Skocz do zawartości

[hamulec] BB5 nie miści się na tarczy ?

LAB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem różnych odpowiedzi i nie znalazłem jednoznacznej.

Mój problem polega na tym iż miesiąc temu zachciało mi się rozkręcać zacisk Promax DSK - 720 i już go nie złożyłem do takiego stanu jaki był przed.

Zakupiłem zacisk BB5 do którego dostałem tarczę 203 mm, ale chyba nie jest mi coś takiego potrzebne na kole :) więc postanowiłem poprostu zamontować zacisk w miejsce starego gdzie mam tarcze 160, i tu jest problem ponieważ jak dokręcam adapter zaczyna on stykać się z tarczą i w pewnym momencie koło się blokuję. Oglądałem w sieci zdjęcia adapterów i nie widzę różnicy.

Dlatego pytanie czy jak dołożę 1 podkładkę, czy będzie to miało jakiś wpływ na działanie lub wytrzymałość połączenia ? Czy może jechać i kupić nowy adapter pod 203 i zamontować tego kolosa.

Wieczorem mogę jakieś zdjęcie załączyć.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Na ramie masz mocowanie IS (2 oczka), zacisk jest PM. Potrzebujesz adaptera IS/PM do tarczy 160. Adapter mocujesz wewnątrz ramy, od strony tarczy. Do adaptera mocujesz zacisk. Poluzuj mocowanie zacisk adapter. Dokręć do ramy adapter a potem wyreguluj zacisk. Nie ma prawa, żeby nie pasowało.

Na ramie masz mocowanie IS (2 oczka), zacisk jest PM. Potrzebujesz adaptera IS/PM do tarczy 160. Adapter mocujesz wewnątrz ramy, od strony tarczy. Do adaptera mocujesz zacisk. Poluzuj mocowanie zacisk adapter. Dokręć do ramy adapter a potem wyreguluj zacisk. Nie ma prawa, żeby nie pasowało.

Ok, tak jak piszesz jest, adapter został mi z promaxa, do tego dokręcałem BB5. Później luzowałem adapter ale nie widziałem możliwości wystarczającego odchylenia adaptera. Brakuje mi dosłownie 2 mm.

Dziś zrobię zdjęcie i zamieszczę bo może coś źle robię :[

Cześć, zrobiłem zdjęcia - powinny być widoczne pod linkiem z hotmaila - ZDJECIA TUTAJ

Skręciłem wszystko i tak jak pisałem, zacisk dochodzi do krawędzi tarczy i wszystko się blokuje;

na pewno zalożyłeś wszystkie podkładki? 4wklęsłe, 4 wypukłe i 2 zwykłe.

Kolego, może nie :wallbash: bo zacisk kupiłem używany i myślałem że wystarczy przełożyć.

Andrew miał rację. Brak podkładek. Ma być tak jak na zdjęciu. http://www.harfa-harryson.com.pl/img/descriptionphoto.php5?id=543&name=main Tu masz link do instrukcji montażu. http://www.sram.com/_media/techdocs/95-5015-007-000.pdf

Ok, dzięki za pomoc, mam jeszcze tylko 2 pytania - czy mam jutro jechać po jakieś specjalne nakrętki do sklepu rowerowego, czy wystarczą podkładki z metalowca ?

I czy zmienić 160 na 203 ? Czytałem i poza tym że wygląd będzie inny nie wnosi to nic poza tym w moim przypadku.

Masz użyć podkładek takich, jak w klockach do v-brake. Przypatrz się zdjęciu jak nie wiesz o jakie chodzi.

Działa, :] kupiłem najtańsze klocki z accenta za 10 zł i podkładki spasowały w sam raz. Zostałem przy 160, hamuje elegancko.

Dziękuje za wszystkie informacje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...