Negatywo Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 Serwisowałem ostatnio piastę, wymieniałem tuleję ślizgową łożyska, po złożeniu nie działają zupełnie biegi, jest chyba tylko pierwszy. Przełącznik zamontowany na piaście nie odbija. Czy ktoś rozbierał kiedyś piastę Nexus 7 z hamulcem wewnętrznym ?
mtths Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 Po pierwsze czy piasta jest prawidłowo wyregulowana? Na 4 biegu kręcisz baryłką przy manetce aż żółte kropki pod spodem piasty lub żółte kreski w okienku na górze się pokryją. Ładny poradnik ma Sheldon Brown - http://www.sheldonbrown.com/nexus-mech.html Jeśli to nie pomogło to znaczy że coś "serwisant" spartolił. Np ustawiał linkę nie na 4 biegu jak widać powyżej. Co do demontażu i serwisowania przekładni: Kupując rower z tą piastą poszperałem na wszelki wypadek na temat serwisowania. Masz znaleziony bardzo dobry wątek na innym forum na temat serwisowania Nexus 7 - http://beachcruiser.pl/forum/viewtopic.php?t=254 edit: literówki
rzymo Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 Przełącznik zamontowany na piaście nie odbija. Masz na myśli ten element, który się obraca, wybierając odpowiednie biegi? Jeśli nie wraca on do pozycji początkowej to na pewno piasta jest źle/niedokładnie złożona.
Negatywo Napisano 8 Października 2010 Autor Napisano 8 Października 2010 Dzięki mtths za wątek z drugiego forum. Chyba problem jest podobny. Piasta przed dotarciem do mnie była przez "fachowca" serwisowana, tzn wymienił na niewłaściwe kulki w łożysku, włożył odrobinę mniejsze bez wianka, efektem czego było powstanie luzu i zniszczenie tuleji ślizgowej - konusa. Wymieniłem tulejkę oraz wstawiłem odpowiednie kulki, co prawda same bez wianka. Wszystko niby było ok., ale po zainstalowaniu nie działają absolutnie żadne biegi, nie odbija. Piasta chyba była używana na tym luzie i pewnie się coś zniszczyło odpowiedzialnego za biegi. Będę chyba musiał rozebrać ją całkowicie i dostać sie do "skrzyni biegów"
Negatywo Napisano 18 Października 2010 Autor Napisano 18 Października 2010 Biegi już działają. Problem polegał na tym że przy ponownym składaniu jedna z blaszek, taka z wieloma wypustkami, była źle założona i nie zahaczała odpowiednio o oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.