Jarek516 Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Siema, Posiadam Scotta http://scott.pl/product.php?id_cat=235&id_prod=1295 No i wazy strasznie duzo. Nie dawno zaczalem scigac sie w MTB no i chialbym zejsc troche z wagi. W zimie zamierzam wymienic wszystkie przerzutki i manetki. Kola i amortyzator duzo waza ale nie mam na tyle funduszy zeby wymienic. Z czego by mozna bylo jeszcze zjesc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 14 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Zasadniczo można wszystko odchudzić Stosunkowo tanio i dużo lżej wyjdzie wymiana opon, amorka na razie zostawiłbym, ciężko dostać coś lekkiego i dobrego z piwotami Do tego o ile planujesz zmienić pedały na zatrzaskowe to możesz kupić dość lekkie Cranki, do tego wymień sobie korbę, zejdziesz pewnie ok 300g. Jeżeli nie masz kasy to na razie całych kół nei zmieniaj, bo jak już zmieniać to pewno obręcze i piasty pod tarcze, więc do tego nowe hamulce, klamki, manetki (ze względu na aktualne klamkomanetki). Bardzo tanio możesz zejść z gripów, za 20-30zł masz lekkie piankowe ważące ~20-30g W sumie takie wymienianie jest bez sensu bo mógłbym wymienić cały rower. Jak masz możliwość to zważ każdą część, bo np z łańcucha, czy kasety za dużo nie zejdziesz tanim kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Opony - u mnie za 100zł (2x Kenda Karma 2.0 kevlar) zszedłem ok. pół kilograma! To bardzo dużo, za dodatkowe ok. 50 zł idzie odchudzić rower o kolejne 50g - chwyty piankowe (nawet "no name", jak najtańsze, to taka część roweru, którą się zmienia dość często), zaciski bolt on od dartmoora (32g za 10zł!). Możesz jeszcze przyciąć kierownicę, o ile ta jest za szeroka, lub wymienić dętki na lżejsze (odradzam 'odchudzane' - trzeba je co tydzień dopompowywać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SteveY Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Ja mam aspecta 40, a to tylko odrobinę lżejsza cegła, głównie zresztą chyba za sprawą opon. Bardzo dużo można zyskać na kokpicie i sztycy: Oryginalne części u mnie ważyły tyle : Grips: (Gripy) Scott Performacne 94 Handlebar: (Kierownica) Scott Aspect OS 338 Seatpost: (Sztyca) Scott HL SP-238 420 Stem: (Mostek) Scott JD-ST66 225 Pedały też o ile dobrze pamiętam ważą ponad 400g... Można zejść sporo niżej, tyle, że lżejsze zamienniki tanie nie są. Sam się zastanawiam jaki zrobić kolejny krok do przodu. Wymienić na wiosnę koła czy napęd. PS. Jak byś kiedyś rozebrał rower do rosołu to zważ proszę samą ramę, ciekawy jestem ile ten klocek tak naprawdę waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.