Skocz do zawartości

[naped] kompletowanie napedu

zgredoza12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na przyszły sezon muszę skompletować nowy napęd. Jeżdżę od roku, poprzedni napęd mi się rozsypał. Planuję intensywnie jeździć w maratonach MTB i potrzebuję trwałego, mało awaryjnego zestawu w niewygórowanej cenie. Pod względem technicznym jestem zielony, dlatego proszę o pomoc.

Mam ramę Kellys Mystery 2009, manetki XT.

Co powiecie na konfigurację:

Korba XT

Kaseta XT

Przerzutka przód XTR

Przerzutka tył XTR ?

Łańcuch mam w miarę nowy, XTR.

Teraz moje pytanie:

Czy najlepszy dla mnie układ zębów w korbie to 44/32/22 T?

Czy najlepszy dla mnie układ zębów w kasecie to 11-34?

Przednia przerzutka ma być Down-swing? (model FD-M971 ?)

Do tylnej przerzutki proponujecie długi czy krótki wózek? Nie orientuję się w sytemie Top normal, low normal itd. i oznaczeniach m970-72 - który wybrać?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Tylna przerzutka - lepszy krótki wózek i tak Ci obsłuży każdą kasetę top/low normal, zależy co wolisz mieć, szybką redukcję na mniejszą czy większą koronkę i czy chcesz inwestować może jeszcze w karbonowy wózek?

Przednia przerzutka - top/down swing sprawa się ma jak powyżej.

Kaseta - lepiej wziąć 11-32, koronkę 34 masz szansę użyć tylko na maratonie górskim na dosyć ostrym podjeździe, na co dzień odpada, chyba, że mieszkasz w górach, także nie ma sensu dociążać o kilka gram roweru, a poza tym w 32 masz więcej mniejszych koronek demontowanych, więc możesz wymienić tylko te zużyte.

Łańcuch - co z tego, że masz nowy zwykle się stosuje taki układ, że nowa kaseta = nowy łańcuch (możesz poza tym bawić się w używanie np. trzech łańcuchów i zmianę ich co 100-500km)

Korba będzie ok ;)

Ogólnie napęd będzie ok;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...