Pablo001 Napisano 11 Października 2010 Napisano 11 Października 2010 Witam mam takowe zapytanie do szanownych forumowiczów: czy w oferowanym na rynku butach zimowych SPD (np.: Shimano-SH MW80) da się jeździć przy temperaturach tak do -15'C przez kilka godzin 4-6h lub jakich innych butów używacie zimą do jazdy na rowerze (niekoniecznie spd); To pytanie powstało u mnie o 6::00 w ostatnią Niedzielę jak mi po 3h godzinach jazdy stopy konkretnie zmroziło i zmusiło do powrotu na ciepłe pielesze . Jechałem w butach Specializedz spd letnich + ochraniacze (skarpetki nieocieplone zwykłe, bez termo wkładki), temp około zera – no i skapitulowałem, żal bo słoneczko zaczęło wstawać zza horyzontu …;P PS Inne fora przejrzałem i przeczytałem
vuki Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 może warto kupić porządne ochraniacze i skarpety? mam neoprenowe ochraniacze i przy +7 jest duuuużo za ciepło po 3h jazdy skarpety(zwykłe) były mokre
jarbla Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Właśnie zacząłem jeździć w MT91 ale jak to się sprawdzi na mrozie to będę mógł powiedzieć dopiero za jakiś czas. Co ciekawe to przy temperaturach +10*C oraz intensywnej jeździe stopy się nie pocą a obawiałem się, że może być gorzej pod tym względem.
Pablo001 Napisano 19 Października 2010 Autor Napisano 19 Października 2010 przy -1'C na spd letnich, skarpety letnie, bez wkładki miałem ochraniacz neopropenowy - stopa zmarzła po 3h konkretnie, że musiałem wracać; przy +4'C dla porównania założyłem buty sportowe, skarpetki ocieplone (dobrej firmy) - żadna rewelacja po 2h też trzeba było podreptać dla rozgrzania; zamierzam jeszcze popróbować z plastrami rozgrzewającymi - podobno dobry sposób (ale to najbliższej niedzieli), póżniej zobaczymy
orba Napisano 19 Października 2010 Napisano 19 Października 2010 W przypadku jazdy w innych butach niż SPD? Oczywiście poza upychaniem w obuwiu wyborczej czy jakiegoś dziennika....
Kaspro Napisano 19 Października 2010 Napisano 19 Października 2010 Nawet w dużych śniegach używam spd tych co latem, ochraniacz na buty a stopy owijam folią NRC sprawdza się każdego sezonu.
lajtspid Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 http://allegro.pl/gore-tex-zimowe-north-wave-celcius-gtx-41-i1346931804.html gdyby były dwa rozmiary większe za taką cenę mimo że używane to okazja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.