slawex17 Napisano 10 Października 2010 Napisano 10 Października 2010 WItam. Ostatnio zaobserwowałem, że gdy mocniej depnę podczas jazdy, tzn gdy szybko przyspieszam i nacisk an pedał jest spory, to coś w napędzie wydaje charakterystyczny dźwięk, podobny do tego gdy coś ociera, np łańcuch o przednią przerzutkę. Dźwięk na pewno pochodzi z przedniej części napędu, nie wiem czy to może być suport? co radzicie? kiedyś ktoś mi powiedział że to może być łożysko, ale wątpię, bo przejechałem nim koło 1k(1000km). pozdr.S.
Matti95 Napisano 10 Października 2010 Napisano 10 Października 2010 Moim zdaniem masz skrzywiony blat w korbie i gdy naciskasz to łańcuch zahacza o przednią przerzutkę i wtedy może wydobywać się taki charakterystyczny dźwięk
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2010 Mod Team Napisano 10 Października 2010 Sporo ważysz? Podejrzewam ze sztywność ramy i korby jest słąba i sie po prostu wygina, można temu zaradzić regulując przerzutkę.
slawex17 Napisano 10 Października 2010 Autor Napisano 10 Października 2010 waże 76kg a to chyba nie jest sporo? ;P chyba będę musiał iśc do serwisu ;( może się piasek gdzieś dostał i dlatego?
Matti95 Napisano 10 Października 2010 Napisano 10 Października 2010 No ja myślę że napędu nie masz zasyfionego ;P
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2010 Mod Team Napisano 11 Października 2010 chyba będę musiał iśc do serwisu ;( A to takie trudne pokrecić sruba baryłkową przy manetce ?? Chyba ze jej nie masz to wtedy kapke trudniej
MMMAAACCC7 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 obstawiałbym krzywą korbę, lub też suport Ci padł-sprawdź siłowo (szarpnij z całej siły, puknij czymś) czy masz luz
slawex17 Napisano 22 Października 2010 Autor Napisano 22 Października 2010 myślę że to suport, dlatego przymierzam się do kupna nowego, a z tym luzem to w supporcie tak? gdzie się poluzuje? jeżeli korba jest krzywa to co można zrobić? jedynie na gwarancje?
MMMAAACCC7 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 tak luz w suporcie, skoro ociera to od strony zębatek, a z gwarancja to nigdy nie wiadomo bo moga Ci nawet powiedzieć ze to uszkodzenie wynikłe z normalnej eksploatacji, ale możesz spróbować
slawex17 Napisano 22 Października 2010 Autor Napisano 22 Października 2010 już miałem go na gwarancji, miałem z "serwisantami" różne przygody. ostatecznie skończyło się to 50% po mojej myśli, więc teraz na własną rękę go naprawię ;-)
MMMAAACCC7 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 tak więc przed rozmontowaniem sprawdź z tym luzem na suporcie, jeśli po szarpnieciu bedziesz mieć luzy wyczuwalne minimalne to wina suportu,
Matti95 Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Ja miałem podobny przypadek myślałem że suport do wymiany a okazał się bębenek
MMMAAACCC7 Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Dźwięk na pewno pochodzi z przedniej części napędu raczej nikt nie ma bębenka z przodu...
slawex17 Napisano 23 Października 2010 Autor Napisano 23 Października 2010 dzisiaj sprawdziłem, nie jest to suport. przynajmniej nie ma luzów, także nie wiem co to...
