Skocz do zawartości

[Piasta] Alfine 11(sg-s700) - dostępność

wingstar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pozdr

Od dłuższego już czasu zastanawiam się nad piastą wielobiegową. Mam zamiar zakupić Shimano Alfine 11 (SG-S700). Powinna zgodnie z zapowiedziami być już dostępna w sprzedaży. Niema jej jednak nadal nawet w ofercie shimano polska. Wielokrotnie wysyłałem już do nich maila ale zapytania pozostały bez odpowiedzi.

Tak więc Może z ktoś z forumowiczów wie coś na temat dostępności i ceny Alfine 11 ?

Napisano

Rzeczywiście z piastą jest problem i to nie tylko w Polsce. Zajrzałem do kilku sklepów internetowych i są zerowe stany, w zależności od wersji napisane o planowych dostawach w okolicy końca roku/początku następnego...

Osobna kwestia to koszt nowości (w przeliczeniu cena zbliża się do ~1500zł) i kwestia czy potrzebujesz 3 dodatkowych, ale twardszych, przełożeń? Jak nie, to Nexus 8/Alfine 8 będą znacznie tańszym rozwiązaniem... :D

Edit: dodam jeszcze, że tych twardszych przełożeń nie można za bardzo nadrobić zmniejszając przełożenie główne, np. zamiast 2.25 (36/16) dając 2.0 (32/16) - piasty wielobiegowe mają ograniczoną zdolność przenoszenia momentu (który wbrew pozorom jest największy przy najlżejszym dla rowerzysty przełożeniu) i tu leży problem w rozszerzaniu zakresu biegów w stronę tych 'miękkich'.

Napisano

Jeśli jest prawdą to co można znaleźć w czeluściach sieci, to ta piasta użytkowana zgodnie z zapisem w instrukcji, że przełożenie korba / zębatka powinno wynosić ok. 1,9 daje zakres przełożeń prawie identyczny ze standardem MTB, ale bez młynka. Wiem, że w praktyce może być inaczej, ale dla porównania "wizualnego" ma to sens.

Napisano

Coś czuję, ze Alfine 11 to będzie taki sam hit jak i niewypał bo będą jaja z dostępnością. W poprzednich latach ze zwykła 8kmą było bardzo ciężko w całej EU a teraz ludzie się podniecili nową wersją. Początkowo to chciałem ją brac w ciemno, ale kiedy doczytałem że to jest 8+3 TWARDE to mi przeszło. Łudziłem się, że dołożyli miękkie. Same rozwiązania czyli nowe zęby oraz kąpiel olejowa jak najbardziej. Dopóki dopóty nie wezmę alfine 11sp do łapy i nie przejadę się na nim to dałem sobie na luz. Wątpie żeby cena zamknęła się w tych 1500 PLN :)

Nie bardzo rozumiem polityki shimano w tym zakresie. Powinni się chwalić nową piastą dopiero jak ją będą mieli gotową a tak to zrobili tylko zamieszania i żadnego pożytku z tego nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...