze na inna stronke i jest po 48 zl tylko nie wiem ile ogniw musialbys sobie do nich przedzwonic i spytac tu masz linka do stronki http://www.cyclosport.pl/product_info.php?...products_id=178 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 19 Października 2005 Udostępnij Napisano 19 Października 2005 kulka przerzutki dadza rade moim zdaniem-aktualnei moj naped ma okolo 3000-3500km i po kolkach nie widac tego praktycznie juz bardziej na kasecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 19 Października 2005 Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ok dzieki :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 19 Października 2005 Udostępnij Napisano 19 Października 2005 To na Twoim miejscu brałbym: - kaseta : SHIMANO ALIVIO lub LX - korba : SHIMANO ALIVIO lub LX - łańcuch : IG70 lub IG90 lub jakiś inny z wyższej półki, chyba że chcesz jeździć metodą wielołańcuchową - wtedy bierz jakieś tańsze. Ja bym kaset SRAMów nie brał gdyż mają mniejszą trwałość niż SHIMANO. Fakt SRAMY sa lżejsze ale jeżeli nie jeździsz zawodowo to te 100 gram Ciebie nie zbawi. W tym wypadku chyba lekko przegiales, ze Alivio lepsze od PG-970. Mam jeszcze zalozona Alivio w swoim rowerku, zrobione ok 6.5k i juz nie ma szans zeby dobrac do niej jakikolwiek lancuch - najbardziej rozciagniety z posiadanych przeskakuje na 5, 6 i 7 trybie, a jak probowalem zalozyc nowy to tylko na najwiekszej koronce da sie jechac. I wlasnie zainwestowalem w kasete SRAMa 970, zobacze jak sie ona sprawdzi. A tak wogole to mam jeszcze pytanie czy sam sprawdziles obie czesci aby jednoznacznie oceniac ze LX jest spoko a sram to sh*t?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 19 Października 2005 Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze zalozona Alivio w swoim rowerku, zrobione ok 6.5k i juz nie ma szans zeby dobrac do niej jakikolwiek lancuch Ale to chyba nic dziwnego - po takim przebiegu raczej ciężko żeby dało się dopasować łańcuch - nawet przy kasetach z najwyższej półki. A tak wogole to mam jeszcze pytanie czy sam sprawdziles obie czesci aby jednoznacznie oceniac ze LX jest spoko a sram to sh*t?? LXa sam sprawdzam, a o opiniach na temat kaset SRAMa czytałem i jest bardzo dużo opinii że są to miękkie kasety i szybko się zużywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ja znalazlem bardzo duzo pozytywnych opini wlasnie o sramach i dlatego taka kupilem. Ale nie wyrazam swojej w tej kwestii dopuki sam nie sprawdze jak jest w rzeczywistosci. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Hmm, ale takie "licytowanie się na dystans" jest moim skromnym zdaniem bez sensu. Jeżdżąc głównie po szosie to można spokojnie te 10.000 wykręcić :? Np. u mnie kaseta i łańcuch mają ciężkie życie chociażby z racji przełożeń - najmniejsza z przodu 29T, kaseta 11-32 (z czego 32T użyłem dosłownie kilka razy - preferuję 28T; zrewałem kilka przerzutek i chyba mi jakiś uraz został :lol:) Często jestem w górach (Turbacz, Mogielnica, Słowacja - staramy się z kumplami gdzieś wyskoczyć przynajmniej raz na miesiąc) ostatni tygodniowy wypad w góry skończył się wymianą łańcucha - urwałem ładnych kilka razy. Wymieniłem na nowy łańcuch i działa OK. Na Shimano LX zrobiłem lekko ponad 4000km i to był jej koniec - zużyta na tyle, że nowy łańcuch skakał na prawie wszystkich biegach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebol Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ja znalazlem bardzo duzo pozytywnych opini wlasnie o sramach i dlatego taka kupilem. Ja też znalazłem dużo pozytywnych opinii jednak one oscylowały głównie w granicach mała cena i mała waga. A dużo było właśnie negatywnych opinii - że słabą trwałość mają! ostatni tygodniowy wypad w góry skończył się wymianą łańcucha - urwałem ładnych kilka razy. Wymieniłem na nowy łańcuch i działa OK.Na Shimano LX zrobiłem lekko ponad 4000km i to był jej koniec - zużyta na tyle, że nowy łańcuch skakał na prawie wszystkich biegach... Ja tak zauważyłem że chyba sa osoby co mają pecha do sprzętu