MMMAAACCC7 Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 a sprawdż np czy nie masz luźnej przerzutki przedniej...
bobiik Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Musisz poluzowac srube od przedniej przerzutki (H),a pozniej przekrecic o pol obrotu srube barylkowa w manetce.Tak aby zwiekszyc naciag linki.
michalbike Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Pytanie jeszcze na jakiej tarczy jedziesz w momencie hałasowania. Dźwięk trudno opisać słowami niestety. Ja swego czasu miałem problem również z 'hałasującym przodem' przy mocniejszym depnięciu. Czyściłem łańcuch, zębatki, dokręcałem ramiona korby, czyściłem SPDy, sprawdzałem łożyska w suporcie - nic nie pomogło. Rozwiązanie było banalnie proste - dokręcenie jednej z czterech śrub trzymających blat przy prawym ramieniu korby (dźwięk powstawał tylko na największej tarczy). Mimo, że wszystkie wydawały się być dokręcone bardzo mocno, to jednak jedna z nich drgnęła minimalnie przy odpowiednim naporze i to pomogło. Od 3000 km już tego nie słyszę
slawex17 Napisano 24 Października 2010 Autor Napisano 24 Października 2010 myślę że dźwięk jest przy używaniu każdej z tarcz. ale może się mylę i to będą te luzy sprawdzę to. jeżeli nie zadziała to wezmę się za przerzutki.
michalbike Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 Daj znać później w czym była rzecz. Człowiek uczy się całe życie, tak więc każda informacja na wagę złota No i życzę szybkiego rozwiązania problemu, bo jazda z jakimkolwiek niepożądanym dźwiękiem źle działa na psychikę
Mod Team Pixon Napisano 24 Października 2010 Mod Team Napisano 24 Października 2010 Co to za korba jest? Według mnie to właśnie na niej spoczywa główna wina tych dźwięków.
slawex17 Napisano 24 Października 2010 Autor Napisano 24 Października 2010 zrobiłem tak jak radziłeś Michalbike wydaje mi się że ten dźwięk już wyeliminowany. w najbliższy weekend zobaczę dokładnie czy naprawdę nic nie słychać jak przedtem. Pixon korba to Truvativ X-Flow. wiesz coś o niej więcej? mam ją od niedawna...
sibonan Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Może być: 1. luz w suporcie (łożyska, poluzowane nakrętki- to może zniszczyć ramę). Jeśli hałasuje pod naciskiem na wszytskich zębatkach kasety i różnych zębatkach korby to na bank to. Łozyska zużyte maj ato do siebie, że lubią chrobotać pod naciskiem, wynika to z nierównomiernego obciążenia bieżni łozyska. Nadto nawet mały luz w łozyskach daje osi ( choć de facto jest to wałek bo przenosi moment obrotowy) korby luz na wygięcie, wtedy wędrują zębatki i łańcuch może też trzeć o przerzutkę. 2. Może wyginasz korbę przy sparwnych łozyska - to raczej niwtkonalne w dobrek korbie, bo sam to testowałem i ważąc 92kg i przysiadająć ze sztangą ponad 200 kg nie jiestem w stanie wygiąć korby SLX i blatu by łańcuch zaczął ocierac o przezrutkę. Być może udałoby mi się to zrobić gdybym wkręcił koła w imadło i zaparła się o kierę *( chyba bym ją wyrwała z rury sterowej) ale takie siły podczas jazdy nie występują. W gorszej korbie sztywnośc osi jest mniejsza i w połączeniu z luzem promieniowym na łożyskach suportu, korba się "odkształaca" ( choc faktycznie to nie korba z ramionami lecz jej oś suportowa i ułożyskowanie) 3. może być bębenek - pod dużym naciskiem na zębatce 1,2 odchyla się i łańcuch trze o pantograf przedniej przezrutki. Jeśli bębenek jest OK, to podreguluj przednią przezrutke na zewnątrz ( wykręć baryłkę manetki o dwa obroty) o wtedy zobacz czy dalej ociera na drugim blacie, na dużym blacie może być za bardzo ograniczony skarajnik lub też za mało wykręcona baryłka. 4. i ostania nagorsza możliowść - rozkalibrowana mufa suportowa w ramie. wtedy pozostaje przerobić ramę na centrownicę i cieszyć się nią w warsztaciku rowerowym. ufff.....więcej mi do głowy nie przychodzi.
slawex17 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 zapomniałem wcześniej napisać, a raczej nie mialem czasu ;/. problemem były niedokręcone tarcze, jak sugerował Michalbike - dzięki
michalbike Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Cieszę się, że pomogło. Przyjemności z jazdy!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.