wingstar Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 pozdr Od dłuższego już czasu zastanawiam się nad piastą wielobiegową. Mam zamiar zakupić Shimano Alfine 11 (SG-S700). Powinna zgodnie z zapowiedziami być już dostępna w sprzedaży. Niema jej jednak nadal nawet w ofercie shimano polska. Wielokrotnie wysyłałem już do nich maila ale zapytania pozostały bez odpowiedzi. Tak więc Może z ktoś z forumowiczów wie coś na temat dostępności i ceny Alfine 11 ?
pawelsystem Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 jedynie co to widziałem krossa z piastą SG-S501 i kompletną grupą z tej serii
rzymo Napisano 8 Października 2010 Napisano 8 Października 2010 Rzeczywiście z piastą jest problem i to nie tylko w Polsce. Zajrzałem do kilku sklepów internetowych i są zerowe stany, w zależności od wersji napisane o planowych dostawach w okolicy końca roku/początku następnego... Osobna kwestia to koszt nowości (w przeliczeniu cena zbliża się do ~1500zł) i kwestia czy potrzebujesz 3 dodatkowych, ale twardszych, przełożeń? Jak nie, to Nexus 8/Alfine 8 będą znacznie tańszym rozwiązaniem... Edit: dodam jeszcze, że tych twardszych przełożeń nie można za bardzo nadrobić zmniejszając przełożenie główne, np. zamiast 2.25 (36/16) dając 2.0 (32/16) - piasty wielobiegowe mają ograniczoną zdolność przenoszenia momentu (który wbrew pozorom jest największy przy najlżejszym dla rowerzysty przełożeniu) i tu leży problem w rozszerzaniu zakresu biegów w stronę tych 'miękkich'.
Miecho87 Napisano 9 Października 2010 Napisano 9 Października 2010 Jeśli jest prawdą to co można znaleźć w czeluściach sieci, to ta piasta użytkowana zgodnie z zapisem w instrukcji, że przełożenie korba / zębatka powinno wynosić ok. 1,9 daje zakres przełożeń prawie identyczny ze standardem MTB, ale bez młynka. Wiem, że w praktyce może być inaczej, ale dla porównania "wizualnego" ma to sens.
enduroriderPL Napisano 10 Października 2010 Napisano 10 Października 2010 Coś czuję, ze Alfine 11 to będzie taki sam hit jak i niewypał bo będą jaja z dostępnością. W poprzednich latach ze zwykła 8kmą było bardzo ciężko w całej EU a teraz ludzie się podniecili nową wersją. Początkowo to chciałem ją brac w ciemno, ale kiedy doczytałem że to jest 8+3 TWARDE to mi przeszło. Łudziłem się, że dołożyli miękkie. Same rozwiązania czyli nowe zęby oraz kąpiel olejowa jak najbardziej. Dopóki dopóty nie wezmę alfine 11sp do łapy i nie przejadę się na nim to dałem sobie na luz. Wątpie żeby cena zamknęła się w tych 1500 PLN Nie bardzo rozumiem polityki shimano w tym zakresie. Powinni się chwalić nową piastą dopiero jak ją będą mieli gotową a tak to zrobili tylko zamieszania i żadnego pożytku z tego nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.