idir Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 Witam Zastanawiam sie nad kupnem ramy Trek 8000 2010, kolejna opcja jest caly rower Trek 6700. Pytanie moje to co zyskam majac rame 8000 nad 6700. W tej chwili mam rame Trek 970 Cr-Mo, krora jak wiecie "pracuje" i poprzez swoja elastycznosc absorbuje wiele drgan i wibracji. Aluminium jest sztywnym metalem, jak jedzi sie na takich ramach? Czy rower ma tendencje wchodzi w rezonans? Bede wdzieczny za pomoc jako, ze nie mam okacji pojezdzic na alu. Pozdrawiam Idir
Pitof Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 Witaj, Alpha Red Aluminum to obecna nazwa handlowa materiału zwanego dawniej przez Treka ZR 9000. Obecnie pod tą nazwą mogą się kryć dwa rodzaje materiału: - stop ZR 9000, czyli aluminium z dodatkiem pierwiastka cyrkonu ( Zr - zirconium), który znacznie utwardza stop aluminium - stopy alu z serii 7000. Natomiast Alpha Balck (dawne Alpha SLR) to nazwa handlowa stopów aluminium z serii 6000. Jeśli się nic nie zmieniło to ramę 8000 będziesz miał wykonaną właśnie ze stopu ZR 9000. Jest ona znacznie wytrzymalsza i sztywniejsza niż jej odpowiedniczka bez tego dodatku. Mimo tego jest też lżejsza. Trek kiedyś nawet przyrównywał te ramy do ram tytanowych. Uprzedzając ewentualne pytanie - nie wiem jaka jest realna różnica w wadze ram serii 6 i 8. Co do rezonowania ram aluminiowych to czasami zdarza się to w tzw. puszkach- wydmuszkach, ale wspomniane ramy Treka do nich się nie zaliczają. Żadna z nich nie wygra konkursu na najlżejszą ramę świata. Co do samej jazdy na aluminiowej ramie to powiem tak: mając rower z amortyzatorem nie ma żadnego problemu, chociaż pewnie poczujesz różnicę. Szczególnie na początku. Natomiast sztywne rowery z ramą alumniniową (np. miejskie / urban) nie są już dla każdego.
spootnick Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 8000, a w bikeBoard 5/2010 Trek 6700 19,5" 1895 g.
Rulez Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 kolejna opcja jest caly rower Trek 6700. Pytanie moje to co zyskam majac rame 8000 nad 6700. Jeśli jesteś nastawiony na normalną jazdę dla przyjemności a nie sportowe wyczyny , w zupełności wystarczy Ci rama 6700.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.