YgreK Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Nie za bardzo wiedziałem, w którym dziale to napisać, więc piszę w Konserwacji(jeśli to złe miejsce to przepraszam) Czy 100zł za pełny serwis to dobra cena? Serwisant mówił, że to jest po prostu rozłożenie roweru na części, wyczyszczenie i posmarowanie i złożenie od nowa (z wyjątkiem amora). Była też mowa o czyszczeniu piast. Czy cena 100zł to dobra cena za taki serwis? Ygrek P.S Sam bym chętnie to wszystko zrobił, ale się na tym nie znam, a po 2 nie umiem centrować kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacholski Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Hmm... Jezeli jest dobry serwis i w tym centrowanie kol to bardzo malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Tak, koleś mówił, że centrowanie kół, hamulce, piasty, kaseta, przerzutki itp itd. Czy ktoś podziela zdanie Pacholskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Korzystając z takich założeń, można przyjąć, że 100 zł to dobra cena. P.S. Jakbyś chciał to byś przysiadł i Z CZASEM wszystkiego się nauczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menelgame Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Ja myślę ze to naprawdę nie dużo bo średnia cena z centrowanie jednego koła to 20zł A tu cały serwis . Według mnie oddawaj jeśli to nie badziewiasty serwis . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2010 RATM Wiem, wiem ale np do centrowania koła trzeba mieć jakiś sprzet nie? Bez centrowania koła nie ustawie dobrze sobie hamulców, bo mam V-ki, co do reszty, myślę, że bym sobie poradził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 A nie lepiej samemu - przynajmniej się nauczysz, ja sam zresztą tak się wszystkiego nauczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Najlepiej samemu, ale do tego trzeba mieć po pierwsze czas, po drugie komplet narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Z centrowaniem koła można sobie poradzić posiadając nawet sam klucz do szprych i wiele osób tak robi, bo centrownica tania nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2010 No to w takim razie następny serwis robię to co umiem a reszta u serwisanta, aż całość sam będę robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Cena jest dobra, tylko nie wiadomo jak to bedzie wygladac w praktyce. Czesto jak serwisant widzi ze klient sie nie zna, to po prostu posmaruje lancuch, podreguluje przerzutki (20 min roboty) i podcentruje kola. A reszte skontroluje na zasadzie " jak sie kreci w miare lekko to nie ma co zagladac". I wtedy te 100zl to zupelnie inne 100zl niz te o ktorych byla mowa na poczatku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 No to w takim razie następny serwis robię to co umiem a reszta u serwisanta, aż całość sam będę robił centrowanie koła nie jest takie proste jeszcze bez korzystania z centrownicy przyznaje sie bez bicia ze nie umiem centrować ps 100zl za przegląd 100% to dobra cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Najlepiej samemu, ale do tego trzeba mieć po pierwsze czas Nie wiem jak ciebie ale mi grzebanie przy sprzęcie sprawia straszną przyjemność , a co do narzędzi mam kumpla w serwisie więc mam wszystkie jakie chce za piwko. centrowanie koła nie jest takie proste Bicie boczne koła jest proste w centrowaniu, prostownica przydaje się najbardziej przy biciu góra dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 13 Października 2010 Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Nie wiem jak ciebie ale mi grzebanie przy sprzęcie sprawia straszną przyjemność , a co do narzędzi mam kumpla w serwisie więc mam wszystkie jakie chce za piwko. Bicie boczne koła jest proste w centrowaniu, prostownica przydaje się najbardziej przy biciu góra dół. pisze to z doswiadczenia bo juz kilka ładnych w tym roku 8 widziałem po samodzielnej próbie centrowania przez kogoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 pisze to z doswiadczenia bo juz kilka ładnych w tym roku 8 widziałem po samodzielnej próbie centrowania przez kogoś Bo centrować trzeba umieć , a jak wiadomo najlepiej uczyć się na błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jezeli chodzi o centrowanie kół bez centrownicy, to tanim i dobrym sposobem jest kupno hamulców Tektro SCD5. Jeden zestaw kosztuje ok 18-20zł. wydatek znikomy a konstrukcja tych hamulców pozwala na odpowiednie ustawienie od obreczy co