Skocz do zawartości

[czyszczenie] po błocie do pasa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jechałem sobie dzisiaj z kolegami, i przejeżdżałem po takiej długiej kałuży (prawie jezioro :)). i gdy tak przez nią jechałem, w pewnym momencie tak się pogłębiło, że do pasa miałem błoto, generalnie tylko siodełko i kiere mam czystą :D. I teraz pytanie, jak się zabrać za czyszczenie? Jutro rozbiorę napęd, łańcuch wyczyszczę w nafcie. I teraz tylko jeszcze mnie zastanawia jak doporwadzić piastę do porządku. Jest to DEORE RH-M590 - podobno jest jakoś magicznie uszczelniana - nie chcialbym na razie jej rozbierac, i mam pytanie czy jakoś może się wydobyć z niej smar, poprzez całkowite zanurzenie?

Napisano

jeżeli dobrze się toczy, nie czuc piasku, nie ma luzów to po jaka cholere ja rozbierać. A jak czuc piasek i brak smaru to nie ma innego wyjscia jak rozebarc, wyczyscic, nasmarowac i zlozyc. pojeździj, jeżeli nic się nie będzie działo to jeździj dalej.

niedawno tez jeździłem po kałużach po korbę, i błocie. Rower w całości myje może raz na miesiąc, a po takich wyjazdach poprostu czyszcze łańcuch i kasete. Okolic suportu wole nie ruszać,bo jak zaczne je co chwile myc to nie wyjdzie im na dobre. Odkąd wymieniłem koła na maszynowe i hamulce na tarcze mam świety spokój . :]

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Woda była wysoko?? sięgnęła do sterów?? Jezeli tak wypada je wyczyścić. to samo z suportem jeżeli nie jest uszczelniany. reszte to oplukać wodą i wysuszyc ;) Piasty tez mozna profilaktycznie wyczyścic ale skoro wymieniasz... :P

• Mod Team
Napisano

Moj bład :)

Wiec do piast tez bym zajżał :yes: nie wiem jakie to piasty i jakie maja uszczelnienia, z piastami na maszynach za wiele nie poszlaje ale kulkowe wypada wyczyścić i nasmarować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...