sebios Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Witam wszystkich postanowiłem złożyć rower szosowy i mam pytanie i na pewno będzie ich więcej:P i mam nadzieje że będe mógł liczyć na wasza pomoc:) A wiec tak moje pierwsze pytanie dotyczy widelca carbonowego przedniego czym mam się kierować bo chciał bym mieć koła 28' z bieżnikiem cos w stylu http://madbike.pl/KELLYS_SOFTLINE_700x38C_RED_LINE-247.html itp. rozumiem że 38 to szerokość:)a wiec chciał bym wiedzieć czy widelce carbonowe są zazwyczaj na koła 28 (bo zazwyczaj nie pisza) i czy taka opona wejdzie:) z góry dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focus25 Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 To raczej oczywiste że widelec do szosówki jest pod koło 28. Opona podana przez ciebie w linku jest typowo trekingowa, to czy wejdzie do widelca zależy głównie od jego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Po cholerę Ci taka opona w szosówce? Jeśli jednak się upierasz to będziesz musiał kupić sobie widelec cyklocrossowy, bo szerokich widelców szosowych nikt nie produkuje bo było by to kompletnie bezsensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prescott Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Takie szerokie widelce maja chyba tylko stare szosówki- takie z lat 80-90. Takiego szerokiego carbonowego chyba nie znajdziesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 7 Października 2010 Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Poza tym karbonowe widelce do szos maja mocowanie tylko na hamulce szczekowe, a przy takiej szerokosci opony bedziesz potrzebowal v'brake'ow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 ale czy taka opona 700 jest az tak szeroka O_o?upieram się przy takiej bo mam obawy.wole mieć jakiś bieżnik (wystajacy) bo do zwykłych opon szosowych nie mam za bardzo przekonania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 jak nie masz przekonania to sobie jeździj na góralu czy innych wigrach. albo se kup przełajówke, tam masz opony z bieżnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 sebios --> nie rob sobie jaj. Jak chcesz w terenie jezdzic to sobie skladaj trekkinga a nie szosowke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 chce miec możliwość zmiany koła (Opony) górala to ja mam...a jeśli się nie myle to ta opona jest 700 i większość widelców karbonowych nie jest przypadkiem włąśnie na na tym podobne opony;]?chce złożyć po prostu wyjątkowy rower spełniający moje oczekiwania:)taki demon prędkości który nie ulegnie na piasku albo mniejszej przeszkodzie;]hymm i chce tylko wiedziec tylko pare rzeczy więc dlatego pytam sam sie przekonacie jak zobaczycie Efekt Końcowy:)skłądam rower taki żeby był idealny dla mnie wymiary komfort jazdy itp:)To fota przedstawia to co chce stworzyć inni będa z pewnościa mówić coś o tej ramie(22,5) ale bardzo mi sie widzi i ma fajna geometrie ta kierownica to tylko pogladowo:)http://img2.imageshack.us/img2/7827/obraz016uh.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moly Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Wszystkie widelce i opony do szosówek są 28 calowe, czyli owe 700. Szerokość opony to druga część wymiaru. Najczęściej 23 mm. Do większości widelców da się założyć maksymalnie opony 25 mm. Inaczej albo będą tarły o ramiona, albo o hamulec. Zakładanie szerszych zresztą nie ma sensu, bo to rower do ścigania i ma być szybki, a nie dawać opory toczenia. Pompujesz do 8,5 atmosfer i jedziesz na żyletce. http://img2.imageshack.us/img2/7827/obraz016uh.jpg to rama na której składasz tę "szosówkę"? Ta kierownica pasuje do niej jak ulał, bo to rama trekongowa raczej... BTW. Wymiary ram szosowych podaje się w mm lub cm, a nie calach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 i będziesz jeździł z korbą z lewej strony? nie mam pytań. to jest rama trekingowa,jak dasz do tego baranka i mądry napęd i canti albo tektro mini-v to będziesz miał przełajówkę i pewnie o to ci chodzi. albo jak dasz tarczówki i zostawisz ten kokpit to ci wyjdzie całkiem w pałkę 29'er. http://allegro.pl/widelec-carb-4za-ridley-przelajowy-crossowy-treki-i1267054705.html http://allegro.pl/widelec-trekking-cross-carbon-1-1-8-i1278625248.html sztywny widelec pod 28" i tarcze to pewnie zza granicy trzeba by ściągać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 to rama od mtb 57 cm wybrałem taka bo jest ciekawa:P i mi sie podoba jak wyżej pisałem:) , hehe korba:P tylko tak poglądowo:P nie będzie po lewej stronie:Pbędzie baranek i już są KLAMKO-MANETKI SORA ST-3400 NA 9:)hym zobacze to najwyżej zmienie opony:)się tylko martwie jeszcze o wysokośc widelca bo ja dosyć wysoki jestem (188cm) i wiadomo inną ma wysokość rower z amorem niz z widelcem stałym przód sie pochyla. mam nadzieje że za mały nie będzie;p wiadomo rama szosowa ma inna geometrie od MTB:)ciekawe jak mi ta Hybryda wyjdzie:P . Ps.z innej bajki widzi mi się tez ten widelec:) ale ten to juz MTB:P http://allegro.pl/piwoty-pro-xcr-widelec-karbonowy-mtb-v-ki-i1264407233.