Skocz do zawartości

[Koło] krzywa oś

Darek101120

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM

Jestem nowy i potrzebuję pomocy. Notorycznie wyginają mi się ośki w tylnym kole(kaseta pod wolnobieg nakręcany) wymieniłem 2 oski obie wytrzymały tydzień. Następnie kupiłem całe koło. Montowałem dzisiaj nową kasetę i łańcuch i co się okazało oś znowu jest krzywa :( . Koledzy doradźcie mi co za ośkę kupić żeby pojeździć chociaż jeden sezon??.

Tak sobie myślę może wykręcić oś i udać się nie do sklepu rowerowego tylko np: MARCOPOLU i kupić taką szpilkę z pełnym gwintem i zastosować to za oś??

Napisano

W twoim przypadku przyczyną notorycznego gięcia się osi może być po prostu zużyta tylna piasta bądź koło słabej jakości(wariant jeżeli lubisz pojeździć sobie ostro), wymiana na oś gwintowaną może ci dać większą sztywność ale i tak polecam zmianę piasty na element wyższej klasy. Ja miałem identyczny przypadek w moim starym Hexagonie V4 - pomogła wymiana piasty na lepszą.

Napisano

Całe koło jest nowe. Piasta i ośka była w komplecie. koło kosztowało 60zł. Jeżdżę bardzo spokojnie i tylko po asfalcie więc myślałem że sezon lub dwa wytrzyma mi to koło. Mamy w domu dwa inne starsze rowery tam się nic z ośkami nie dzieje, a w tym jednym mam notoryczny problem. Wymieniłem koło i kasetę z myślą że pojeżdżę trochę :(

Napisano

Może montujesz koła krzywo do ramy ?, ośka ci się gnie czy pęka ?. Jeżeli jak mówisz nic nie pomaga to kup w najbliższym sklepie cała gwintowaną oś + 2 nakrętki i odpisz czy dalej się tak dzieje.

Napisano

Może montujesz koła krzywo do ramy ?, ośka ci się gnie czy pęka ?. Jeżeli jak mówisz nic nie pomaga to kup w najbliższym sklepie cała gwintowaną oś + 2 nakrętki i odpisz czy dalej się tak dzieje.

Cześć

Koła montuje prosto tzn przy oponie między widełkami ustawiam równe odstępy. Nowo zakupione koło było tak dobrze ustawione że zakładając je i dosuwając do końca było idealnie prosto.

Oski się gną, nigdy mi nie pękła.

Pierwsze co zrobię to wyciągam koło i idę z reklamacją bo mam je tydzień :D jak będzie chciał oddać pieniążki to oddaje oba koła przednie i tylne i wezmę coś droższego. Myślę że ośkę wymieni mi gwarancyjnie.

Szpilkę na taki wymiar kupię i założę może wtedy będzie dobrze. Bo te ośki to chyba z plastiku zaczną robić.

Napisano

Ośki w piastach na wolnobieg z reguły są słabej jakości dlatego lepiej kupić coś lepszego, ile dałeś za tylne koło, jeżeli ok 80 zł to niestety ale nie masz prawa oczekiwać dobrego sprzętu, radzę ci samemu złożyć i zapleść koło - dzięki temu złożysz je sobie z części które ci najbardziej pasują.

Napisano

Ośki w piastach na wolnobieg z reguły są słabej jakości dlatego lepiej kupić coś lepszego, ile dałeś za tylne koło, jeżeli ok 80 zł to niestety ale nie masz prawa oczekiwać dobrego sprzętu, radzę ci samemu złożyć i zapleść koło - dzięki temu złożysz je sobie z części które ci najbardziej pasują.

Samemu nie będę składał :icon_wink: ale kupię coś innego. Oddam w sklepie te dwa koła za komplet dałem 120zł i wezmę coś za 300zł może będzie lepsze :) Chciałem mieć tylko koła do normalnej zady a to się nadaje na śmietnik tylko. Jak możesz podaj mi jakieś linki i dobrych producentów kół rowerowych będę wdzięczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...