Skocz do zawartości

[pedaly] luz/bicie na pedalach

kamukaze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

co, może być powodem wyczuwalnego bicia na pedałach? Przepraszam za takie określenie problemu, ale nic bardziej obrazowego nie przyszło mi do głowy. Czuję je tym wyraźniej im bardziej dociskam. Bicie ma charakter lekkiego uskoku (takie mam odczucie) z wyraźnym przeskokiem/biciem.

Rower szosa. Osprzęt SRAM Force.

Luz na supporcie, luźna korba/odkręcona, luz na łożysku w pedale ... Dużo możliwości :( Musisz dokładnie poruszać w miejscu i zobaczyć, gdzie dokładnie jest problem, a wtedy będziemy Ci mogli dokładniej pomóc :)

Nim napisałem posta dokładnie sprawdziłem. "Na sucho" wszystko wygląda na spasowane. Zero powodów do niepokoju. Żadnych luzów. Owy przeskok objawia się do piero podczas jazdy.

Czy mógłbyś mi napisać jak sprawdzić kolejno poszczególne elementy, by wykryć problem? Oddałbym rower do serwisu, ale ten blisko mojego domu nie słynie z solidności. Kolejny jest oddalony o 45km.

Pozdrawiam

Wyjaśniło się. Oddałem rower do serwisu. Serwisant wyeliminował wszystkie ewentualności, które zostały wymienione w tym wątku. Zostało jedno, prozaiczne wytłumaczenie problemu. Łańcuch. I faktycznie. Łańcuch miał uszkodzone trzy ogniwa wewnętrzne.

Przy okazji zmieniłem na SHIMANO Ultegra. Serwisant sprawił, że otarłem się o zawał. Kretyn mimo, że uprzedzałem, by obchodził się z ramą ostrożnie, bo jest carbonowa umocował ramę w stojaku serwisowym ściskając ją dociskiem. Musiał być wyjątkowym idiotą. Uznał się mądrzejszym nie tylko ode mnie, ale i producenta, bo na ramie jest naklejka z ostrzeżeniem, że nie wolno działać na ramę żadnym naciskiem. Szczęście w nieszczęściu, że tylko delikatnie wgniótł punktowo lakier.

Najprawdopodobniej kupię niezbędne narzędzia i nauczę się serwisowania roweru. Kompletnego serwisowania. Jedynie centrowanie kół pozostawię serwisowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...