Skocz do zawartości

[rower] Z jakich części złożyć rower do enduro i hopek

Shady15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, założyłem konto tyko po to by się was poradzić.;]

Chodzi o to, że chcę złożyć nowy rower, coś do jazdy po lesie i trochę na torze, jazda po mieście mnie za bardzo nie jara :)

Wcześniej jeździłem na rowerze komunijnym ;P i umiem tylko jazdę na jednym kolę, a chciałbym się nauczyć czegoś innego:)

Ostatnio zakupiłem ramkę Wheeler Buddy 03, myślicie, że na tej ramce da radę coś przyświrować w lesie?

No i najważniejsze, jakie części w miare tanie i dobre do niego zakupić? :)

Napisano

Budżet. Bez tego nic nie zdziałasz. Druga kwestia jest taka, że nie mając tych 4 tysięcy nie warto składać żadnego roweru (pomijajac SS i ostre, ale to kompletnie odmienna sprawa). 

Napisano

Hmm, nie trzeba mi roweru za 4 tysiące do downhillu czy ostrego freeride, raczej enduro, i troche skoków 1 - 1,5 metra... Tylko tyle :)

Napisano

Hmmm 4 tysiące i downhill ?? Za tą cenę kupisz w miarę dobrą ramę do tej dyscypliny. Skok 1,5 m ? Dual ?

Za tą kasę to już kupisz dobrego mtb xc , ale o skokach zapomnij -----> chyba , że masz z 7 - 8k :)

Edit: Ja tylko chciałem skorygować do tego DH , a rower to polecą koledzy z forum :) bo nie mam pomysłu...

Napisano

SR Duro. Ale tu nie chodzi tylko o amorka.. bo co z tego że amorek wytrzyma jak koła nie wytrzymaj? Albo rama? Albo kierownica ci pęknie?

Napisano

Ramę podałem jaką mam, na innych forach ludzie mówią, że dla początkującego jest dobra i wytrzymała. To podajcie jakiś dobry i w miarę nie drogi osprzęt, do wheeler buddy 03 15"

Napisano

Przesadzacie. Mocny sprzęt nie musi kosztować fortuny. Co innego jeśli ma być mocny i lekki. Z trzech rzeczy: mocne - lekkie - tanie, można mieć tylko dwie.

Napisano

Skoki 1,5m . no dobra a jakie to ? 

Jak chcesz mieć widelec który wytrzyma naukę to radze dozbierać ze 400 zł na Dirt Jumpera . XCR i duracze to nie amory do latania na początek . 

Napisano

z 1,5m...

W sumie, to nie mam za bardzo gdzie latać, a jak sie usypie jakiś prowizoryczny tor na polach to zaraz rozpi****... więc, chodzi mi o to żeby amor wytrzymał jeden sezon, a potem go zmienię :)

Napisano

To w końcu szukasz amora do łagodnej jazdy w terenie czy do 1,5 metrowych skoków :>

XCR to zdecydowanie nie jest amor do skakania, tym bardziej dla początkującego.

A co do Duro to poczytaj i sam oceń czy warto: link

Napisano

Człowieku 1,5 metra hopa mi nic nie mówi .... może być to dabel czy gap i wtedy jest lajtowy , a może być i drop lub step i być wiele trudniejszy niż dabel .

Chcesz amora do roweru aby latać , musisz mieć 400 zł , bo na półśrodku długo nie wyjeździsz .

Napisano

Nie lubie takich tematów... Zazwyczaj do niczego nie prowadzą, zgraja expertów wyżywa się na autorze postu który i tak niewiele kuma z tego wszystkiego.

Chyba musze dodac cos od siebie:

Żadnego XCR-a ani Durczoka. Jak to ma byc 1 sezon i w dodatku początki jazdy to tylko DJ:http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-3-dj3-2006-dj-qr20-ideal-i1271186189.html

Koła, jako że nie podałeś ile chcesz na to wydać kasy... http://allegro.pl/alexrims-dm22-deore-dual-downhill-street-i1273311554.html

Co do napędu, Shimano Alivio lub SLX jak znajdziesz tanio... Kiera i mostek: Tioga Taskforce

To chyba tyle od siebie. O reszcie pogadamy jak będziesz miał koła i widelec...

Napisano

Dozbieraj trochę , i jako amor top polecam Manitou Nixon nie będziesz go musiał wymienić po jednym sezonie i dla początkujacego jak i dla doswiadczonego sie nada . Tylko radze szukac uzywki , lepsze rozwiazanie jak nie chcesz wydać bardzo dużo kasy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...