c1ach Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witajcie ! Chcę kupić sobie damper do ramy GT iDrive 3.0 , rocznik 2004. Z tego co sobie obliczyłem przełożenie ramy wynosi 3:1, czy jak kto woli 1:3. W każdym razie mamy 115 mm skoku ramy naprzeciw prawdopodobnie 38 mm skoku tłoka (długość montażowa 165 mm). Rama ma dawać tylko i wyłącznie frajdę z jazdy - szeroko pojęta turystyka. Niestety mam ograniczone fundusze, bo to jest z założenia budżetowy full Zresztą nie mam motywacji aby pakować w nią 1000 zł na sam damper - za 2 lub 3 sezony prawdopodobnie kupię już coś innego, na inną długość niż 165 mm. Damper musi być taki : - stosunkowo tani (widły 0 - 400, z parciem na mniej) - może być używany - niech nie rozleci się po sezonie - zaproponuje dobry stosunek cena/jakość/praca - opcjonalnie blokada, a potem to już może sobie bujać - powietrzny Od jakiegoś czasu robię małe rozeznanie w temacie i jest kilka celów. Szkoda, że jakąś używkę w rozmiarze 165 ciężko dostać. Na szczęście mam czas - aż do wiosny, więc mogę czekać na okazję. Oto moje typy, prosiłbym o porównanie i wskazanie lepszych alternatyw : 1. RockShox Ario 2.1 - nowy, tani i nie ma blokady. Podstawowe regulacje, szału chyba nie ma. Może i by się sprawdził, tylko mało o tym opinii. Interesuje mnie jak na razie najbardziej ze wszystkich. 2. RockShox Bar - z tego co wiem raczej słabo opiniowany. Ciekawie tylko jak wypada w porównaniu do Ario ? 3. Suntoury - anonimowy Raidon (samo MTBR milczy) i trochę bardziej popularny Epicon - ma blokadę, podobno nawet działa. Być może są tutaj użytkownicy tego dampera, jak jest z trwałością takowego wynalazku ? 4. Fox Float R - tutaj w grę wchodzi używka. Problemem jest dostępność używanych egzemplarzy. Jak się trafi to zapewne nie będzie zbyt dużego wyboru w rodzajach platformy, tłumienia itp. 5. X-fusion O2 - chyba podobny do Fox'a, ale ciężko z używkami, sprzedaży detalicznej nowych nie odnotowałem. Ogólnie wiem, że za te pieniądze wodotrysków nie kupi. Chciałbym jednak wybrać mniejsze zło ( ) Dzięki za ewentualne porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 może kup sida dobry i tani amorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Wiesz co właśnie też się nad nim zastanawiałem tylko zapomniałem dopisać - poprzedni właściciel miał go w tej ramie, dzięki za przypomnienie. Trochę tylko przeraża mnie wiek Sidów (jak to się ma do stanu technicznego) które są w moim zasięgu cenowym, np. : http://allegro.pl/damper-rock-shox-sid-dual-air-165mm-eye-to-eye-i1249049463.html http://allegro.pl/damper-rock-shox-sid-dual-air-165mm-eye-to-eye-i1249049446.html Miałeś może podobny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 ja kupiłem nowy nie używany http://allegro.pl/nowy-rock-shox-sid-dual-air-i1235555227.html podobno jest to jeszcze starszy model od tych które podałeś mój działa wyśmienicie a nie ma lekko 100kg rider i prawie codzienne wycieczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GozDD Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Zacznę może od Bar'a bo sam na nim jeżdżę. Jakiś super damper to to nie jest ale generalnie póki co nie narzekam. Ciężko trochę ustawić ciśnienie aby SAG był w normalnych granicach i jednocześnie był odpowiednio czuły. Ario 2.1 - z tego co mi wiadomo to ta sama konstrukcja co Bar więc ja bym nie ryzykował. Epicon - sam szukałem opinii na temat tego cuda i ciężko znaleźć coś konkretnego. Suntour dopiero zaczyna produkcję damperów więc może być różnie. Z resztą gdyby pracował chociaż tak płynnie jak Epicon SF9 to byłaby ciekawa propozycja. Co do reszty to się wypowiadam bo nie jeździłem ale ja osobiście szukałbym używki jakiegoś Fox'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2010 No z tym Foxem to ciężka sprawa na rynku wtórnym - można szukać w nieskończoność Mam czas, ale nie wiem czy jest sens czekać - rama stoi w pokoju i kusi Prawdopodobnie zdecyduję się jednak na jakiegoś starszego Sida... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilio3 Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Fox dobry tylko cierpliwości trzeba by trafić na używke, mam do sprzedania nowego xfusion 190mm ale długość niestety cie nie urządza, testowałem rs mc3.3 i specjalnie mnie nie poraził swoją pracą w stosunku do ceny, teraz jeżdżę na manitou swinger 3way i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Pozwolę sobie przypomnieć o sobie i zasięgnąć jeszcze jednej porady. Do wzięcia Fox Float R z ProPedal - prawie nówka sztuka, wymontowany z Gianta Anthema. Z tego co wyczytałem z naklejek platforma i tłumienie są ustawione na środkowy poziom. Cena w granicach rozsądku - mniej więcej tyle co za nowego Epicona. Jak myślicie, brać ? Zależy mi głównie na komforcie, bujać sobie może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 25 Października 2010 Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Jeżeli cena jest atrakcyjna a damper z pewnego źródła to nie pozostaje Ci nic innego. Długość 165mm nie daje dużego pola do popisu. Tyle ile musisz pobujasz się na tym zestawie a potem sam mówiłeś, ze będzie inny rower wiec powinno być ok:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.