Skocz do zawartości

[przerzutki]komplet srama vs shimano

Minor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zacznę od tego ze mam dość nietypową fanaberie a wiec nie chce przechodzić na 9 rzędowy napęd.

I teraz tak w podobnych pieniążkach mogę dostać...

Nowe manetki sram sx4 (8 przełożeń, X-7 u kolegi polubilem) + przerzutke tył SRAM SX-5 też nową.

lub

używane manetki alivio (8 przełożeń, ten system tez mi sie podoba) + używaną tylna XT lub SLX w technologi shadow.

No i nie wiem co wybrać, w sramie kusza mnie manetki i system 1:1. Zaś w shimano wiadomo XT to XT:)

Napisano

To ja wymienię plusy i minusy i może ktoś mnie nakieruje co jeszcze do nich dodać.

Komplet SRAM

+nowy

+bardziej podobają mi się cyngle srama

+1:1 podobno mniej wrażliwy na błoto itp.

+podobno nadal sztywniejsze od shimano nawet od shadow.

-kółeczka niestandardowe i trudniej dostępne

-niższa grupa od SLX lub XT. Porównywalna z alivio

Komplet SHIMANO

+cenowo wyjdzie trochę lepiej

+łatwiej o pojedyncze części w razie awarii (popularność)

+mocna sprężyna podobno dobrze radzą sobie w każdych warunkach.

+wyższa grupa niż X5 u SRAMA

+mniej wystająca przerzutka (shadow)

+ładniejszy wygląd

+przyzwyczajenie?:teehee:

-używane manetki, SLX może nowego bym kupował.

-były informacje o słabej trwałości SLX i XT

-słabe manetki które mogą mocno wpłynąć na działanie lepszej przerzutki.

Napisano

Powiem tak, tylne przerzutki srama są o wiele sztywniejsze, nie skaczą jak opętane na nierównościach i praktycznie nie obijają łańcuchem ramu. Począwszy od x5/5.0 wzwyż. Sam zastanawiałem się nad tylną maszynką Sram 9.0sl/x9. Jednak pozostałem wierny Shimano i kupiłem XT Shadow GS. Manetki natomiast to inna bajka/ Posiadałem Alivio 3*8 i zainwestowałem w SLX. Zmiana kultury przerzucania to jak niebo a ziemia. Jeżeli zamierzasz kupić manety SLX, a chcesz wydać mało kasy, kup nowe Deore 2010. To podobno to samo ale bez demontowanego monitorka, i waga trochę większa./

Napisano

Sęk w tym że mam taką fanaberia aby nie przechodzić na 9 rzędowy napęd. Gdybym chciał przejść prawie na 100% kupił bym shimano. Najwyższe grupy dla 8 rzędów w shimano to alivio starsze roczniki. Więc takie manetki muszę nabyć

Napisano

manetki deore jak i slx to czysta porażka jeżeli chodzi o pracę

Może rozwiniesz swoją wypowiedz, posiadam SLX 2010 i jestem bardzo zadowolony/ Co ci w nich przeszkadza/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...