Skocz do zawartości

[stery] brakujaca czesc

xwiewiurx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

kupilem sobie rame by zlozyc rowerek, na razie sie ucze jak skladac rowery stad moje pytanie, a raczej prosba o porade gdyz mam wrazenie ze brakuje tam jakies czesci. porownujac do innych sterow tak rzeczywiscie jest, tylko ze jest kilka ich rodzajow i nie wiem teraz czy lepiej poszukac brakujacej czesci czy kupic nowy ster. nie chce duzo wydac gdyz jest to rower tylko do jazdy do pracy (wiec jak ukradna to nie bedzie az taka szkoda)

W sumie dalej sie nasuwa kolejne pytanie, jesli zdecydujecie ze trzeba wymienic to musze stery wpierw zdjac by zmiezyc szerokosc otworu by wiedziec jaki rozmiar sterow kupic czy moge juz teraz to zrobic.

zapodaje kilka fotek zebyscie wiedzieli jak to wyglada. na 1wszym zdjeciu zdjalem taka jakby gumke zeby bylo widac co jest pod spodem i zobrazowac problem. na drugiej fotce widac powiedzmy "calosc" taka kupilem rame juz z zamonowanymi sterami. rama to Diamond back M10 hardtail

z gory dzieki wielkie

Napisano

Brakuje jednej części, mianowicie redukcji/tulejki którą zakładasz na sterówkę. Ma ona za zadanie wyeliminowanie luzu który jest między miskami sterów a rurą sterową.

Chyba, że po prostu nie pokazałeś wszystkich części przy foceniu.

Napisano

tez mi sie wydaje ze brakuje czegos bo jak wlozylem widelec to byly luzy, i to jak by wiecej niz jednej (czegos co wyeliminuje luzy a drugiej czegos co powstrzymywalo by dostawanie sie brudow do srodka. jak porownalem do innych sterow w moim drugim rowerze to wlasnie jak by tych rzeczy brakowalo...

a pokazalem raczej wszytsko nic wiecej nie ma.

wiec co radzicie?? nowe stery??

Napisano

Dokładnie. Brakuje dwóch uszczelek i tulejki. O ile dolna część sterów może spokojnie funkcjonować na samej bieżni, misce i łożyskach (wymagane częstsze czyszczenie i konserwacja) tak na górze niezbędna jest wspomniana uszczelka i cienka tuleja kasująca luzy. Bieżnia, tuleja i uszczelka stanowią często po złożeniu jedną całość także szybko i sprawnie można zainstalować górną część sterów w główce ramy.

Jeżeli nie skombinujesz brakujących części to lepiej kup nowe stery. Nie jest to jakiś kosmiczny wydatek.

Poza tym musisz ocenić, czy nie jest ci dodatkowo potrzebna podkładka/i dystansowa na rurę sterową.

Napisano

no tak ale czy takie dodatkowe czesci mozna zdobyc?? bo zlozyc to bym pewnie potrafil ale zdobyc i taka podkladke na rure sterowa (zeby wiedziec jeszcze jaka i o jakim rozmiarze!) to bylo by juz trudniej. a jestes pewien ze jesli kupie nowe stery to bede potrzebowal takiej podkladki?? jaka to jest rura sterowa?? ta od widelca??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...