Skocz do zawartości

[Rower] Ghost 4X COMP

KONOPIA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić sobie rower by trochę poszaleć na mieście.Nie mówie tu o 2 metrowych mórkach tylko o krawężnikach jakieś przeszkody itp. Mam na oku rower Ghost 4X COMP 2009 jeśli ktoś chce go zobaczyc niech nazwe wpisze w google

to jego części ja nie znam się za bardzo na rowerach , ale kolega mi go doradził, a jakie jest zdanie ekspertów?

model: 4X COMP

rama: 7005 T6 DRG

widelec: RST Gila ML LO

skok przedniego widelca: 100 mm

przerzutka tył: Shimano Alivio

przerzutka przód: Shimano

dźwignie przerzutek: Shimano Alivio SL

dźwignie hamulca: Tektro Auriga Comp Disc 180 mm

hamulce: Tektro Auriga Comp Disc 180 mm

mostek: GID

kierownica: GID 600 mm

stery: Ritchey

sztyca: GID 31.4 mm

siodełko: GHOST VL 2064-U

pedały: GHOST light

korbowód: Shimano

kaseta: Shimano

wkład suportu: Shimano

obręcze: Alex DP 17 Disc

piasty: Shimano 475 Disc

szprychy: DT Swiss 1,8

opony: Schwalbe Albert Sport 2.25

wielkość ram: 42 mm

kolor: grey waga 13.70 kg

Napisano

Najpierw zaczniesz od kraweznikow, potem pzejdziesz na dropy jak ci sie spodoba :)

A wracając... Gila sie nie nadaje do akrobacji. W jakim przedziale cenowym interesuja cie rowerki?

Napisano

a ten AGANG EXE 1.0 2010

RAMA: hi-ten, 26"

ROZMIAR:

KOLOR: 11"

czarny

WIDELEC: RST Launch T (80 mm)

KORBA: FSA Step Up 32 zęby (170mm)

PIASTY: QUANDO Disc 36 otworów

OBRĘCZE: AUTHOR Reverse 36 otworów

OPONY: KENDA przód - K-Rad 26"x2,30" tył - Kiniption 26"x2.30"

SIODEŁKO: AGang BMX pivotal

WAGA (kg): 15,10 kg

ten amor jest dobry?

szukam stron z dobrymi rowerami ale zeby na raty bo na teraz mam tylko 1200zł

Napisano

a kross sign ds1 zły? Mój kolega skacze z murków na panicu już rok i jakoś nic mu jeszcze się nie zepsuło

A może kupie tego ghosta , a jak uzbieram kase to wymienie amora?

Napisano

Kross panic i kross sign ds to dwa różne rowery.O tyle o ile sign ds 1 jest polecany do skakania ,jest dość tani i po wymianie paru rzeczy można już naprawde mieć dobry rower, to panic jest bardziej przystosowany pod enduro niż pod skakanie.

Napisano

W sensie street?No pare części trzeba by wymienić , np. wywalić hamulec na przód, zmienić amor na sztywnego itd.No i rama troche klocowata.

Napisano

no właśnie nie street bo to bedzie rower tez na takie wypady więc myśleałem kupić tego ghost 4x comp i wymienić w nim amortyzator

znacie jakiś fajne amorki do skakania za max 750zl?

Napisano

Albo skakanie albo wypady. Trzeba się w tej materii określić ;)

Wiem jak to jest. Koledzy fajnie sobie skaczą i w ogóle pełen lans. Też chciałem poszaleć w mieście kilka lat temu. Pożyczyłem rower zobaczyłem jak to jest.

Ostatecznie złożyłem rower do XC.

Tak więc przemyśl co chcesz robić na rowerze.

Napisano

wypady bedą bardzo rzadko i nie jakis szalencze wyprawy w góry czy jakkies lasy i własnie nie wiem czy kupic ghost 4x comp i wymienic w nim amora za max 750zł lub ghosta 4x comp d bez wymiany amora?

Napisano

Własnie sobie myslę czy nie kupic sobie jakiegos tanszego roweru bo jak i tak wymieniam amortyzator to moze wybiorę jakiś tanszy rower bo dawac 1800zł za rower w którym i tak wywalam amora i kupuje za 700zl amortyzator no to to jest trochę głupie a wy jak myslicie? moze jakis tanszy rower wybiore z tego sklepu rower.com.pl

i wymienie w nim amora jak myslicie? pomozecie jakis wybrac?

