Mod Team michuuu Napisano 9 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Szukam nowej ramy i znalazłem taką http://bike-arena.pl/index.php?p1521,poison-zyankali-czarna-46-cm-dostepna Znalazłem kilka wypowiedzi o skopanej geometrii, pytanie co jest nie tak. Szukam rozmiaru 18" (19" mam i jest trochę za duża) a na rynku mało jest ram w tym rozmiarze. Cubasy są krótkie, Trek 18,5" przekracza budżet, Merida niekoniecznie, Viper owszem ale tylko disc. Proszę o wyjaśnienie co jest nie tak w Poisonie no i może coś jeszcze godnego uwagi do tysiaka max w wersji do v-ek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Akurat rama w tym rozmiarze ma mały rozstaw kół, na dodatek ma bardzo płaski kąt rury podsiodłowej co wymusza niższą kadencję i "wypychanie" nóg przy pedałowaniu a to skutkuje podrywaniem przedniego kółka na bardziej stromych podjazdach. Dodatkowo płaski kąt główki ramy będzie powodował że rower będzie "myszkował" na podjazdach znacznie szybciej niż rower o kącie 71*. Żeby dociążyć przednie koło trzeba stosować długi mostek - a to powoduje łatwiejsze OTB na zjazdach Słowem lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Rulez liczyłem na Twoja odpowiedź ! Kolejne pytanie ,czy krytyczne uwagi dotyczą tylko 18", bo tak to zrozumiałem. Patrząc na rozmiar 50, rura pozioma (w poziomie) ma 588mm ,to o 12mm mniej niż moja 19"- będzie lepsza? Pewnie nie bo się uszkodzę wieszając klejnoty na rurze. W moim przypadku problemem jest wysokość przekroku (typ niskoskanalizowany). W Treku 8500 górna rura mocno opada i 18,5" jest git. Producenci podają generalnie długość rury podsiodłowej a nie odległość suport-rura pozioma co w moim przypadku jest cenną informacją. Jako bywały w świecie może coś podpowiesz, doradzisz. Ograniczenia podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Dotyczą każdego rozmiaru, rozmiar 50 jest jeszcze gorszy ponieważ oprócz wymienionych poprzednio wad ma bardzo krótką rurę górną Ciekawa jest rama Centurion Light w Twomarku, niestety wersji 18" pod V-ki już nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Fajny jest podobno Zynkali Team na 2010, tylko nie wiem czy można samą ramę kupić. Według testu poprawili geometrię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Ta rama jest do jazdy turystycznej, to jest moja opinie po trzy letnim użytkowaniu jej. Na podjazdach głowę opieram na mostku tak, że kolanami uderzam o uszy. Na zjazdach jest rzeczywiście lepiej, ale żeby zjechać najpierw muszę się wturlać na górę. Na dodatek ma bardzo słaby lakier, szybko się rysuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2010 A cannondale caffeine rozm.M pod v-ki 1720g, 990,-zł z Twomarku? M to 18"? Pixon dzięki za opinie dosiadacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 U Cannondale M to 17", ale nie ma problemu - górna rura horyzontalnie 597 mm - czyli tyle co w innych 19" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Poison jest nadal dziwny- w linku geometria http://bike-arena.pl/index.php?p1768,poison-zyankali-team-2011-sram-x9-3x10-lub-2x10 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Co do Cannondale - opis z Twomarku jest nieprecyzyjny - Rama F6 (za 990 zł) to nie Caffeine Prawdziwa Caffeine kosztuje u nich 1990 zł Według tej rozpiski wychodzi,że F6 w rozm. M to 16" : http://www.cannondale.com/usa/usaeng/Products/2008/Mountain/Details/1757-8FS6-F6-with-CO2-frame-technology Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2010 W Twomarku mają taką ramę 18": http://www.twomark.p...=1443&id_typu=1 warta zainteresowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Października 2010 Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Obawiam się , że ta rama to coś jak Merida Matts - czyli raczej niskie loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Kurcze a wołają za nią 990,- , jak za ramke do rekreacyjnego mtb to niemało. No chyba że się nie dogadałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Treka na allegro ktoś puszcza: http://allegro.pl/tr...1290359633.html Pytanie czy cena warta zainteresowania, geometria całkiem owszem i wielkość też ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Rocznik 2008, stara geometria, nie będziesz zbyt mocno wyciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Października 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października 2010 I taka http://allegro.pl/ra...1287625056.html też 2008 ma iść za 8 stówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Jest trochę dłuższa niż Trek, więc to chyba lepsza propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Listopada 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 http://www.superior....ja-2010/extras/ Czeski wynalazek. Miałem w ręce, jakość wykonania bez zarzutu , dożywotnia gwarancja no i geometria . Długość jak w 19" wysokość jak 17" (tak mniej więcej) czyli dla niskoskanalizowanych jak znalazł. Rulez liczę na Twoją ocenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 policz sobie, czy sztyca 400mm bedzie siegac troche ponizej wezla na podsiodlowce, jesli tak, to bierz bez zastanawiania...troche przegieli z tymi 16,5", 19 jest juz w pełni ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Listopada 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 policz sobie, czy sztyca 400mm bedzie siegac troche ponizej wezla na podsiodlowce, jesli tak, to bierz bez zastanawiania...troche przegieli z tymi 16,5", 19 jest juz w pełni ok Bać się dolnego prowadzenia linek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 predzej sie cieszyc z tego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Brać, z zastrzeżeniem do długości sztycy, dolne prowadzenie linek jak już pisałem - daje radę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Listopada 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Czekam na info od dystrybutora jaka rama będzie dostępna u producenta, w sklepie mają 19" (trochę za duża). Może wreszcie coś dla niskoskanalizowanych znalazłem. Dzięki za rady i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 W jakiej cenie jest ta rama Superior? I dokładnie który model sprawdzałeś XP920 czy XP930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Listopada 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 XP930 - 1500,-zł niebieska i czarna 19" jest od ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.