Skocz do zawartości
  • 0

Odświeżenie roweru

Gość Kamilo

Pytanie

Napisano

Witam mam tutaj kilka pytań do zadania co do odrestaurowania roweru dawno nie był używany bo kupiłem skuterka ale teraz zbieram ekipa na jakiś wyjazd w lasek.

1. Jak usunąć rdze z trudnych miejsc czyli śruby itp. i oczywiście jakim płynem?

2. Jak naoliwić porządnie łańcuch by ten chodził płynnie i oczywiście w jaki sposób?

3. I co zrobić by rower jeździł bez problemów, czyli musze się nieźle namęczyć by nim ujechać mogą to być przerzutki no ale niedawno był u serwisanta i zmienił mi przerzutki a wiec co może zakłucać jazdę. Mam rower typu cross specjalnie na takie tereny i jak go kupiłem chodził naprawde dobrze nie jest najszybszy ale to mi nie przeszkadza jedyny problem to męczarnie z pedałowaniem.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. zależy co to za element jak coś co da sie zdjąć i jest małe to do coca-coli na całą noc a rano porządne czyszczenie szczotka i płynem ( ja tak robie na mała rdze pomaga)

2. Zdejmij jak mozesz i na noc do bezyny nastepnego dnia duzo smaru, pokręc troche korbą i wytrzyj nadmiar, jak nie mozesz zdjać to, to samo tylko na poczatku przetrzyj dokładnie szmatą (chwytasz w szmatę i kręcisz korbą)

3. Jeśli przerzutki są ok. to sprawdz jak napompowane są koła, z reguły im mocnej tym mniejsze opory (ale bez przesady), sprawdz czy koła nie są zbyt ciasno przykręcone lub czy hamulce nie ocierają gdzieś( podnieś rower do góry i pokręć kołem, jeśli koło gwałtownie hamuje to coś jest nie tak, najlepiej wszystko ustawić od początku), optymalnie ustaw siodełko (niby proste ale 3/4 ludzi ma zle, ja też). Odkręć/urwij zbędny balast, koszyki, bagażniki, światła w dzień (ale tylko w dzień !!! ) tony odblasków, bidony, pompki , choinki zapachowe to nie pomaga w szybkiej jezdzie.

No i ćwiczyć kondycji na rowerze nie da się mieć znikąd.

a i polecam zaj***scie dokładnie umyć rower zawsze to fajniej jechać na czystym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...