Skocz do zawartości

[Piasta] zakup nowej

zenio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja stara, seryjna, tylna piasta joytecha padła. Prawie się nie kręci i cały czas coś tam w niej strzela. Miałem z nią problemy od samego początku, więc nadszedł ten moment zakupu nowej. Myślałem nad tą http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fh-t660-piasta-tyl-36h-364g-nowa-i1252658559.html czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym? Piasta nie musi mieć mocowania do tarczy zależy mi na wadze i aby ładnie i gładko chodziła.

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam. :)

• Mod Team
Napisano

Proponował bym najpierw rozebrac tego joytecha bo moze nie jest z nim tak źle a wymiana piasty to troche nużące zajecie chyba ze chcesz oddac do serwisu i dodtakowo za to zaplacic.

Co do piasty Jest ok. Jeżeli nie skaczesz jestes lekki i ogolnie nie szalejesz na rowerze to mozesz sobie zamontowac lekka piaste szosową http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-f192-szosa-2-loz-8-9-10rz-i1264540401.html

Napisano

NIedawno miałem ten sam dylemat tyle żę kupowałem pod tarcze wkońcu kupiłem shimano FH-M525 na kulkowych pewnie kupiłbym novateca ale w tej cenie podobno kiepskie bębenki mają a za 113zł można już XT kupić

Napisano

lekki to ja nie jestem ok90kg, a ze starej piasty to już nic nie będzie padła itp. I tu właśnie mam dylemat bo nie umiem zaplatać koła, ile taka przyjemność może kosztować?? Myślałem nad zakupem nowego tylniego koła. Ile może kosztować dobre, lekkie tylnie koło, i czy trudno jest zapleść je samemu?

• Mod Team
Napisano

No zaplatanie to roznie, zalezy gdzie sie trafi 20-30 zł moze taniej moze drożej.

Zaplatanie koło wbrew pozorom jest prostą czynnością ale za to praco i czasochłonną. na pewno sobie poradzisz z zapleceniem koła no gorzej jeżeli chodzi o wycentrowanie.

Nowe dobre lekkie koło moze kosztować 200zł, 300zł, 400zł jeżeli zlikwidujesz warunek lekkie wtedy 150-250zł

Tak to już jest ze lekko = drogo.

Na temat zaplatania koła jest masa wiadomości na necie ale ja bym ci na początek proponował jak juz bys sie skusił o ile masz oba koła (przod tył) takie same (ilość szprych i zaplot) to wziąć sobie drugie koło na wzór i powoli sobie kręcić ;)

• Mod Team
Napisano

Ja kiedy zaplatałem pierwszy raz wg. poradnika jakiegoś 2 razy spiepszyłem, musiałem rozplatać i zaczynać od nowa (za 2 razem było ok, tylko szprychy dałem nie do tych dziurek co trzeba, w sensie te co powinne pójść na stronę zewnętrzną były na wewnętrznej i vicewersa). Za trzecim razem wziąłem drugie koło na wzór i poszło bez problemów. Ale wiadomo że za pierwszym razem najtrudniej, z czasem przychodzi wprawa, a pieniążki na serwisie się oszczędza.

Napisano

A jeśli chodzi o nowe koło to możecie dać jakiś przykład dobrego i lekkiego tak do 300zl? Chcę modernizować swój rower i zależy mi na wadze ale nie za wszelką cenę. Ważę jak wspomniałem ok90kg i jeżdżę w terenie, lasy itp. Koło nie musi mieć mocowania na tarczę. :P:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...