Skocz do zawartości

[opony] Geax vs Maxxis

autobus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problem z Karmą jest taki, że bieżnik średnio nadaje się na asfalty. Do tego dochodzi kiepska trwałość tych opon, wypadki z rozerwaną oponą na wzmocnieniu nie są rzadkością, ja widziałem 1 dnia 3szt :rolleyes:. Największą zaleta tych opon jest ich waga i względnie niezłe prowadzenie w terenie.

Powiem tak jakbym miał wybrać Karmy 2.0, a wspominane tu Race Kingi 2.0 biorę bez zastanowienia Karmy z miejsca. Sporo wytrzymały, ostatnio dwa dni katowania w terenie jesienią, korzenie nie korzenie, lezące konary czy gałęzie, byłem zdziwiony, że właśnie ich nie uszkodziłem. Asfaltu zaliczyłem jakieś 4 tyś km rozpędzają się dobrze, opory jak dla mnie niskie; opony po 6 tysiącach poszły do drugiego roweru i mają jeszcze ponad połowę bieżnika(przód, połowę tył). W błocie nie ma tragedii ale opony wolno się oczyszczają i rower czasami z przodu staję się nieprzewidywalny podobnie jest w śniegu. Na mokrym również ok. W spokojnym terenie o jakim piszę kolega bogus92 też dadzą radę.

Natomiast Race Kingi jak dla mnie i to 2.2 (bo 2.0 nie znam) świetnie prowadzą się w grząskim piachu , a przy niskim ciśnieniu stanowią fajną amortyzacją, dalej plusów nie widzę, bo trzymanie boczne jest gorsze, a na szybkich zakrętach trzeba uważać.

...ale to oczywiście tylko moja opinia.

• Mod Team
Napisano

I chyba pozostanie Maxxis, bo jeśli chodzi o mój teren zbiera najwięcej pochlebnych opinii.

Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Każde słowa mile widziane.

Napisano

problem z RK jest że to 2,2 i pomimo ponoć niskich oporów toczenia to spory balon i na szybkich zakrętach przy niskim ciśneniu może czacząć podskakiwać co moze skończyć sie poważną glebą,

może jazda na wyższych ciśnieniach jest remedium na tą chorobę ale ja wole 1,95 a z większymi klockami i na średnim ciśnieniu, i takiego ignitora mam,

Napisano

problem z RK jest że to 2,2 i pomimo ponoć niskich oporów toczenia to spory balon i na szybkich zakrętach przy niskim ciśneniu może czacząć podskakiwać co moze skończyć sie poważną glebą,

może jazda na wyższych ciśnieniach jest remedium na tą chorobę ale ja wole 1,95 a z większymi klockami i na średnim ciśnieniu, i takiego ignitora mam,

Jeździłem na RK 2.0 ale w wersji drutowej. Jeśli chodzi o samo toczenie to rewelacja, gorzej tak jak pisali poprzednicy z trzymaniem na zakrętach. Kupiłem sobie komplet tych opon specjalnie na maraton w Krakowie bo zawsze było tam sucho jak pieprz, jednak w ostatnich latach ostro popadało i na błocie nie było już tak różowo. Przede wszystkim oponka bardzo szybko się zalepiała i relatywnie wolno czyściła, więc trzeba było bardzo uważać bo jazda przypominała jazdę po lodzie. Jazda na niższym ciśnieniu nieznacznie poprawiała trzymanie, ale wtedy nie było już takiej dobrej trakcji. Teraz kręcę na Panaracer Razer XC, trakcja trochę gorsza niż Conti, ale lepiej trzyma na zakrętach i radzi sobie z błotem. Co do wagi to nie jest źle bo oponki ważą odpowiednio: 496g i 476g. Opisywałem ja na forum, w krótkim teście.

Napisano

Ja mam wersję Profi bo w cenie Compe można pokusić się już o coś innego. Co do ścieralności to trudno mi coś na ten temat powiedzieć, w opisie producenta pisze że jest na suchą nawierzchnię więc guma nie powinna być zbyt miękka, przynajmniej nie mam takiego odczucia. Komplet mam jakieś 1500km, tylna już trochę zeszła, a przednia wygląda tak jak na zdjęciach, które w teście załączyłem. Ja zdecydowałem się na nią jako na oponkę all-round bo przekonał mnie opis gostka z napieraj.pl, który przejechał na niej Transcarpatie ;) ale w góry bym jej raczej nie zabrał.

• Mod Team
Napisano

Nikt nic nie wie o oponach Maxxis Tomahawk?

