Gabber Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam Jestem nowym na tym forum i mam pytanie do znawców jaki rower kupić za 1400 a 1600 PLN Rower służyć ma przede wszystkim do jazdy po drogach leśnych, szutrowych, kamienistych i czasem po zwykłych osiedlowych chodnikach. Rower musi być w miarę wytrzymały na jakieś niewielkie skoki ze schodów i z krawężników. Znalazłem kilka egzemplarzy które mi przypadły do gustu: http://www.ceneo.pl/3438444 http://www.ceneo.pl/7450871 http://www.ceneo.pl/593101 http://www.ceneo.pl/5778037 http://www.ceneo.pl/7259376 Z tych wymienionych mam faworyta, ale proszę Was o doradzenie co kupić a czego nie i o opinie Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
transferaza Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 ja bym brał tego http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-3-s-2010-117014695/ ma najlepszy amortyzator z tych co podałeś suntaur xcr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Unibike Evolution - 1440 zł Kross Level A4 - 1599 zł Oba z nich mieszczą się w podanym przez Ciebie przedziale cenowych. Osobiście skłaniałbym się ku Krossowi ponieważ za 160 zł więcej zamiast zwykłych V-brake'ów dostajesz hamulce tarczowe hydrauliczne (nie mechaniczne będące w tych rowerach, które wymieniłeś). Rowery wybrane przez Ciebie mają słabszy osprzęt, a jeden z nich to w ogóle nie jest typowy MTB,(a chyba właśnie taki rodzaj rowerów Cię interesuje) tylko Cross stworzony do jeżdżenia raczej po utwardzonym terenie. Mógłbyś jeszcze podać swój wzrost, żeby dobrać odpowiedni rozmiar ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek17 Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Sam kilka tygodni temu miałem podobny problem. Mój wybór padł na Unibike Evolution i jestem na dany moment zadowolony z zakupu (500km). Co do hamulców v-brakee jestem a nich zadowolony i nie odczuwam potrzeby zmiany na hydrauliki tarczowe, a poruszam się po nawierzchniach podanych przez Ciebie. Jeśli nie będziesz jeździł w ekstremalnych warunkach (błoto, śnieg, woda-mówię o jeździe przez dłuższy czas a nie małej kałuży xD ) oraz obejdziesz się bez karkołomnych zjazdów to moim zdaniem v-brakee w Unibike będą wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Mimo wszystko jednak hydrauliki lepsze Zwłaszcza na mokrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek17 Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 W mokrych warunkach na pewno przewagę mają hydrauliki. Kwestia tylko jak często kolega będzie jeździł w obfitym deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 5 Października 2010 Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam W tej cenie również polecałbym KROSS A4 i mimo wszystko na hydraulikach bo i tak i tak są lepsze od najlepszych v-ek ponieważ masz tam założone TEKTRO i to mimo wszystko nie jest zły hamulec. Sam mam je w KROSSie A2 XT 2009 i jestem z nich bardzo zadowolony: dobra siła i modulacja i wszystko chodzi bez jakiegokolwiek odpowietrzania itp. Bierz KROSS A4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabber Napisano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Adminowi dziękuję za poprawienie tematu, a Wam za podpowiedzi. Wafel - dokładnie chodzi mi o MTB a mój wzrost to 179cm, ap-ropo jaki rozmiar był by dla mnie odpowiedni ? Czasem na pewno zdarzy się sytuacja że będę musiał wracać w deszczowy dzień do domu i nie wykluczone też zimą poszaleć po śniegu ale to tylko sporadycznie i dla zdrowotności . Z tego co czytam polecacie Kross-a A4, a co z KTM-em i SCOTT-em moimi faworytami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Kross: napęd Deore/Alivio, amor XCR LO + hydrauliki > KTM: napęd Acera/M190, amor XCT Kross: -||- > Scott: napęd Acera/Tourney, amor XCM LO Kross jest zwyczajnie lepszy od KTMa i Scotta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 180cm to bierz rame 18stke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabber Napisano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Czyli Kross A4 ma lepsze "części" niż pozostałe modele, ale przypadkiem nie jest tak że lepszy osprzęt wypiera dobrą ramę roweru i inne podzespoły np. koła, piast itp? cena nie jest wygórowana i ciekaw jestem na czym Kross zaoszczędził. Chcę kupić dobry rower i dlatego o tak wiele pytam, a żeby później nie być rozczarowanym. Rama 18' powinna być dobrze dobrana do mojego wzrostu jak napisał jasskulainen ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Rama Kross jest hydroformowana i nie bałbym się o jej wytrzymałość. Jest zrobiona ze stopu aluminium 7005, który jest nieco bardziej miękki od stopu 6061 (stosowanego w KTM'ie i Scott'cie), ale przez to trudniej żeby pękła, bo będzie bardziej elastyczna. Powiedziałbym raczej, że to inni producenci mają zawyżone ceny niż że Kross ma je za niskie. Co do rozmiaru: dla Ciebie najlepszym wyborem byłby 19", którego akurat w A4 nie ma. Ale żeby upewnić się co do właściwego rozmiaru możesz podjechać do dowolnego dealera tej marki (z tego co widzę na stronie Krossa w Tarnowie jest ich 5), poprosić o jazdę próbną, albo chociaż przymiarkę w sklepie na obydwóch rozmiarach i rozwiać wszelkie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabber Napisano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Wielkie dzięki za informacje - bardzo pomogły mi w wyborze roweru - mam nadzieje że będę z niego zadowolony Ap-ropo jak z siodłem bo słyszałem ze jest strasznie twarde - prawda to? i czy przysłowiowe cztery litery przyzwyczają się do niego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przetak12 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Ja bym proponował krossa a2 bądź a4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.