Skocz do zawartości

[trenażer] TacX I-Magic T1900, problem z mocą

d0cent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem trenażera TacX I-Magic, model T1900. Jeździmy na nim wraz z żoną na dwóch różnych rowerach (oba z kołami 26"). Na moim używam mojego zacisku do tylnego koła, który jest prawie taki sam jak ten Tac-Xa, a ten dostarczony z trenażerem włożyłem w rower żony.

Do trenażera założyłem pośredni adapter (ten na 610-640mm).

No i teraz problem.. Na rowerze żony założona jest opona Continental City Ride (slick), 1.75 (dętka 6 atm) - zakładając rower opona już od początku (mimo, że rolka nie jest dociśnięta) delikatnie dotyka opony. Niby nie problem. Generowana moc jednak wcale nie jest taka super - tzn żonie wystarcza, ale ja jadąc na rowerze żony widzę, że maksymalna moc jakaś powalająca nie jest.

Założyłem swój rower (opona slick 1.25 z upchaną dętką do opon 1.5-2.0 napompowaną na 6 atm) - tutaj już docisk jest chyba ok, bo jest wolne miejsce jak nie dociskam rolki, a jak docisnę to wiadomo. No i problem z mocą - jest kurcze słabo :) Nie wiem - może opona się ślizga? Odnoszę wrażenie, że jak zaczynam pedałować, to kilka pierwszych obrotów właśnie jest mega poślizgiem. No i potem ustawiając np trening tak, aby każde 5s było zwiększeniem nachylenia o 1%, dojeżdżając do nachylenia max 20% mam ciągle przełożenia 3x5 - i nie muszę ich zrzucać 0 mógłbym tak długo ciągnąć..

Kalibracja hamulcem jest wykonywana przeze mnie każdorazowo.

No i teraz nie wiem - po pierwsze nie wiem jak mocno powinienem dokręcać docisk rolki (producent się tym w instrukcji nie pochwalił..), czy może lepiej używać opony grubszej, czy może koniecznie trzeba wydać te 80-90pln na oponę do trenażera? W chwili obecnej max puls na jaki wchodzę to 170, co stanowi dla mnie 85% HR, więc o treningu wytrzymałości siłowej w strefie anaerobowej mogę zapomnieć - nie mogę już podkręcić kadencji, bo wyciągam tyle przy 90rpm..

Może źle do tego wszystkiego podchodzę - może na trenażerze trenuje się tylko na blacie regulując przerzutką z tyłu..? Prędkość pokazywana przez trenażer też jest jakaś z kosmosu - pedałując z tą samą kadencją, przy zmieniającym się tylko nachyleniu podjazdu zmienia mi się prędkość :D Może na trenażerze nie da się raczej wykonać treningu o bardzo dużej mocy? Może największą moc można tylko wygenerować na 3x7 lub 3x8?

Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości :)

• 2 tygodnie później...

Założyłem swój rower (opona slick 1.25 z upchaną dętką do opon 1.5-2.0 napompowaną na 6 atm) - tutaj już docisk jest chyba ok, bo jest wolne miejsce jak nie dociskam rolki, a jak docisnę to wiadomo. No i problem z mocą - jest kurcze słabo :( Nie wiem - może opona się ślizga? Odnoszę wrażenie, że jak zaczynam pedałować, to kilka pierwszych obrotów właśnie jest mega poślizgiem. No i potem ustawiając np trening tak, aby każde 5s było zwiększeniem nachylenia o 1%, dojeżdżając do nachylenia max 20% mam ciągle przełożenia 3x5 - i nie muszę ich zrzucać 0 mógłbym tak długo ciągnąć..

Do którego momentu odczuwasz różnicę w oporze w czasie zwiększania nachylenia ?

Kalibracja hamulcem jest wykonywana przeze mnie każdorazowo.

Nie do końca rozumiem, osiągasz maksymalny "brake", po prawej stronie ekranu w programie Catalyst ?

No i teraz nie wiem - po pierwsze nie wiem jak mocno powinienem dokręcać docisk rolki (producent się tym w instrukcji nie pochwalił..), czy może lepiej używać opony grubszej, czy może koniecznie trzeba wydać te 80-90pln na oponę do trenażera? W chwili obecnej max puls na jaki wchodzę to 170, co stanowi dla mnie 85% HR, więc o treningu wytrzymałości siłowej w strefie anaerobowej mogę zapomnieć - nie mogę już podkręcić kadencji, bo wyciągam tyle przy 90rpm..

Opona nie powinna się ślizgać na oponie, dociśnij tak aby poślizg pojawiał się ewentualnie tylko przy starcie do sprintu :)

Może źle do tego wszystkiego podchodzę - może na trenażerze trenuje się tylko na blacie regulując przerzutką z tyłu..? Prędkość pokazywana przez trenażer też jest jakaś z kosmosu - pedałując z tą samą kadencją, przy zmieniającym się tylko nachyleniu podjazdu zmienia mi się prędkość :o Może na trenażerze nie da się raczej wykonać treningu o bardzo dużej mocy? Może największą moc można tylko wygenerować na 3x7 lub 3x8?

Tak, największa moc generuje się przy największym przełożeniu (prędkości), wydaje mnie się że trening mógłbyś wykonywać na jednym przełożeniu (ewentualnie kilka tylnych biegów).

Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości :)

Jak tylko będę potrafił :)

Zapraszam do naszego sklepu, będziesz mógł porównać z innym i-magiciem.

pozdrawiam

Adrian

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź :D Głupi ja oczywiście nie napisałem tutaj (w sensie - w tym temacie), że problem już rozwiązałem: http://www.forumrowerowe.org/topic/78299-trenazer-z-pomiarem-mocy/page__view__findpost__p__780113

A forum mnie znów nie poinformowało mejlem o odpowiedzi w tym wątku, stąd znów mój poślizg z tym postem..

Generalnie trenażer jest miód, cud i orzeszki w polewie - jak się wie co i jak to można na nim wyczyniać cuda :P

Poślizg opony zdarzał mi się faktycznie tylko przy starcie do sprintu ale to przy zbyt małym dociśnięciu opony. Teraz jeżdżę na 2,5-3,5 (kalibracja) i jest super (na oponie 1,25 Kenda Kwest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...