Skocz do zawartości

[kierownica] Szerokośc giętej kiery do xc

Mandakun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie. Jaka jest optymalna szerokośc giętej kierownicy do xc i maratonów? Kupiłem ostatnio Ritcheya Pro Risera. Jest bardzo szeroki. Ma 670 mm. Czy to nie za dużo jak na te dyscypliny mtb (xc/maraton)? Jeżeli tak, do ilu proponujecie w razie czego skrócic?

Podrawiam

Napisano

Moim zdaniem też bez sensu gięta 600. Radzę spróbować z 670 przed ewentualnym obcięciem. Mi się na takiej całkiem fajnie jeździ maratony bo nie szarpie na zjazdach. Problemem jest zahaczanie o drzewa przy omijaniu np. kałuż (w Rabce chyba trzy razy uderzyłem) i trudniejsze pokonywanie ostrych zakrętów. Ostatecznie teraz skłaniam się ku prostej 600 lub 620 mm raczej bez rogów.

Napisano

Dobór szerokości kierownicy to indywidualna kwestia, musisz sobie dopasować do szerokości ramion no i tego jak ci wygodnie

Np. według mnie gięta kierownica to chybiony pomysł do xc/maratonów ale wiele osób jeździ i sobie chwali. Z tym jest jak z doborem siodełka - każdemu pasuje coś innego.

Napisano

Ja posiadam giętą 640 i jestem z niej bardzo zadowolony :icon_wink:

Spróbuj ją skrócic do 640 a po przetestowaniu albo jeszcze skrócisz albo zostawisz.

Każdemu pasują inne szerokości kierownic. Musisz ją dopasować do siebie

Napisano

Z prawa Talesa :icon_lol:

Jeżeli kąt rozchylenia ramion ma być podobny przy różnym wzroście (a więc i pozycja tułowia),

to im większy zasięg ramion (a tym samym wzrost), to trzeba poszerzać rozstaw chwytów.

A to oznacza około 3 cm więcej szerokości na 10 cm wzrostu. Ale to tylko teoria :thumbsup:

W praktyce każdy czuje to inaczej.

Napisano

Ja stosuję kierownicę o długości 650mm jednak mój styl jazdy to takie turystyczne all mountain.

Prawda jest taka, że trzeba sporo ustawień jak i samych kierownic przetestować, żeby dobrać coś idealnego do siebie ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...