borscik2 Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam!! Moi drodzy jeżdżę na rowerze w normalnych butach. I przyszla mi chęć kupna butów typowo rowerowych wraz z pedałami. Pomóżcie mi dobrać jakieś odpowiednie buty do jazdy MTB w max kwocie 300 zł. Z góry dzieki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Również mam podobną sytuację. Trochę poszukałem, popytałem, poczytałem i na razie zastanawiam się nad butami spd Shimano M086, na Allegro trafiają się za trochę ponad 200 zł, a więc jeszcze na pedały wystarczy (Shimano PD M520). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2010 http://www.cyklotur....zatrzaskowe_MTB,0.html butów przed dwoma stówkami też kilka modeli http://www.cyklotur....uwie_meskie_MTB,0.html Razem spokojnie w 3 stówkach się mieścisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 http://mkbikeonline.com/sklep/product_info.php?products_id=11707 ja uzywam takich bucikow do tego spd shimano 520 i jestes sporo przed granica 300zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Jak już wcześniej się pojawiło buty Shimano M086, ewentualnie M076. Ale pedałów 520 nie kupujcie, nie opłaca się... Lepiej dołożyć 50zł i mieć porządne pedałki, które wytrzymają o wiele dłużej, a jak złapią jakieś luzy to samemu można się z tym uporać (do 520 potrzebny jest jakiś klucz na wielowypust, a tak wystarczy zwykły klucz płaski); mam na myśli jako te pedałki Shimano M540. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrixowo Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 to jakie byście polecali pedały SPD pod te buty Shimano? dobre w rozsądnej cenie do pierwszej jazdy w SPD? oczywiście takie aby dawały rady w maratonach górskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Te M520 są w miarę tanie, tylko jak już wcześniej wspomniano mniej trwałe. Do ich rozkrecenia potrzeba specjalnego wielowypustu i prawdopodobnie szybko łapią luzy, ponieważ w środku mają tulejkę z tworzywa. Wiem to od znajomego, który je ma i wg niego warto dopłacić do M540 - łatwiejsza regulacja i trwalsze. Buty też polecał ze względu na klamrę. Tylko wtedy cena chyba lekko przekroczy 300 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Przekroczy, ale naprawdę warto wydać więcej. Ja dwa lata temu miałem podobny dylemat, chciałem trochę iść po koszcie, ale jednak wydałem więcej i teraz tego nie żałuję. Szczególnie jeśli chodzi o pedały, osoby, które znam i w mniej więcej podobnym czasie kupowały pedały właśnie 520 już rok temu, musiały je serwisować bo się pojawiły luzy, przy o wiele mniejszych dystansach niż moje. Ja do dnia dzisiejszego nie zaglądałem do nich, bo wciąż trzymają, prawdopodobnie dopiero teraz zimą jak będzie sporo czasu, to tak na wszelki wypadek jest rozbiorę, przeczyszczę i nasmaruję, żeby w przyszłym sezonie nie sprawiały problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Tak się zastanawiam na jakiej podstawie twierdzicie, że 520-tki łapią szybciej luzy niż 540? Jeżdżę na 520tkach od kilku lat i fakt, luzy złapał jeden z nich ale tylko dlatego, że przywaliłem nim solidnie w spory korzeń w trakcie jazdy terenowej. Poza tym nic się z nimi nie działo a zrobiłem na nich naprawdę dużo kilometrów. Prędzej wytrą się bloki. Klucz do ich rozkręcania to sprawa groszowa (bodajże 2,50zł) więc nie ma o czym mówić. Na 540 tki szkoda kasy zwłaszcza jeśli musisz się z nią liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borscik2 Napisano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2010 michuu możesz jeszcze raz wysłać linki bo te które wysłąłeś nie wchodza mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 michuu możesz jeszcze raz wysłać linki bo te które wysłąłeś nie wchodza mi Nie klikaj w link, tylko go skopiuj z tą częścią co jest za nim ",0.html" bo tego fragmentu nie rozpoznaje jako łączę i dlatego Ci nie wchodzą stronki. Jacku wszystko zależy od tego jak kto jeździ i dba o rower, ale jakby nie patrzeć takie są opinie wielu osób, które jeżdżą na 520, jak i samych sprzedawców (chociaż w ich przypadku może bardziej chodzić o troszkę większy zysk). Bo ogólnie oba pedały się różnią się głównie tym, że w 540, jest lepsza, a zarazem lżejsza ośka (30gram na komplecie), 540 przykręcamy imbusem, a 520 płaskim, 540 otworzymy płaskim kluczem i przez to ma troszkę inną budowę w tej części (metalowa, a nie z tworzywa). Pozostałe części pedała są niby takie same, chociaż nie wiem czy łożyska jeszcze nie są inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robercik1904 Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Tak jak wyżej polecam dopłacić do 540-tek!! Jeździłem na obu modelach i 520 skończyły żywot po jednym sezonie.. no i nie dało się tam skasować ogromnych luzów które powstały, pedały zaczęły strzelać.. i wtedy przekonałem się ze 540-ki to dobry wybór, ścigam sie wiec sprzętu nie żałuje i nie raz przywaliłem czy to w pień czy to kamień... pedał dostał luzu ale w 540-kach można banalnym sposobem własnoręcznie skontrować 2 śrubki i już luzu nie ma W słabszym modelu tego zrobić nie można wiec polecam dopłacić!! No i dla maniaków sa lżejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.