rowerowego. Mi jakoś wszystko długo trzyma i nic nie pęka, a inni to co chwila mają jakieś problemy ze sprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ja też znalazłem dużo pozytywnych opinii jednak one oscylowały głównie w granicach mała cena i mała waga. A dużo było właśnie negatywnych opinii - że słabą trwałość mają! Tym się właśnie różnimy - Ty się sugerujesz jakimiś "opiniami", a ja własnymi doświadczeniami z danym sprzętem. Z shimano - poza STX'em RC i Acerą X - miałem wszystkie grupy, więc zdanie zdążyłem sobie wyrobić Ja tak zauważyłem że chyba sa osoby co mają pecha do sprzętu rowerowego. Mi jakoś wszystko długo trzyma i nic nie pęka, a inni to co chwila mają jakieś problemy ze sprzętem Myślę, że po 4100km łańcuch miał prawo się zrywać - niezależnie od firmy i grupy... Bardziej chodziło mi o to, że nowy łańcuch (PC-59) nie przeskakuje, pracuje dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No to ja zadam jeszcze jedno pytanie. Na jednym lancuchu przejechalem 2150km(HG-73) i sie troche spoznilem ze zmiana na nowy (KMC Z9000) obecnie ma przejechane 1000km. Na poczatku przeskakiwal ale pozniej sie dopasowal. Mysle teraz nad kupnem trzeciego lancucha ale uzywanego zeby byl rozciagniety 1000km (HG93). Czy warto wogle kupowac ten trzeci lancuch. Czy jezdzic az do zajezdzenia kasety i tych 2 lancuchow. Bo cos mi sie wydaje ze po tak zadkich zmianach lancucha ta kaseta na 3 nie pociagnie. Co o tym sadzicie :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Tym się właśnie różnimy - Ty się sugerujesz jakimiś "opiniami", a ja własnymi doświadczeniami z danym sprzętem. Z shimano - poza STX'em RC i Acerą X - miałem wszystkie grupy, więc zdanie zdążyłem sobie wyrobić No tak - tylko że te opinie są właśnie poparte na doświadczeniach związanych z używaniem danego sprzętu. Myślę, że po 4100km łańcuch miał prawo się zrywać - niezależnie od firmy i grupy...Bardziej chodziło mi o to, że nowy łańcuch (PC-59) nie przeskakuje, pracuje dobrze Co? Po 4100 km i mówić że łańcuch ma prawo się zerwać? Ja na jakiś NONAME przejeżdżałem więcej bo dochodziło do 8000 km - i to nie było że delikatnie - rower był wtedy katowany ostro, co chwilę podjazdy pod strome góry, prawie zero konserwacji łańcucha itd. Czyli czyżby znowu wychodziło że kupując droższy osprzęt wywalamy pieniądze w błoto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ja na jakiś NONAME przejeżdżałem więcej bo dochodziło do 8000 km - i to nie było że delikatnie - rower był wtedy katowany ostro, co chwilę podjazdy pod strome góry, prawie zero konserwacji łańcucha itd. Może miałeś za dużo magnesów na szprychach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Może miałeś za dużo magnesów na szprychach? No takich tuningów to ja nie robię - wystarczy mi jeden magnes. A tak wogóle to się zastanawiam - dlaczego niektórym tyle wytrzymuje tylko sprzęt i powodem może być: - na pewno w jakiś sposób wpływa na to styl jazdy - powodem może być także złe stosowanie przełożeń - i powodem może być nadmierna czystość łańcucha i kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 20 Października 2005 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Mnie tez sie nigdy łanuch nie zerwał, bo jezdze spokojnie, widocznie skrzynai jezdzi dosc ostro, a Ty gościu, bardziej spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 21 Października 2005 Udostępnij Napisano 21 Października 2005 kaseta 11-32 (z czego 32T użyłem dosłownie kilka razy - preferuję 28T; kurde, właśnie nie wiem czy nie spieprzyłem przy kupnie tej kasety, bo wziąłem 11-34. Ta co teraz mam jest 11-28 i jak byłem w Livigno w te wakacje spokojnie dawałem rade pod górkę (a małe te górki raczej nie są), tak że z tym 34T może być ciut za duży młynek... :roll: no ale nic - pożyjemy zobaczymy pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 21 Października 2005 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2005 to przed 32 sa mneisjze przelozenia,wiec znajdziesz swoje 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.