Napisano

znalazłem dość fajny rowerek Mój odnośnik z dobrym amorem który chcialem kupic do ghosta tylko ze on ma mniejszy skok. Tylko nie wiem jak się jeździ na rowerze bez przerzutek? Bo ja zanim dojade do miasta musze pokonac kilka górek i własnie nie wiem czy bez przerzutek dam rade

Napisano

Na single speedzie jeździ się znośnie.Mimo że sam jeżdżę na przerzutkach to na SS miałem okazje kilka razy pojeździć i nawet podjazd pod jakąś górkę nie sprawia super wysiłku ,tylko że trzeba mieć dobraną odpowiednią wielkość zębatek .

Napisano

znalazłem rowerek TUTAJ ma przerzutke co mnie bardzo cieszy i amor chyba wytrzyma moje wymagania które przedstawiłem na początku i pytam się was czy wart jest swej ceny i wogóle czy fajny?

Napisano

Wszystko fajnie tylko że :

1.Amor...Sam mam Duracza i bez jego tuningu nie będzie dobrze chodził a troche zabawy wtedy z nim jest.

2.Hamulce.Tył v-brejk avida a przód mechanik octane one (??) na dodatek z tarczą 203mm - amor dość szybko złapie luzy a nie wiadomo jak z siłą hamowania.

3.Pedały. Mimo że wielu ludzi je ma , ja odradzam ich kupna.Na własne oczy widziałem jak pękły przy lekkim uderzeniu w wystający korzeń.Dodam tylko że stało się kiedy już zjechaliśmy trasą DH i powoli wracaliśmy dróżką - pedały również zabiły gwint w korbie .Wnioski wyciągnij sam.

4.Manetki przerzutek.Są to grip shifty - ich również nie polecam,łatwo o przypadkową zmianę biegów podczas jazdy a poza tym są trochę nieporęczne.

Reszta jest ogólnie spoko - niech jeszcze ktoś inny się wypowie.

Pozdrawiam

Napisano

a ten rower karaton gepida RAMA: 7005 ALLLOY DIRT I.S.C.G.

WIDELEC: RST LAUNCH RA 100MM

STERY: GEOIDA ALLOY A-HEAD

KORBA: TRUVATIV ISOFLOW 22-32-42/170MM

SUPORT: KINEX BLEOS MONOBLOCK

OBRĘCZ: RODI ACROBAT, ALLOY, 36L

SZPRYCHY: DT, BLACK

PIASTA: GEPIDA DISC QR 36L

HAMULEC - PRZÓD: GEPIDA TX-118

HAMULEC - TYŁ: GEPIDA TX-118

DŹWIGNIA HAMULCA: GEPIDA XL-92, ALLOY

ŚWIATŁA: -

KIEROWNICA: GEPIDA HB-3008 ALLOY 680MM

MOSTEK KIEROWNICY: GEPIDA TDS-AL-60 BLACK

SIODŁO: VELO 5065

SZTYCA PODSIODŁOWA: GEPIDA ALLOY 31,6X300 MM

MANETKI: SHIMANO ALIVIO

PRZERZUTKA - TYŁ SHIMANO ALIVIO

PRZERZUTKA - PRZÓD: SHIMANO ALIVIO

TRYB / ZĘBATKA: SHIMANO HG30-8

OPONY: SCHWALBE SMART SAM 26X2,2

i wymiana amora na jakiegos marzochiego za 700zł?

a co do tamtego roweru

znaczy sie kit? bo szukam szukam i nie moge fajnego rowerku znalezc moze by mi ktos pomogl znalezc pozadny rower do 2tys na raty i zeby miał chociaz jedna przerzutke?

a i jeszcze o jaki tuning chodzi? a gdybym wywalił przedni hamulec i kupił wiosną marzochiego nie miał by juz luzów?

Napisano

Przez tuning,mam na myśli m.in : ucięcie elastometru,zalanie oleju , dostosowanie amorka pod swoją wagę.

Tamten rower kitem nie jest aczkolwiek parę słabszych części ma.

Można jakiś link do tego roweru którego dałeś specyfikacje powyżej?

Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad poszukaniem Signa ds 2 który byłby chyba najlepszym rozwiązaniem , aczkolwiek trudno go teraz znaleźć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...