spootnick Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Ja wolę zredukować i zachować obroty Znam osoby wolniejsze ode mnie używające znacznie twardszych przełożeń, ale mam podejrzenie że to nie jest optymalne. Sam nie zauważyłem żadnych zalet niskiej kadencji na maratonie, a wady jak skurcze tak.
kingj Napisano 23 Lutego 2011 Autor Napisano 23 Lutego 2011 Ponieważ zbliża się czas zakupu roweru, wracam do wątku. Odnośnie samego roweru decyzja już zapadła i będę się najprawdopodobniej decydował na Cannondale http://www.cannondale.com/gbr/eng/Products/Bikes/Mountain/Hardtail/Flash/Details/2731-1FS4SLRED-FLASH-CARBON-4-Z. Oglądałem dzisiaj ten model z fattym i robi naprawdę dobre wrażenie, a waga modelu jest w granicach 9,9kg. Pojawia się jednak kwestia wyboru amortyzatora i rozmiaru ramy. W drugiej konfiguracji (na której jeździłem) jest właśnie najnowszy fatty dlr80. Ja osobiście jestem za magura durin, ale chętnie poznam wszelkie za i przeciw. Plusem fattiego jest na pewno niższa waga 1270gr w porównaniu do 1430 g magury - daje to 160 gram różnicy. Odnośnie samej ramy to miałem możliwość przejechania się na rozmiarze L i wydawała się być ok - długość rury górnej 58,9 cm a mierzona linii prostej do sztycy 61,4 cm ,nie mam możliwości zmierzenia ramy XL - długości odpowiednio 60,8cm oraz 62,9 cm . Rower tak jak wcześniej pisałem rower ma służyć do ścigania, czy w związku z tym wziąć mniejszą L - czy może dłuższą. Różnica w długości rury pod-siodłowej wynosi 5cm więc sporo i w ramie XL jest podobna do mojej obecnej 53,5cm. W ramie L po podniesieniu sztycy do wysokości jaka jest mi potrzebna sztyca pozostaje w ramie na odpowiedniej bezpiecznej długości, poniżej tylnego trójkąta. Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc w wyborze
mwegrzyn Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 Zwrócić trzeba uwagę na to że jest tam sztyca o średnicy 27,2 , jeżeli jest ona sporo wysunięta to może być narażona na odkształcenia . Wysoki zawsze swoje waży .
sivydym Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 A może taka Orbea: http://allegro.pl/rower-orbea-lanza-popr-sid-xtr-crossride-nowy-i1469841103.html Nie jest to co prawda alma i nie kosztuje od razu 9k ale gwarancja na 10 lat tak samo obowiązuje. Rura 51 cm, sztyca 31,6 i w miarę długa 61, góra idą linki czyli i łatwo ponieść w razie czego, a waga ok 11 kg. Rama, hamulce, amor oraz przerzutki i manetki zostawiasz a z resztą - Crossridy od razu out, kaseta out, rurki i siodło także. Kupujesz lekkie koła powidzmy SLR ( a nawet jakies "kruche" ZTR z bikestacji przeżyja pod Tobą - cena podobna a waga jeszcze mniej ), rurki węgiel, siodło np Selle ... SLR i nagle za poniżej 8k masz rower 9,5 kg na maratony. Zawsze tez mozesz przejsc na 2x9 z dura
senjiro Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 Kolega już napisał że jest zdecydowany na Canona, więc nie ma co kombinować. Co do sztycy to nie powinno być raczej problemu bo z tego co wyczytałem kolega waży 73kg.
kingj Napisano 25 Lutego 2011 Autor Napisano 25 Lutego 2011 Kolega już napisał że jest zdecydowany na Canona, więc nie ma co kombinować. Co do sztycy to nie powinno być raczej problemu bo z tego co wyczytałem kolega waży 73kg. Dokładnie, rower wybierałem w październiku, teraz naprawdę nie potrzebuję kolejnych propozycji, tylko rzeczowej pomocy w doborze rozmiaru ramy i wyborze widelca.
Rulez Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 Skoro to ma być rower do startów lepszym wyborem będzie L, biorąc pod uwagę rozstaw kół oraz długość górnej rury będziesz właściwie "wyważony" w tej ramie, problemem mogła by być tylko długość rury podsiodłowej, jednak jak sam zauważyłeś , sztyca jest wystarczająco schowana. XL to już prawdziwa mało zwrotna "krowa".
kingj Napisano 19 Marca 2011 Autor Napisano 19 Marca 2011 Tak jak pisałem jestem zdecydowany na Cannona, ale co sądzicie o tym Canyonie - http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=2061 cena co prawda nieco wyższa, ale czy warto byłoby dopłacać ? Cały osprzęt na XO i kaseta XX, rozmiar L wydaję się być ok. Z tym że nie ma możliwości przymierzenia no i wysyłka z Niemiec - kupował ktoś taki rowerek przez ich stronę i może się podzielić doświadczeniami ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.