Minor Napisano 13 Października 2010 Napisano 13 Października 2010 Witam, zacznę od tego ze mam dość nietypową fanaberie a wiec nie chce przechodzić na 9 rzędowy napęd. I teraz tak w podobnych pieniążkach mogę dostać... Nowe manetki sram sx4 (8 przełożeń, X-7 u kolegi polubilem) + przerzutke tył SRAM SX-5 też nową. lub używane manetki alivio (8 przełożeń, ten system tez mi sie podoba) + używaną tylna XT lub SLX w technologi shadow. No i nie wiem co wybrać, w sramie kusza mnie manetki i system 1:1. Zaś w shimano wiadomo XT to XT:)
kreteda Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 mam 2gą konfiguracje, manetki mnie nie zadowalają bierz sram
pawelsystem Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 sram jest lepszy ale według mie sens zmiany zaczyna sie od x9 te niskie grupy nie zwalają z nóg
Minor Napisano 14 Października 2010 Autor Napisano 14 Października 2010 To ja wymienię plusy i minusy i może ktoś mnie nakieruje co jeszcze do nich dodać. Komplet SRAM +nowy +bardziej podobają mi się cyngle srama +1:1 podobno mniej wrażliwy na błoto itp. +podobno nadal sztywniejsze od shimano nawet od shadow. -kółeczka niestandardowe i trudniej dostępne -niższa grupa od SLX lub XT. Porównywalna z alivio Komplet SHIMANO +cenowo wyjdzie trochę lepiej +łatwiej o pojedyncze części w razie awarii (popularność) +mocna sprężyna podobno dobrze radzą sobie w każdych warunkach. +wyższa grupa niż X5 u SRAMA +mniej wystająca przerzutka (shadow) +ładniejszy wygląd +przyzwyczajenie? -używane manetki, SLX może nowego bym kupował. -były informacje o słabej trwałości SLX i XT -słabe manetki które mogą mocno wpłynąć na działanie lepszej przerzutki.
NuBreed Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Powiem tak, tylne przerzutki srama są o wiele sztywniejsze, nie skaczą jak opętane na nierównościach i praktycznie nie obijają łańcuchem ramu. Począwszy od x5/5.0 wzwyż. Sam zastanawiałem się nad tylną maszynką Sram 9.0sl/x9. Jednak pozostałem wierny Shimano i kupiłem XT Shadow GS. Manetki natomiast to inna bajka/ Posiadałem Alivio 3*8 i zainwestowałem w SLX. Zmiana kultury przerzucania to jak niebo a ziemia. Jeżeli zamierzasz kupić manety SLX, a chcesz wydać mało kasy, kup nowe Deore 2010. To podobno to samo ale bez demontowanego monitorka, i waga trochę większa./
Minor Napisano 14 Października 2010 Autor Napisano 14 Października 2010 Sęk w tym że mam taką fanaberia aby nie przechodzić na 9 rzędowy napęd. Gdybym chciał przejść prawie na 100% kupił bym shimano. Najwyższe grupy dla 8 rzędów w shimano to alivio starsze roczniki. Więc takie manetki muszę nabyć
skjaatel Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Może przekonasz się do gripów srama, nawet X0 jest na 8. Poza tym możesz zmiksować, Sram ma cyngielki kompatybilne z shimano, gdzieś w okolicach alivio.
MonoVan Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 manetki deore jak i slx to czysta porażka jeżeli chodzi o pracę
Minor Napisano 14 Października 2010 Autor Napisano 14 Października 2010 O gripach myślałem nawet fajna sprawa... tylko że nie mogę tani znaleźć fajnych.
NuBreed Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 manetki deore jak i slx to czysta porażka jeżeli chodzi o pracę Może rozwiniesz swoją wypowiedz, posiadam SLX 2010 i jestem bardzo zadowolony/ Co ci w nich przeszkadza/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.