Wracając jeszcze do innych opon to pozostał jeszcze wybór pomiędzy Larsenem TT a Crossmarkiem.

Tylko nie wiem jak ze ścieralnością Larsenów i czy nie będą się zapychały nawet mokrym piaskiem.

Co sądzicie?

Napisano

Odnośnie Larsenów to przypomniała mi się wypowiedź jednego z użytkowników lb: (oczywiście oryginał)

"haha przez larseny to chyba każdy przechodził, ogólnie żal, 1,75 to ma? bocznie nie trzyma, w piachu porażka, ściera się masakrycznie szybko, za to idzie jak rakieta i jak na swoją wagę wytrrzymalośc nie najgorsza i to tyle:) ogólnie odradzam;)"

Pozostań przy Crossmarkach lepiej :P

Napisano

Z tego co się orientuję to bieżnik w Larsenie TT schodzi błyskawicznie. To już chyba lepiej kupić Kende SBE. Generalnie z tych oponek, które wymieniłeś wziąłbym Crossmarka, bardzo wszechstronna opona i sporo ludzi na niej kręci (poza Schwalbe oczywiście) na maratonach.

• Mod Team
Napisano

W takim razie pozostaję przy Crossmarkach.

Zaraz po Nowym Roku zamawiam opony.:thumbsup:

Jeśli ktoś miałby jakieś rozsądne propozycje chętnie poczytam.

Najbardziej interesuje mnie recenzja Maxxisów Tomahawk.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Napisano

I tutaj jest coś nie halo w fabryce conti, 2.0 jest cięższe od 2.2 (poniższe fotki nie są wyjątkiem). Przypominam, że wg producenta 2.0 powinna ważyć 480g :thumbsup:

2.2

kopia-continental-race-k_1172.jpg

2.0

kopia-continental-gravit_1168.jpg

Miskov - namieszałeś. 2.0 supersonic wedle producenta ważyć powinien 440g, a na 2011 podają 430g. RK SS 2.2 według producenta waży 480g, a na 2011 podają 470 g

Napisano

bogus92 ciekawą propozycją są też opony WTB Wolverine

Bieżnik budzi zaufanie, waga całkiem dobra, no sama firma WTB uchodzi raczej za taką, która wypuszcza raczej dobre produkty.

Osobiście nie stosowałem tych opon, jednak rozmawiałem z typkiem, który bardzo je chwalił i używał już drugi ten sam komplet.

Co do Larsenów TT, to miałem te oponki i były w miarę dobre.

Trzymanie boczne było średnie ale co ścieralności, to zrobiłem na nich z 7kkm, z tego 40% asfaltu.

Napisano

A nie myślałeś o Michelin Wild Race'r? Właśnie trwa TU wyprzedaż. Nie są superlekkie ale nieźle sprawują się na asfalcie, w suchym terenie i umiarkowanym błotku.

• Mod Team
Napisano

Już zdecydowałem się na WTB Wolverine w wersji 1.95.

Dokładnie to co podał Artur z CRC.

Wspólne zamówienie i od razu człowiekowi lżej.

Wypróbujemy oponki WTB, jak nie przypasują to pojeżdżą sezon i zawitają już na pewno Crossmarki.

Nad Miśkami myślałem w różnych wariantach, ale żadne nie sprostały moim wymaganiom.

• 2 tygodnie później...
Napisano

no w polsce cena na rower i sport powala. szukalem IRC Mythosów slick to je wymiotlo z kraju. WTB tez zabijaja cena ...jakies inne propozycje na asfalt i lekki teren?? 1.9 lub lepiej 1.75.

• Mod Team
Napisano

W CRC WTB Wolverine Race 1.95 wychodziły dokładnie po 63 zł sztuka.

Ja kilka dni temu zamówiłem WTB Wolverine Race 1.95 w romed.pl.

Z przesyłką kurierem wyszło mnie to 190 zł.

Trochę drogo, ale jak przeliczyłem ile musiałbym dać za Maxxisy Crossmarki, bo tylko to u mnie wchodziło w grę oprócz WTB to wyszło mi 30 zł mniej.

Tak więc uznałem, że warto dołożyć i raz że mieć lżej niż przy CM, dwa warto spróbować czegoś nowego, bo jakby na to nie patrzeć nic na tym nie tracę, gdyż nie kupuję dla kaprysu.

Mam nadzieję, że będą to dobrze zainwestowane pieniądze i kolejne oponki to również będą WTB.

P.S. Pan w romedzie był skłonny do rozmów, z resztą muszę przyznać, że bardzo miła rozmowa się nawiązała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...