znacznie ułatwia centrowanie. Co do tematu moze i 100zł to nie duzo za serwis ale dla mnie to duuużo i za te 100zł mogę kupić nową część czy zestaw łańcuchów czy cokolwiek. Wiec polecam Probowanie samemu choć zdaje sobie sprawe ze nie każdy moze lub ma czym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Cena jest dobra, tylko nie wiadomo jak to bedzie wygladac w praktyce. Czesto jak serwisant widzi ze klient sie nie zna, to po prostu posmaruje lancuch, podreguluje przerzutki (20 min roboty) i podcentruje kola. A reszte skontroluje na zasadzie " jak sie kreci w miare lekko to nie ma co zagladac". I wtedy te 100zl to zupelnie inne 100zl niz te o ktorych byla mowa na poczatku . no właśnie. ale to już kwestia uczciwości serwisanta. Znając Polaków na pewno podczas przeglądu, jak się uda orżnąć, serwisant orżnie klienta. Jestem bardzo nieufny do takich czynności. mam jakieś złe doświadczenia chyba powinni rozebrać rower, umyć ramę sprawdzić ją czy pęknięć gdzieś nie ma wyczyścić koła, centrowanie stery, piasty, tarczówki (czy nie zapowietrzone, klocki) albo v brake przerzutki dobry serwis i amora wyczyści i przesmaruje W kolonii u kumpla jak oddawaliśmy rower takie czynności były standardem i do tego Niemiec uczciwy jest. miałem potrzebę się wygadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 100 zł za tak proste czynności ? Przesada . Taki przeglądzik sam na spokojnie zrobisz w godzinkę , kompletny zestaw kluczy wyniesie Cię około 60-70 zł , w tym będzie wszystko co Ci będzie potrzebne do kompletnego rozkręcenia roweru + smary około 30 zł ( na smarach możemy oszczędzać lub nie , ja np oszczędzam ) . Zapłacisz te 100 zł na narzędzia i będziesz mógł sobie sam wszystko zrobić , i uwierz mi że tak jest naprawdę lepiej . Serwisy nie zawsze robią wszystko dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menelgame Napisano 15 Października 2010 Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Artusx1 daj mi linki do tych wszystkich narzędzi za 70-80 zł Jakbyś mógł oczywiste to na allegro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Października 2010 Udostępnij Napisano 15 Października 2010 100 zł za tak proste czynności ? Przesada . Taki przeglądzik sam na spokojnie zrobisz w godzinkę nie wiem, co powiedziec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 15 Października 2010 Udostępnij Napisano 15 Października 2010 nie wiem, co powiedziec... ja wiem jakby sami posiedzieli przy rowerach i naprawiali w serwisie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2010 No więc powiem tak: Rower do serwisu oddałem, po 2 dniach zabrałem. Przejechałem się (choć nie dużo) i jak na razie wszystko gra. Koła bez najmniejszej krzywej, hamulce pasują jak ulujał, rower przeczyszczony, wysmarowany, umyty, przerzutki pięknie wyregulowane, szprychy naciągnięte. Więc podsumowując myślę, że opłacało dać mi ten rower do serwisu. Sam na pewno bym tak dobrze tego nie zrobił (!), a teraz mam bardzo ładnie wyregulowany rowerek. Jak tak czytam to wszystko co piszecie, to powiem tak: sukcesywnie będę się uczył wszystkiego, aż w końcu nie będę musiał dawać roweru do serwisu. Co do uczciwości tego pana, to jestem pełen podziwu. Spodziewałem się, że może być to zrobione słabo, byle jak itp. Reasumując - jestem zadowolony z serwisu Jakby kto chciał wiedzieć to robił go pan na os. Kosmonautów 13c w Poznaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Ja też tak jak ty miałem taki sam dylemat ale dałem 80zł za pełny przegląd roweru... I powiem ci że barrrrrdzoo się zawiodłem: hamulce były nie wyregulowane koło nawet nie było centrowane Przerzutka była nie nastwiona a jeszcze mówiłem facetowi że jak by mógł to czy by mógł zobaczyć na tą przerzutkę on mówił że jeszcze jutro się tym zajmie Zostawiłem rower i przyszedłem po rower 2 dni miało mu to zająć a on do mnie z tekstem że miał bardzo duzo roboty ze dopiero za tydzień zrobi No to poczekałem później biore rower jak wyjeżdżałem to po 5m hamulce zaczeły mi piszczeć... Poszedłem do faceta i go pier..... i od tego czasu tam nie zaglądam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ja sam robię sobie przegląd tylko że piast nie umiem robić ale cóż, trzeba się będzie nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Piast to w gruncie rzeczy najprostsza rzecz do serwisowania - naprawdę poradzisz sobie z tym bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.