Skocz do zawartości

[rama]geometria Poisona

michuuu

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Szukam nowej ramy i znalazłem taką

http://bike-arena.pl/index.php?p1521,poison-zyankali-czarna-46-cm-dostepna

Znalazłem kilka wypowiedzi o skopanej geometrii, pytanie co jest nie tak. Szukam rozmiaru 18" (19" mam i jest trochę za duża) a na rynku mało jest ram w tym rozmiarze. Cubasy są krótkie, Trek 18,5" przekracza budżet, Merida niekoniecznie, Viper owszem ale tylko disc.

Proszę o wyjaśnienie co jest nie tak w Poisonie no i może coś jeszcze godnego uwagi do tysiaka max w wersji do v-ek.:)

Akurat rama w tym rozmiarze ma mały rozstaw kół, na dodatek ma bardzo płaski kąt rury podsiodłowej co wymusza niższą kadencję i "wypychanie" nóg przy pedałowaniu a to skutkuje podrywaniem przedniego kółka na bardziej stromych podjazdach.

Dodatkowo płaski kąt główki ramy będzie powodował że rower będzie "myszkował" na podjazdach znacznie szybciej niż rower o kącie 71*.

Żeby dociążyć przednie koło trzeba stosować długi mostek - a to powoduje łatwiejsze OTB na zjazdach

Słowem lipa.

• Mod Team

Rulez liczyłem na Twoja odpowiedź !

Kolejne pytanie ,czy krytyczne uwagi dotyczą tylko 18", bo tak to zrozumiałem. Patrząc na rozmiar 50, rura pozioma (w poziomie) ma 588mm ,to o 12mm mniej niż moja 19"- będzie lepsza? Pewnie nie bo się uszkodzę wieszając klejnoty na rurze.

W moim przypadku problemem jest wysokość przekroku (typ niskoskanalizowany). W Treku 8500 górna rura mocno opada i 18,5" jest git. Producenci podają generalnie długość rury podsiodłowej a nie odległość suport-rura pozioma co w moim przypadku jest cenną informacją.

Jako bywały w świecie może coś podpowiesz, doradzisz. Ograniczenia podałem.

• Mod Team

Ta rama jest do jazdy turystycznej, to jest moja opinie po trzy letnim użytkowaniu jej. Na podjazdach głowę opieram na mostku tak, że kolanami uderzam o uszy. Na zjazdach jest rzeczywiście lepiej, ale żeby zjechać najpierw muszę się wturlać na górę. Na dodatek ma bardzo słaby lakier, szybko się rysuje :)

Co do Cannondale - opis z Twomarku jest nieprecyzyjny - Rama F6 (za 990 zł) to nie Caffeine ;)

Prawdziwa Caffeine kosztuje u nich 1990 zł ;)

Według tej rozpiski wychodzi,że F6 w rozm. M to 16" :

http://www.cannondale.com/usa/usaeng/Products/2008/Mountain/Details/1757-8FS6-F6-with-CO2-frame-technology

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...