Skocz do zawartości

[napęd] wymiana całego napędu

kubeq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar wymienić napęd przy swoim rowerze, jednak jestem w tym zielony. Proszę o propozycje, jakie elementy kupić, żeby do siebie pasowały; chodzi o:

- kasetę / wolnobieg

- korbę

- przerzutka przód i tył

- łańcuch

- manetki

Mój rower jest złożony na 23" ramie, jeżdżę praktycznie wyłącznie w płaskim terenie, 70% asfalt, 30% szuter.Chciałbym coś w miarę wytrzymałego i taniego (na razie nie wiem jaki przedział cenowy wchodzi w grę), dobrego na codzień oraz dającego radę podczas ewentualnego wyjazdu w sudety :)

Napisano

na razie nie wiem ile jestem w stanie wydać na napęd, chcę się jedynie rozeznać na jaką kwotę mam się szykować, żeby mieć ciś co spełnia w/w warunki

a forum przeglądałem i niestety nie znalazłem podobnego tematu o wymianie całego napędu

edit: obecnie mam napęd shimano, kaseta/wolnobieg 6 rzędowy, manetki shimano revoshift, całość jest już b.stara więc nie pamiętam konkretnie jakie są to modele

najmniejsza zębatka z tyłu ma 14 zębów

napęd został przełożony z mojego poprzedniego roweru typu makrokesz, tzn. buduję rower etapami ze względu na ograniczone fundusze :)

Napisano

Nie wiem, czym różni się kwadrat od ISIS więc załóżmy, że suport też wymienię.

Miecho, dzięki za jakże pomocną odpowiedź. Tak, jak napisałem - jestem zielony w temacie i nie wiem ile może kosztować napęd. Nie wiem, czy dostanę coś za 200zł, czy jeśli chcę coś porządnego będę musiał wydać 800zł czyli trochę zaczekać i uzbierać.

Nie wiem, czy mam kasetę czy wolnobieg, myślę że ten drugi ale nie będę teraz rozkręcał i się dowiadywał jako, że mam zamiar kupić również nowe koła, prawdopodobnie mavic crossride.

Napisano

Ależ nie ma za co. Moja odpowiedź jest adekwatna do Twojego pytania. Po prostu nie możemy Ci doradzić konkretnie, bo podałeś za mało informacji. A zakres finansowy podany przeze mnie akurat jest prawdziwy.

Napisano

Zainteresuj się nową grupą deore lub bardziej zaawansowaną slx.

Bardzo dobra jakośc w stosunku do ceny.

Spokojnie uciułasz na cały napęd,

ale musisz się liczyc z wydatkiem ok 500-600 w przypadku deore

oraz 700-800 PLN w przypadku slx.

Oczywiście możesz je pomieszac...

Napisano

Zakładając że masz kasetę i nie jesteś lightbikerem, to polecam taki zestaw:

x zmieniarka tył: SLX

x zmieniarka przód: zaszalejmy - Deore w down słingu

x kaseta - hg-50-9 (ta 9 biegowa)

x łańcuch - hg-53

x korba - deore m590, albo, jeżeli będzie więcej funduszy - slx

x manetki - deore xt lub deore 2010 -slx nie oferują właściwie niczego lepszego niż deore, a xt reprezentują jakiś poziom

x suport - z korbą jest.

Lub wariant z amerykańską domieszką:

x zmieniarka tył: Sram X7

x manetki - Sram X7 (gripy lub triggery - co kto lubi)

reszta ta sama, ew. korba truvativ firex.

Napisano

Eee, po co mu manetki XT, spokojnie styknie deore do takiego zestawu. SLX mają 2 way release system, ale imo przy takim zestawieniu deore będzie OK. Za zaoszczędzoną kasę kupiłbym przerzutkę tylną XT a przednią SLX.

Łańcuch DEORE CN-HG53

Kaseta DEORE CS-HG61

Mechanizm korbowy SLX FC-M660

MANETKI SHIMANO DEORE 9x3S

Przerzutka DEORE XT RD-M772

Przerzutka przednia SLX FD-M665

i za to wszystko łącznie 819 zł

Dorzuć 40 zł i będziesz miał manetki SLX.

Napisano

Manetki albo Alivio (ewentualnie Deore) albo od razu XT, półśrodki się nie opłacają. Dokładnie tak samo kaseta - po co komu SLX z pseudo-pająkiem za takie pieniądze? Korba SLX akurat jest opłacalna, ale to już zależy od budżetu autora. Czy XT w przerzutkach jest tak bardzo potrzebne...?

Napisano

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc, przemyślę jeszcze temat i wybiorę jakiś komplet, wrzucę wtedy info w tym temacie :woot:

btw. czy komponenty są tańsze zimą? Może udało by mi się trochę zaoszczędzić, gdybym kupił części jeszcze w grudniu... :yes:

Napisano

Manetki albo Alivio (ewentualnie Deore) albo od razu XT, półśrodki się nie opłacają. Dokładnie tak samo kaseta - po co komu SLX z pseudo-pająkiem za takie pieniądze? Korba SLX akurat jest opłacalna, ale to już zależy od budżetu autora. Czy XT w przerzutkach jest tak bardzo potrzebne...?

Ja zaproponowałem kasetę deore :P Nie wiem, jaka byłaby opłacalna tańsza... adii22 zaproponował kasetę hg-50-9, jednak ta szosowa może dawać nieco za ciężkie przełożenia, jak na rower górski.

A co do przerzutek... pytanie akurat do autora :P Nie określił, co go interesuje. Jeśli lubi pościgać się w błocie to akurat przydadzą mu się. Osobiście wolę mieć lepsze przerzutki niż manetki.

kubeq, przeceny już są. Polecam sklep http://www.cyklotur.com/?PZTA=2 .

Napisano

Sathgart, w pierwszym poście określiłem co mnie interesuje :P Jako, że jeżdżę głównie szosą i leśnymi ścieżkami (mieszkam w Lesznie, w Wielkopolsce więc ciężko o jakieś górki :P ), kaseta szosowa była by ok; przy obecnej konfiguracji korzystałem prawie wyłącznie z dwóch ostatnich zębatek.

Napisano

W maratonach jeszcze nie startowałem bo jeżdżę dopiero od roku, jednak w następnym sezonie na pewno spróbuję swoich sił w jakiś imprezach. Tak więc potrzebny jest mi zestaw bardziej szosowy, dobry na co dzień, jednak dający radę podczas jakieś ostrzejszej jazdy w maratonie, górach itp. Jeżdżę raczej mało intensywnie, w tym roku zrobiłem ok.1500km, ze względu na szkołę i brak czasu, jednak w przyszłym roku chcę nawinąć co najmniej 2x więcej :P

mam pytanie odnośnie korby - deore m590 - lepiej brać 44/32/22 czy 48/36/26? czy różnica między nimi jest duża czy raczej niewielka?

• 2 tygodnie później...
Napisano

"Współpracuje z 8/7-biegową kasetą HG" . To Alivio nie będzie Ci działać z 9 rzędami. Obsłuży max. 8 przełożeń.

Nie wprowadzaj w błąd - przerzutka Alivio obsłuży 9 biegów. Praca przerzutki zależna jest od manetek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...