Skocz do zawartości

[rama] Trek 8000 czy 6700

idir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zastanawiam sie nad kupnem ramy Trek 8000 2010, kolejna opcja jest caly rower Trek 6700. Pytanie moje to co zyskam majac rame 8000 nad 6700.

W tej chwili mam rame Trek 970 Cr-Mo, krora jak wiecie "pracuje" i poprzez swoja elastycznosc absorbuje wiele drgan i wibracji. Aluminium jest sztywnym metalem, jak jedzi sie na takich ramach? Czy rower ma tendencje wchodzi w rezonans?

Bede wdzieczny za pomoc jako, ze nie mam okacji pojezdzic na alu.

Pozdrawiam

Idir

Napisano

Witaj,

Alpha Red Aluminum to obecna nazwa handlowa materiału zwanego dawniej przez Treka ZR 9000. Obecnie pod tą nazwą mogą się kryć dwa rodzaje materiału:

- stop ZR 9000, czyli aluminium z dodatkiem pierwiastka cyrkonu ( Zr - zirconium), który znacznie utwardza stop aluminium

- stopy alu z serii 7000.

Natomiast Alpha Balck (dawne Alpha SLR) to nazwa handlowa stopów aluminium z serii 6000.

Jeśli się nic nie zmieniło to ramę 8000 będziesz miał wykonaną właśnie ze stopu ZR 9000. Jest ona znacznie wytrzymalsza i sztywniejsza niż jej odpowiedniczka bez tego dodatku. Mimo tego jest też lżejsza. Trek kiedyś nawet przyrównywał te ramy do ram tytanowych. Uprzedzając ewentualne pytanie - nie wiem jaka jest realna różnica w wadze ram serii 6 i 8.

Co do rezonowania ram aluminiowych to czasami zdarza się to w tzw. puszkach- wydmuszkach, ale wspomniane ramy Treka do nich się nie zaliczają. Żadna z nich nie wygra konkursu na najlżejszą ramę świata.

Co do samej jazdy na aluminiowej ramie to powiem tak: mając rower z amortyzatorem nie ma żadnego problemu, chociaż pewnie poczujesz różnicę. Szczególnie na początku. Natomiast sztywne rowery z ramą alumniniową (np. miejskie / urban) nie są już dla każdego.

Napisano
kolejna opcja jest caly rower Trek 6700. Pytanie moje to co zyskam majac rame 8000 nad 6700.

Jeśli jesteś nastawiony na normalną jazdę dla przyjemności a nie sportowe wyczyny , w zupełności wystarczy Ci rama 6700.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...