Skocz do zawartości

[tarcze]Hamulce nie hamują

Tomken

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

nie tylko cudów.poprostu to nigdy nie będzie chamowac jak powinno.miałem takie same w moim pierwszym tanim rowerze i wymieniłem na Magura Julie po 3 latach użytkowania muszę przyznać ze jestem naprawdę bardzo zadowolony z osiągów te promax to czysta porażka.dlatego zmieniaj a przestaniesz narzekać

Szczerze ? Denerwują mnie takie odpowiedzi... Osobiście mam standardowe hamulce Disc brake Win Zip Tu podany link do takich hamulców z tą różnicą że moje to tarcze 160 i powiem że nie wiem czy idzie wykryć jakąś różnicę pomiędzy hamulcami za 1000zł no bo jaka ? hamuje jak brzytwa i po za wymianą klocków jaką ostatnio musiałem wykonać to wszystko jest ok. Może się nie znam bo jeżdżę zwykłym rowerem za 900zł no ale nie mam żadnego powodu na narzekanie na owe hamulce...

A co do tematu to ja bym polecał wymienić klocki bo inne rozwiązanie chyba nie jest możliwe...

Szczerze ? Denerwują mnie takie odpowiedzi... Osobiście mam standardowe hamulce Disc brake Win Zip Tu podany link do takich hamulców z tą różnicą że moje to tarcze 160 i powiem że nie wiem czy idzie wykryć jakąś różnicę pomiędzy hamulcami za 1000zł no bo jaka ? hamuje jak brzytwa i po za wymianą klocków jaką ostatnio musiałem wykonać to wszystko jest ok. Może się nie znam bo jeżdżę zwykłym rowerem za 900zł no ale nie mam żadnego powodu na narzekanie na owe hamulce...

A co do tematu to ja bym polecał wymienić klocki bo inne rozwiązanie chyba nie jest możliwe...

to pewnie na elixirach zaraz wbys sie wykatapultował w kosmos...

pozatym nie tylko moc sie liczy ale takze jej dozowanie

a mnie denerwuja takie wypowiedzi znaffcow tandety.tak sie zastanawiam czy jak bys zaczal zjedzac z gorki w bawarii to czy takie twoje niby tarczowki wychamowaly by cie w pore nad przelecza. :D ni to piszczy ni to sie slizga do tego sciskanie tych przekletych gietkich jak guma chebli.tak tak szczeze polecam jak kolega wyzej napisal :wallbash: :wallbash:

wylot przez kiere to jest mozliwy na byle czym (moje BB5 180mm, stare v-ki alhonga) ale liczy sie wytrzymałość na trudne warunki i możliwość modulacji.

apropo tematu spróbuj przeczyścić klocki i na nowo wszystko porządnie ustawić, cudów nie bedzie ale zwalniać powinno

Edit; SaSceD odważny jesteś

wylot przez kiere to jest mozliwy na byle czym (moje BB5 180mm, stare v-ki alhonga) ale liczy sie wytrzymałość na trudne warunki i możliwość modulacji.

apropo tematu spróbuj przeczyścić klocki i na nowo wszystko porządnie ustawić, cudów nie bedzie ale zwalniać powinno

Edit; SaSceD odważny jesteś

nie do konca na tego typu wynazazkach jak kolega wyzej podał to nawet jakbyś chciał i sie bardzo starał to nie dasz rady

Ja tam nie mówię że jestem znawcą czego kolwiek. Po prostu mam hamulce za 120 zł i nie mam prawa na nie narzekać... wytrzymałe, dobrze hamują bez względu na pogodę, wkładam w nie minimum siły, Ktoś tu pisał "ciekawe czy by cie wyhamowały" - może rower nie jest pr0 ale naprawdę jeździłem nim po różnych terenach, przy sporych prędkościach(czasem do 50km/h) i droga hamowania nie jednego by tu zaskoczyła....

1. HAMOWANIE oraz HAMOWAĆ!!!!!!  

2. Jezeli Hamulce są słabe to opcja szukaj oraz tematy pt: odtłuszczanie i regulacja.

3. Bez złośliwości: jezeli ktoś nie jeździł na dobrych hydraulikach to nie ma co porównywać to najtańszych mechaników poniewaz to jest przepaść i dopiero bardzo ostra jazda w górach dobitnie pokazuje za co się płaci. Nie twierdze, że mechaniki nie mogą być dobre i mocne jednakowoż to po prostu nie jest TO - przynajmniej dla mnie B)

@Tomken nie rozwalaj ich bo nie będzie z tego zadnego pożytku.  Próbuj regulować do skutku a w międzyczasie zbieraj na inny hamulec (bb5 lub bb7 z mechaników). Sprawdż czy nie masz wycieku oleju z widelca bo może to jest przyczyna zatłuszczania tarczy. W markecie kup środek do odtłuszczania hamulców np srodek do odłuszczania hamulcow i stosuj go regularnie do czasu nowego zacisku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...