Skocz do zawartości

[buty damskie] SPD

evix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie no, tylko mężczyźni jeżdżą w "adidasach" dziewczyny tylko szpilki, a ze ja jestem inna to szukam wygodnych rozwiązań;)

zastanawiam się nad mtb. temat jest dla mnie nowy więc jeśli możecie podajcie w skrócie wady i zalety poszczególnych rodzajów;)dodam że jeżdże najczęściej w trasy szosowo terenowe;-)

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Jest kilka kryteriów przy doborze butów.

Nie napisałaś jaki masz rozmiar stopy. Jeśli masz typowo "kobiece" rozmiary stopy i producent jasno określa dany model jako damski to ok. Przymierzasz i jeśli pasują to jest git. Troszkę inaczej jest gdy masz rozmiar stopy np 40 i przy butach nie masz notki że to dla pań. Mamy tu różnice fizjologiczne - męska stopa jest zazwyczaj szersza i wąska kobieca stopa będzie w takim bucie pływac. W następstwie otarcia itd. Sprawy nie rozwiąże grubsza skarpeta - but musi pasowac i koniec.

Kupujesz buty zawsze po południu gdy nogi trochę sobie pochodzą a stopy będą lekko obrzmiałe. Nie mogą byc na styk - to nie szpilki. Włóż stopę do buta i przesuń ją maksymalnie w bucie do przodu, między piętą a cholewką powinna byc przestrzeń pozwalająca na włożenie małego palca.

Przymierzaj buty zawsze na obydwie stopy, bo albo buty mogą byc różnie uszyte albo mamy niesymetryczne stopy. Spróbuj się w nich przejśc itd.

Co do rodzaju butów - nie piszesz że będziesz się katowac w ostrym mtb więc proponuję buty raczej turystyczne a nie "skorupy" - to jest takie w których można by się w miarę wygodnie przejśc kawałek po np przypięciu roweru na starówce <_<

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Co do butów spd damskich zbytnio nie mamy dużego wyboru zwłaszcza jeżeli mamy mały rozmiar buta. Długo szukałam kilka przymierzałam i zdecydowałam się na Shimano WM61 jestem bardzo z nich zadowolona świetnie leżą na nodze mają klamrę dzięki której moim zdaniem lepiej trzyma się but nogi no i fajna jest ta siateczka na przodzie butka dzięki której noga oddycha :). Acha nawet w miarę dobrze się w nich chodzi inne jak przymierzałam to sztywno nogę musiałam mieć żeby przejść parę kroków a w nich swobodnie się poruszam głównie dlatego chyba, że shimano ma gumową piętę, no i na przodzie posiada kolce które ułatwia wspinanie się na górę jak nie dajemy radę rowerem podjechać.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Chcę kupić te buty : L GARNEAU w trail x-grip 39 Czytałam opinie są bardzo pozytywne, ale może któraś z Pań miała takie buty:) Myślę, że cena też jest okazyjna bo przeglądałam w sklepach i na Allegro i wszystkie ponad ok. 250 zł a tu taka okazja także czekam na rady czy warto :)

buty trail x grip Garneau posiadają bardzo sztywną podeszwę taka samą jak buty montana xt2 które kosztują dużo więcej , nadają się idealnie do mtb, w zestawie odkręcane kolce. również możesz znależć na forum inne komentarze we wcześniejszych tematach.

sklepy: tutaj

Napisano

Kupiłam te:) Stwierdziłam, że nie warto czekać bo opinie jakieś ma i to bardzo dobre, firma rewelacja jak wyczytałam no i buty w dobrej cenie jak na ten model tak więc ostatnie moje grosze wydałam na te buty :) mam nadzieję, że nie będę żałować:) Teraz jeszcze trochę trzeba uzbierać do SPD Shimano 520:) i śmigamy ;D:)

Napisano

Przyszły butki :) Są rewelacyjne rozmiar perfect:D:) Nic nie ciśnie mnie, ani nie obciera :) Rzep mocno trzyma:) zobaczymy po pierwszej jeździe jakie będą moje spostrzeżenia na temat tych butów;)!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...