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 17 Października 2010 Udostępnij Napisano 17 Października 2010 swego czasu john tomac pociskał na góralu z barankiem do klamkomanetek szosowych - tylko canti albo mini-v tektro. są jeszcze avidy bb5 road lub Shimano BR-R505 mechaniczne tarczówki które będą z tymi cynglami działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Co do hamulców to o tarczach nie myślałem, z przodu chciałem dać szczeki a z tyłu V-braki bo tarczówki jak by miały byc to jedynie hydrauliki ale nie chciałem (W MTB mam AVIDY BB7 najlepsze z mechaników bo hydraulików nie chciałem bo gorsze w servisowaniu sa i problematyczne) Pozdrawiam i dobrej Nocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2010 mam jeszcze jedno pytank co to znaczy jak aluminiowa rura sterowa OverDrive 11/4" - 11/8" dotyczy to widelca to znaczy ze na dole ma pierscien szerokość 11,8 a do góry zwężona jest?? sa jakieś problemy z tym inne stery itp??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 na dole są zazwyczaj szersze (czyli 1 1/4 1,25cala) a na górze węższe (1 1/8 to 1.125)musi być rama pod to przystosowana i stery też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Dzięki wielkie:) to rozumiem ze rama do tego typu widelca jest w taki sposób wytłoczona:)specjalnie:)? dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam ponownie:P i mam pytanko jakie stery do 80zł byście polecili? i bo mi sie wszystko rąbie stery zintegrowane to te same co a hedy? Bo juz mi się wszystko plącze:P cos takiego np. mi nie wejdzie tak?? http://allegro.pl/stery-zintegrowane-vp-a09rc-carbon-maszyny-i1288287872.html z tego co mi wiadomo może się mylę to stery były w tej ramie VP-A76C i chciał bym podobne (lepsze) ale żeby nie było problemu z tymi miskami:) czyli żebym nie musiał wybijać misek tylko po prostu kupić i wsadzić pozostałość i tyle:)nie chcę ruszac ramy żeby nie potrzebnie farba nie odprysła a widze że solidnie siedzą i poco ruszac jak sa w stanie idealnym a lepie niż producent zrobił nie zrobie;P Więc czekam na wasze propozycje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Października 2010 Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Tu sie nie ma co platac, tak pokrotce: stery ahead - nabijane miski, lozyska na zewnatrz ramy polzintegrowane - nabijane miski, lozyska wewnatrz ramy zintegrowane - brak misek, lozyska bezposrednio osadzane w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2010 No i oto mi chodziło:) krótko zwięzle i na temat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Cały czas przydała by mi śie wasza pomoc dotycząca sterów ps.mam rure sterowa 24 cm i z mostkiem jest akurat ale wiem że jeszcze stery muszą wejść i się podniesie przynajmniej 1cm mostek ile musi się trzymać mostek do rury sterowej?? a to efekty mi się podoba:) i żeby nie było że nadaremnie i że zmyslałem temat:P i że sie poddaje łatwo:Pps2.muszę z przodu oponke na mniejsza wymienić typowo do szosy:P FOTA: http://img827.imageshack.us/img827/5917/szosasebiosa.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Kolejne pytanko do was:) Jakie linki i jakie pancerze do Shimano SORA ST-3400 czy kupić po prostu linki do szosy i zwykłe pancerze??? czy muszę te komplety za 80zł w góre .. .. Jakie polecacie? ps.Stery srebrne VP-A77C już zakupiłem:)http://img824.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=szosasebiosa2.jpg Sztyca Carbon w drodze:) np. te linki do Przerzutki i hamulca http://www.rowery-kris.com.pl/sklep/index.php?idz=pokaz_produkt&prod_id=6708&kat=0_904_949&producent= http://www.rowery-kris.com.pl/sklep/index.php?idz=pokaz_produkt&prod_id=6705&kat=0_904_949&producent= i czy do szosy muszą być specjalne Końcówka pancerza przerzutki i hamulca??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harmankardon Napisano 30 Października 2010 Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Nieraz słyszałem, ze jednoczesne używane teflonowego pancerza i linki to tragedia. Wyciera się o wiele szybciej niż teflon tylko na pancerzu. Z tego, co wiem w klamkach szosowych są TYLKO końcówki typowe pod szosę - czyli jakby kulka, stożek, baryłka na końcu, nie okrągła "tabletka" jak w MTB. Linki przerzutek znacznie się różnią od hamulcowych, ale generalnie tylko w systemach indeksowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Nieraz słyszałem, ze jednoczesne używane teflonowego pancerza i linki to tragedia. Wyciera się o wiele szybciej niż teflon tylko na pancerzu. Z tego, co wiem w klamkach szosowych są TYLKO końcówki typowe pod szosę - czyli jakby kulka, stożek, baryłka na końcu, nie okrągła "tabletka" jak w MTB. Linki przerzutek znacznie się różnią od hamulcowych, ale generalnie tylko w systemach indeksowanych. tak wiem że linki do przerzutek i hamulca na końcu maja specjalne końcówki mniejsze znacznie ale chodziło mi tylko czy do pancerzy końcówki, zakończenia, są inne mniejsze czy takie same jak w MTB:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Kolejne pytanko do was chce składac na osprzęcie sora 3400 i mam takie zapytanie o kasete i łańcuch kaseta ma byc 12-25??? przerzutki chce takie przód: SHIMANO SORA MODEL FD-3403 tył: SORA RD-3400 9-RZĘDOWA i mi się wydaje że jednak ilośc zębów na kasecie ma znaczenie;] do przerzutek ;P itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.